Eveniment

articolul anterior articolul urmator

CSM: Judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Alina Corbu se vor întoarce în funcţiile de la Curtea Supremă

17
15 Jun 2018 07:56:32
Autor: Laurenţiu Sirbu
Gabriela Birsan
Gabriela Birsan

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în plenul de joi, ca judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Alina Corbu să se întoarcă în funcţiile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce aceeaşi instanţă le-a achitat definitiv în dosarul în care au fost acuzate de fapte de corupţie.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea parţială a efectelor Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.1551/15.12.2016, pentru două posturi de judecător, urmând ca reluarea activităţii doamnelor judecător Gabriela Victoria Bîrsan şi Corina Alina Corbu să se dispună pe posturile vacante de la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (18 voturi DA, 1 vot NUL)”, se arată în decizia plenului CSM.

Decizia CSM vine după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, în luna mai, definitiv, achitarea fostei preşedinte a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a instanţei supreme, judecătoarea Gabriela Bârsan, şi a altor trei magistraţi de la instanţa supremă, în dosarul privind fapte de corupţie deschis de procurorii DNA.

Prin decizia sa, Curtea Supremă a menţinut, practic, sentinţa dată în primă instanţă, acum doi ani, de achitare a magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu, Corina Corbu şi Anton Pandrea, care au fost acuzaţi de către procurorii DNA de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, mărturia mincinoasă, spălare de bani, favorizarea făptuitorului sau cumpărare de influenţă.

În acel dosar procurorii au susţinut că, în perioada februarie 2010 – mai 2011, avocaţii Gherbovan şi omul de afaceri Gabriel Chiriac ar fi oferit mai multor judecătoare de la Curtea Supremă foloase, sub forma achitării unor petreceri la restaurante din Paris şi Bucureşti, dar şi excursii în străinătate, deplasări cu avionul, şi cadouri foarte scumpe (poşetă, pantofi ale unei renumite case de modă), în schimbul facilitării ori soluţionării favorabile a unor cauze aflate pe rolul Curţii, Secţia de contencios administrativ şi fiscal. 

După decizia instanţei de achitare a celor patru judecători, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii şi-a exprimat preocuparea pentru apărarea judecătorilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori care ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

„Reamintind rolul Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Secţia pentru judecători îşi exprimă preocuparea pentru apărarea judecătorilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Fără a nega îndrituirea organelor de urmărire penală în aprecierea oportunităţii de identificare a faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală, cercetare şi tragere la răspundere a autorilor, Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra faptului că interpretarea şi aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situaţiei de fapt, aprecierea asupra probelor, susţinerilor şi cererilor formulate, constituie atributul activităţii de judecată, regula fiind că modalitatea în care judecătorul interpretează şi aplică legea într-o cauză nu este susceptibilă de cenzurare decât în cadrul căilor de atac”, se arata într-un comunicat CSM dat publicităţii imediat după decizia Curţii Supreme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

petre ion
15.06.2018, 09:18:46

O veste buna si o masura reparatorie in urma erorii judiciare! Cine plateste pentru eroarea judiciara si teroarea prin care a trecut cele doua doamne?

0 (4 voturi)
IonIon Codreanu
15.06.2018, 11:06:29

@petre ion. NIMENI! Și așa este normal. Dacă am băga la pușcărie pe procurorii a căror acuze sunt invalidate de judecători (nu mă refer la procurorii care acționează cu rea credință DOVEDITĂ), dacă am băga la pușcărie pe medicii care greșesc și prin asta ucid pacienți, n-am mai avea nici infractori judecați și nici bolnavi tratați! Asta este ESENȚA propagandei PSD dusă prin antene și RomâniaTV, propagandă de o nocivitate extremă în mediul NEEDUCAT românesc.

+4 (4 voturi)
Dan T
15.06.2018, 10:14:07

Ceva nu e in regula; procurorii, in cazul Ghita sau judecatoarelor de la ICCJ, fac acuzatii fara dovezi concrete - cum sa spui despre cineva ca a condus fara carnet daca nu l-a prins politia si nu exista proces verbal, sau acuzatii de petreceri la restaurante, excursii, cadouri etc fara acte !? Nu-mi vine sa cred ca un profesionist poate face asa ceva si daca da, acestia trebuiesc sanctionati drastic !

-4 (4 voturi)
petre ion
15.06.2018, 10:41:11

@ Dan T- Domnule,il plagiati pe CTP,sa nu se supere acesta,s-ar putea chiar sa-i faca placere,depinde de dispozitia -n care se afla!

colibri pasarea
15.06.2018, 10:24:53

Interesant cum nu mai sunt probe, nu exista fapta,etc etc. In concluzie: Ghita, om cinstit, Tariceanu nu-i mincinos, doamnele astea nu au fost la Paris in viata lor, etc,etc. Oare procurorii chiar au innebunit? Trimit in judecata oamenii asa...de la bec ? Parca nu-mi prea vine sa cred. Oricum...frumoase perle negre are doamna magistrat.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările