UPDATE CSM: Atacurile unor lideri politici au afectat independenţa sistemului judiciar. Augustin Lazăr, critici dure la adresa mitingului PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii şi procurorii acuză puterea că pune cătuşe justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii decide astăzi ce replică îi dă preşedintelului PSD, care i-a ameninţat pe anchetatori la mitingul de luna trecută, organizat de social-democraţi în faţa Guvernului.

UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii a admis miercuri cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România "faţă de atacurile reprezentanţilor puterii legislative şi ai puterii executive materializate în discursurile unor lideri politici din 9 şi 10 iunie", informează Agerpres.

Potrivit surselor citate, decizia a fost luată cu 15 voturi "pentru" din 17. Decizia se referă la declaraţiile lui Liviu Dragnea despre procurorii DIICOT care instrumentează dosarul în care s-a început urmărirea in rem în urma plângerii lui Ludovic Orban.

„Discursurile unor lideri politici din cadrul întâlnirii publice <<Stop abuzurilor din justiţie>>, din data de 09.06.2018, au pus sub semnul îndoielii corectitudinea derulării procedurilor judiciare, afectând în mod grav independenţa sistemului judiciar. De asemenea, afirmaţiile făcute în cadrul unei emisiuni TV din data de 10.06.2018, de către preşedintele Camerei Deputaţilor, sunt de natură să genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale”, susţine CSM.

Reprezentanţii instituţiei dau asigurări că magistraţii îşi exercită atribuţiile conform standardelor constituţionale şi fac apel la responsabilitate din partea clasei politice.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii asigură societatea românească de faptul că magistratura îşi exercită atribuţiile conform standardelor constituţionale şi face un apel ferm la responsabilitate din partea clasei politice, în vederea garantării respectării principiilor separaţiei şi al echilibrului între puterile statului”, spune CSM.

***

Ştirea Iniţială: Consiliul Superior al Magistraturii discută, în şedinţa de astăzi, o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar, după ce peste o mie de magistraţi au sesizat Consiliul, invocând atacurile la adresa justiţiei din discursurile de la mitingul PSD, precum şi declaraţiile lui Liviu Dragnea, care spunea, referindu-se la plângerea formulată de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, că speră ca niciun procuror „să nu rişte atât de mult” să dea curs acestei „demenţe”, afirmând că „foarte mulţi procurori riscă să plătească greu”. 

Augustin Lazăr, despre mitingul PSD: Nu am mai văzut niciodată ca o adunare să fie convocată pentru a identifica justiţia cu un stat paralel ilegal

Augustin Lazăr a criticat în şedinţa CSM mitingul PSD, susţinând că în 30 de ani în magistratură nu a văzut un miting convocate pentru identificarea justiţiei cu un stat paralel ilegal.

"Sunt un magistrat al Ministerului Public de peste 30 ani. Nu am mai văzut niciodată, şi de aceea vă rog să priviţi cu foarte multă seriozitate, o adunare publică să fie convocată pentru a identifica justiţia cu un inamic, cu un stat paralel ilegal. Nu am mai auzit o ameninţare a distrugerii acestui presupus inamic. Prin urmare, zic eu, ar trebui să arătăm colegilor, să dăm un semnal. Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant, a înţeles ceea ce se întâmplă şi ei (magistraţii - n.r.) vor să ştie, ei vor munci liniştiţi sub această cupolă ocrotitoare a garantului sau ei trebuie să fie foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor să nu le cadă cărămizi de undeva din şantierul de construcţii?", a spus Augustin Lazăr, citat de Agerpres.

La rândul său, preşedintele CSM, Simona Camelia Marcu, şi-a exprimat convingerea că magistraţii nu se vor lăsa influenţaţi de nicio presiune externă.

"Îmi place să cred că în România zilelor noastre toţi magistraţii (...) nu se simt ameninţaţi de niciun factor, că au tăria, puterea, capacitatea, înţelepciunea să acţioneze în dosarele pe care le instrumentează exact aşa cum trebuie, potrivit legii şi propriei conştiinţe. Asta nu înseamnă că noi nu ne vom îndeplini rolul pe care ni-l dă Constituţia. Cu certitudine îl vom îndeplini, dar în acelaşi timp am credinţa că toţi colegii noştri ştiu ce să facă şi fac exact ce trebuie să facă", a spus Marcu.

„Vi se pare normal ca al treilea om în stat să atragă atenţia parchetului să nu treacă o anumită linie roşie? Care linie roşie? Nu ar trebui să fie mai responsabil? Oare premierul României cum poate să îşi permită să zică că o sentinţă a instanţei este vindicativă?", a susţinut în plenul CSM judecătorul Bogdan Mateescu, făcând referire la la declaraţiile lui Liviu Dragnea referitoare la procurorii care riscă să plătească greu dacă dau curs plângerii depusă de Ludovic Orban pe numele premierului Dăncilă.

