CSM motivează avizul negativ pe modificările aduse OUG7: Nu rezolvă toate solicitările CSM, nefiind înlăturate celelalte dispoziţii cuprinse în OUG 7

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii susţine că a avizat negativ proiectul de modificare a OUG 7 deoarece s-a constatat că actul normativ răspunde doar în parte solicitărilor Consiliului, nefiind abrogate articolele semnalate de membri.

„Analizând proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, transmis spre avizare de Ministerul Justiţiei, plenul CSM constată că acesta răspunde doar în parte solicitării anterioare a Consiliului, prin eliminarea unora dintre soluţiile legislative adoptate prin OUG 7/2019 şi respectiv prin revenirea unor dispoziţii legale la forma avută anterior modificărilor aduse prin OUG menţionată”, se arată în motivarea deciziei de marţi a plenului CSM.

Avizul negativ a fost votat în unanimitate de către membrii CSM.

CSM subliniază că acest proiect nu rezolvă toate solicitările instituţiei privind aborgarea mai multor modificări cuprinse în OUG7.

„Proiectul de act normativ analizat nu rezolvă, însă, toate solicitările CSM, nefiind înlăturate celelalte dispoziţii cuprinse în OUG 7/2019 cu pivire la care plenul apreciase că se impune abrogarea. În consecinţă, consecvent poziţiei sale exprimate în şefinţa din 25 februarie 2019, plenul CSM apreciază că se impune refacerea proiectului de act normativ, cu luarea în considerare a solicitării sale anterioare de abrogare a tuturor dispoziţiile din OUG 7 care nu au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM”, se mai menţionează în motivare.

OUG pe legile justiţiei a fost adoptată, marţi de Guvern, în ciuda avizului negativ al plenului CSM. Prin nouă ordonanţă, Tudorel Toader renunţă la câteva modificări controversate. Astfel, la numirea procurorilor şefi, avizul se întoarce de la plen la secţia pentru procurori, se elimină interzicerea delegării în funcţie care riscă să genereze blocaje majore în sistem şi se renunţă la prevederea care le-a permis judecătorilor să candideze la funcţîi de conducere în parchete. Se elimină că posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor – cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţîi.

Tudorel Toader nu renunţă însă la modificarea care blochează procurorul general să infirme actele efectuate de secţia specială de investigare a infracţiunilor din justiţie. Astfel, Secţia condusă de Gheorghe Stan şi Adina Florea rămâne cu un grad de autonomie sporit faţă de Parchetul General. De asemenea, ministrul a păstrat şi amendamentul ce i-ar permite judecătoarei Alina Ghica să promoveze la Curtea Supremă. Alina Ghica a făcut parte din completul care a anulat corecţia dispusă de OLAF în dosarul Tel Drum, ceea ce conduce la diminuarea prejudiciului în cauză. Tot ea a dispus şi anularea completelor de 5, hotărâre care a dus la suspendarea procesului lui Dragnea.

Dancilă a insistat că ordonanţa include „soluţiile convenite cu reprezentanţii CSM şi asociaţiile de magistraţi" şi „reflectă propunerile magistraţilor", iar pe de altă parte, Tudorel Toader, a pretins că membrii Consiliului Superior al Magistraturii l-au asigurat că vor da aviz pozitiv noilor modificări. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite