Eveniment

articolul anterior articolul urmator

CSM, după afirmaţiile lui Bode: Exprimă lipsă de încredere privind exercitarea competenţelor puterii judecătoreşti. O imixtiune nepermisă în actul de justiţie

4
24 May 2022 18:32:17
Autor: News.ro
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Secţia pentru judecători a CSM afirmă că declaraţiile ministrului de Interne, Lucian Bode, conform cărora munca poliţiştilor este subminată de pedepsele mici dictate de instanţe, „exprimă o lipsă de încredere nejustificată în ceea ce priveşte modul în care puterea judecătorească îşi exercită competenţele prevăzute de Constituţie şi de lege şi reprezintă o imixtiune nepermisă în actul de justiţie”.

„Secţia pentru judecători îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul profund faţă de poziţia publică exprimată de ministrul Afacerilor interne, domnul Lucian Bode, în sensul că deciziile definitive ale instanţelor de judecată subminează munca poliţiştilor. Critica hotărârilor judecătoreşti de o asemenea manieră din partea unui înalt oficial al statului român este, fără îndoială, inacceptabilă şi nesocoteşte principiul separaţiei puterilor în stat. Poziţia publică menţionată exprimă o lipsă de încredere nejustificată în ceea ce priveşte modul în care puterea judecătorească îşi exercită competenţele prevăzute de Constituţie şi de lege şi reprezintă o imixtiune nepermisă în actul de justiţie, prin ignorarea completă a împrejurării că soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti au la bază probatoriul administrat în cauză şi sunt rezultatul procesului deliberativ, inerent actului de judecată, care nu poate fi decât atributul exclusiv al judecătorului", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Secţia pentru judecători a CSM.

Potrivit sursei citate, o astfel de poziţie ignoră şi cadrul normativ în vigoare referitor la atribuţiile organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare, ale căror acte sunt, în conformitate cu legea, supuse controlului judecătoresc.

„În acest context, abordările de natura celei în discuţie nu pot fi acceptate, cu atât mai mult cu cât acestea emană de la ministrul afacerilor interne, care are îndatorirea de a veghea la respectarea legii, inclusiv din perspectiva exercitării atribuţiilor care revin organelor de poliţie. Secţia pentru judecători, reiterând apelul la echilibru în declaraţiile publice, subliniază că nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a independenţei justiţiei, ca valoare fundamentală a statului de drept", adaugă sursa citată.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că România riscă sancţiuni şi să pună în pericol parteneriate importante, cum ar fi cel cu SUA, având în vedere că Biroul de monitorizare şi combatere a traficului de persoane din cadrul Departamentului de stat al SUA ne-a transmis că nu îndeplinim condiţiile minime în combatere a traficului de persoane.

Lucian Bode a adăugat că munca poliţiştilor este subminată de pedepsele deloc aspre date de instanţele de judecată celor care se ocupă cu traficul de persoane şi a menţionat că este importantă schimbarea legii.

„Munca poliţiştilor nu este una deloc uşoară, de cele mai multe ori extrem de periculoasă, practic prin astfel de decizii este subminată. Noi trebuie să modernizăm legislaţia şi să ţinem pasul cu vremurile şi dacă se va impune că ne uităm la Codul de Procedură Penală, sigur, la iniţiativa Ministerului Justiţiei, nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla acest lucru”, a declarat Bode.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Iulian Arion
24.05.2022, 20:24:22

Declaratiile politice nu sunt imixtiuni. Bode este incompetent. Aici este vorba de declaratii. CSM trebuie sa: - revada toate pensionarile magistratilor si sa recupereze banii publici de la fraudatori; - excluda din magistratura toti judecatorii care au decis ca "minorul a consimtit actul sexual" daca nu avea 15 ani la data "consimtamantului" -excluda din magistratura toti judecatorii care nu dispun verioficarea caracterului licit al invinuitilor, conform directivei CE 42/2014; -prezinte parlamentului initiativa legislativa de introducere a juratilor si a aplicatiilor on line pentru inlocuirea judecatorilor. -prezinte un plan de excludere din magistratura a judecatorilor care nu respecta directivele UE in privinta actului de justitie; -sa recupereze de la magistrati sumele platite de Romania pentru procedurile de infringement din domeniul neaplicarii directivelor UE in domeniul justitiei. Imixtiune in treburile justiei inseamna doar comandarea sanctiunilor penale de catre magistrati din afara cazului judecat.

-8 (8 voturi)
Mihai Neagu
24.05.2022, 23:33:15

@Iulian Arion, vai ce pacat, ca nu faci parte din CSM :) .

+1 (1 vot)
Iulian Arion
25.05.2022, 07:17:49

@Mihai Neagu, Romania este in afara zonei Schengen din cauza infractionalitatii magistratilor. Vezi si monitorizarea "pa justitie". Putregaiul este in CSM, iccj si CCR

-7 (7 voturi)
Mihai Neagu
25.05.2022, 23:28:34

@Uulian Arion, repetand minciuni grosolane ne esti mai credibil. Dar, nu intru in detalii, caci nu vrei si nu le poti intelege.

Modifică Setările