„Sute de mii de oameni au fost chemaţi într-un loc pentru o manifestare. Câteva ore li s-a spus încontinuu că justiţia sau parte din justiţie este inamică, că trebuie să iradicăm acest rău deja constatat, nu ştiu cum. A fost aruncat un blam asupra întregii justiţiei. A fost şi difuzat şi internaţional. Nu ştiu cum am putea, chiar şi prin aceasta hotărâre, să reparăm acest rău. Acest discurs a continuat, aducându-se chiar şi ameninţări punctuale la adresa unor magistraţi la nişte televiziuni de către aceleaşi persoane sau alte persoane din zona politică. Nu a fost un eveniment dintr-un târg, s-a întamplat în centrul Bucureştiului, langa Guvern. Trebuia să luăm această măsură mai devreme, dar e bine şi acum. Fiecare cerere trebuie analizată separat, cu responsabilitate, şi de fiecare dată când este atacată justiţia, trebuie să intervenim. S-a spus că am interveni prea des. Eu cred că nu. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze nu este numărul mare de apărări, ci numărul mare de atacuri”, a spus judecătorul Mihai Bălan, citat de Mediafax.

De asemenea, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, s-a întrebat, retoric: „Dacă un judecător ar face astfel de atacuri la adresa politicenilor, ce s-ar întmpla? Nu aştept răspuns”.

Victor Alistar, reprezentantul societăţii civile în CSM, a susţinut că nu întreg discursul de la mitingul PSD este de blamat.

„Aş dori să facem două tipuri de analize atunci când vom stabili. Care a fost per total discursul incriminat? Nu putem scoate din context o propoziţie, fără să observăm că s-a cerut o justiţie independentă, neafectată de protocoale, că s-a solicitat o justiţie dreaptă şi echilibrată. E adevărat că acolo unde au fost interpretate subiectiv presupuse abuzuri au fost folosite licenţe de limbaj, dar dacă un judecător ar vorbi aşa despre un politician ce s-ar întâmpla, aşa cum a spus colega mea? Să ne amintim că avem magistraţi care au spus că discutăm de penali de rang înalt vorbind de o întreagă comisie a Parlamentului. (...) E adevărat că au fost licenţe de limbaj când au fost criticate abuzurile, (..) oare este chemat Consiliul să critice acest lucru sau să analizeze discursul per ansamblu? (...) Până nu lămurim expresia „penal de rang înalt”, să nu ne grăbim să ne antepronunţăm pe o chestiune generică. S-ar impune o amânare pe acest subiect”, a spus Victor Alistar, potrivit aceleiaşi surse.

Magistraţii au cerut apărarea independeţei sistemului judiciar

În 11 iunie, Forumul Judecătorilor din România a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de „atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive”, după discursurile de la mitingul PSD, dar şi în urma declaraţiilor făcute în 10 iunie de Liviu Dragnea, la Antena 3.

„În condiţiile în care organizatorii mitingului desfăşurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor «nereformate», apelul la încetarea aşa-ziselor «abuzuri» reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii (...) Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, cu consecinţa afectării imaginii sistemului de justiţie", se arată în documentul transmis CSM de către Forumul Judecătorilor din România.

Judecătoarea Andreea Chiş a afirmat luna trecută, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, că susţine solicitările de apărare a independenţei sistemului judiciar formulate de asociaţiile profesionale ale magistraţilor, după afirmaţiile făcute la mitingul PSD-ALDE din 9 iunie şi într-o emisiune TV la care a participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

"Ar trebui să luăm în discuţie (...) solicitarea unor asociaţii profesionale de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de cele afirmate la un miting care a avut loc sâmbătă şi la o emisiune televizată în care s-au făcut afirmaţii de către o persoană care face parte din legislativ la adresa procurorilor şi ameninţări directe în ceea ce priveşte instrumentarea unui dosar. (...) Eu susţin categoric solicitarea tuturor asociaţiilor profesionale (...), care solicită apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de un atac fără precedent, în opinia mea. Eu nu am mai întâlnit un limbaj atât de virulent şi atât de generalizat", a declarat Andreea Chiş, membru CSM.

Peste o mie de magistraţi au transmis apoi Consiliului Superior al Magistraturii o adresă în care spun că îşi însuşesc cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată Forumul Judecătorilor în urma atacurilor la adresa justiţiei de la mitingul PSD şi în urma declaraţiilor lui Liviu Dragnea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite