CSM întăreşte Secţia Specială. Validează numirea a trei noi procurori în cadrul Secţiei de Investigare a Magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea
FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea

Plenul CSM a validat marţi numirea a trei noi procurori în cadrul Secţiei Speciale şi organizarea unui nou concurs pentru procurori cu funcţii de execuţie în cadrul aceluiaşi parchet. Numirea Adinei Florea în fruntea SIIJ trenează în condiţiile în care nu există o majoritate în plenul CSM.

Plenul CSM a decis marţi, 15 octombrie, validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, desfăşurat în perioada 11 aprilie - 15 iunie 2019 şi numirea în funcţie a candidaţilor declaraţi admişi. Cei trei candidaţi admişi sunt Silviu-Vasile Ciocoiu, de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, Nicolae-Adelin Mihăilă, de la Parchetul Tribunalului Buzău, şi Adina Petrescu, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot marţi, membrii CSM au decis organizarea concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Procurorii din cadrul SIIJ trebuie să aibă cel puţin grad de parchet de pe lângă curte de apel şi o vechime de cel puţin 18 ani în profesie. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea înnoirii mandatului până la 9 ani.

În urma votului de marţi, SIIJ are 8 procurori, faţă de 15 cât este maximum prevăzut de lege, în condiţiile în care este interzisă delegarea sau detaşarea procurorilor în cadrul acestei structuri. Secţia este condusă de procurorul-şef adjunct Nicolae Marin, până la validarea concursului pentru funcţia de procuror-şef şi numirea Adinei Florea.

Lia Savonea a înregistrat marţi o nouă înfrîngere în încercarea de a valida numirea Adinei Florea în fruntea Secţiei Speciale. Este cea de-a şaptea încercare eşuată. Adina Florea, respinsă de trei ori de preşedintele Iohannis la şefia DNA, trebuie să aştepte acum o nouă şedinţă de plen a CSM unde să se obţină o majoritate pentru validarea numirii în fruntea SIIJ. După o şedinţă de şapte ore, din care cinci dedicate doar Secţiei Speciale, votul în plenul CSM a fost la egalitate, 9 „pentru”, 9 ”împotrivă” şi un vot nul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite