Preşedintele CSM: „Judecătorii şi procurorii să fie independenţi indiferent de persoana care-i atacă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Bordea FOTO Mediafax

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Bordea, a spus, vineri, că mesajul pe care CSM vrea să îl transmită actorilor politici este „să nu considere justiţia ca un obiect al luptei politice, într-un an în care sunt evenimente de această natură”.

„Apelul pe care îl avem în vedere este şi o datorie a clasei politice, să consolideze statul de drept”, a spus judecătorul Adrian Bordea, care din 6 ianuarie este preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Bordea a mai precizat că CSM le transmite judecătorilor şi procurorilor să fie „independenţi, imparţiali, să respecte legea şi jurisprudenţa, indiferent de ingerinţe şi de persoana care-i atacă”.

„Totodată, vrem să transmitem şi un mesaj către societate, că niciodată un magistrat nu va fi apărat dacă încalcă legea, bunele moravuri sau ordinea publică”, a mai spus Bordea.

„În proxima perioadă, legat foarte strâns de independenţa justiţiei, intră în vigoare noile Coduri penal şi de procedură penală. Consiliul a organizat, începând cu luna septembrie, diverse activităţi care să pregătească sistemul judiciar pentru o nouă filosofie a dreptului penal, în care foarte multe instituii sunt noi şi creează unele dificultăţi organizatorice”, a explicat preşedintele CSM.

Despre întâlnirea cu ambasadorul SUA

De asemenea,  judecătorul Adrian Bordea a declarat că a primit mai multe invitaţii la dialog din partea mai multor ambasade.

„În ce priveşte ambasada SUA, în raporturile pe care iniţial le-am derulat, urma ca la începutul săptămânii viitoare să avem o întrevedere. Însă intempestiv ni s-a solicitat o întrevedere, nu e nicio chestiune de ascuns, care a vizat în principal stabilirea unor puncte de discuţie la acea întrevedere care să vizeze statul de drept, imparţialitatea, dar şi condiţiile de detenţie în penitenciar. Discuţia s-a purtat pe câteva minute, nu au fost decât trasate cred că punctele care vor constitui baza de discuţii mai ample în viitoarea întâlnire”, arătat judecătorul.

Întrebat dacă în cadrul întâlnirii au fost puse în discuţie şi declaraţiile premierului, Bordea a declarat că „nu s-a pus problema asta, problema asta se va pune fără discuţie în termenii unei discuţii mai ample. Fără discuţie, vă spun, pentru că s-a făcut o mică aluzie că în SUA nimeni nu comentează hotărârile judecătoreşti”. 

Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii a precizat că „a fost o întâlnire neprevăzută, pe care noi am cerut-o ca fiind la sediul CSM, dar pe care ambasada SUA a dorit să o facă pe un teren neutru, o altă locaţie decât CSM sau ambasada”. 

Vicepreşedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a adăugat că întâlnirea „a fost pe teritoriu românesc”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite