CSM: Există indicii că judecătorul Cristi Danileţ ar fi încălcat codul deontologic. Acesta a fost cercetat pentru o postare pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Danileţ Foto David Muntean
Cristi Danileţ Foto David Muntean

Secţia pentru judecători a CSM a stabilit, în şedinţa de miercuri, 13 martie, că există indicii că judecătorul Cristi Danileţ a încălcat Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Magistratul a fost cercetat pentru o postare pe Facebook.

Secţia a stabilit, cu o majoritate de 6 la 3 că există indicii cu privire la o încălcare a codului deontologic de către judecătorul Cristi Danileţ.

"Secţia a constatat că ar putea să existe indicii cu privire la încălcarea de către domnul judecător Cristi Danileţ din cadrul Tribunalului Cluj a normelor de conduită reglementate de art. 9 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor (6 voturi pentru şi 3 împotrivă) şi că nu există indicii cu privire la încălcarea normelor de conduită reglementate de art. 17 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorirlo (5 voturi pentru şi 4 voturi împotrivă).", este decizia Secţiei pentru judecători din CSM. 

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat miercuri, din nou, Raportul Inspectiei Judiciare nr. 5433/IJ/2489/DIJ/2019 ce are ca obiect posibila incalcare a normelor Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor. 

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare s-au autosesizat la începutul lunii ianuarie în cazul judecătorului Cristi Danileţ şi efectuează verificări, după ce magistratul a postat, miercuri seară, pe Facebook, un mesaj prin care sugera că Armata ar putea ieşi în stradă, informează Mediafax.

„Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizarilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a "abuzurilor instituţiilor de forţă". Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, politie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora "Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (...) a democraţiei constituţionale" ? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind ... democraţia, că tot am văzut azi că e in scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi ... constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor...”, a scris judecătorul pe pagina personală de Facebook judecătorului Cristi Danileţ.

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM, a avut în mod constat poziţii critice faţă de măsurile guvernării PSD-ALDE de modificare a Legilor Justiţiei, a măsurilor care ating independenţa procurorilor, atrăgând atenţia că sunt încălcate constant cerinţele formulate de organismele europene, precum Comisia de la Veneţia sau Comisia Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite