Eveniment

articolul anterior articolul urmator

CSM, o nouă decizie de excludere din magistratură în cazul judecătorului Cristi Danileţ. Cum motivează Consiliul

14
25 May 2022 16:54:02
Autor: Andreea Traicu

Secţia pentru Judecători a CSM a decis, miercuri, excluderea din magistratură a lui Cristi Danileţ, motivând că acesta ar fi făcut politică prin intermediul a două ONG-uri din care face parte, au declarat surse judiciare pentru Adevărul. În prezent, magistratul este suspendat, pe rolul instanţelor fiind un alt proces în care contestă excluderea dispusă într-o cauză privind postări ale acestuia pe TikTok.


"În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. b) şi d) din acelaşi act normativ", este decizia CSM.

Decizia judecătorilor CSM poate fi atacată la ÎCCJ.

"Azi CSM a decis să mă sancţioneze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmuleţele pe tiktok) pentru că:
- fac parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deşi m-am abţinut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formaţiune politiă, ci legea, care pune în această categorie doar "partidele politice" , "aliantele electorale", "aliantele politice" si "ONG-urile care reprezinta minorităţi şi candideaza la alegeri", ceea ce nu este cazul in speţă;
-am participat la acţiuni politice, lucru interzis magistraţilor, prin faptul că am scris un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri şi pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat "formaţiune politică" de către CSM.
Pentru cine nu ştie: cele două ONG-uri sunt înfiinţate legal, de către un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit. Unul se ocupa de educatia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiinţarea lor vreodată pentru că şi-ar fi incalcat statutul propriu", a scris Danileţ pe Facebook.

În decembrie 2021, Secţia pentru Judecători a CSM a decis excluderea lui Danileţ din magistratură pentru mai multe clipuri postate pe TikToK. Magistratul a contestat în instanţă măsura, procesul fiind în curs de judecată. Între timp, acesta este suspendat din funcţie.

Magistratul activează în cadrul Tribunalului Cluj şi este fost membru al CSM. Recent, acesta a fost propus de USR judecător la CCR, însă majoritatea deputaţilor l-a preferat pe Bogdan Licu pentru acest post.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Radu Mircea
25.05.2022, 17:18:30

# Cu cit se inversuneaza colegii lui pe Danilet , parca cu atit imi este mai simpatic . Se vede treaba ca organismul magistraturii anchilozat inca de pe vremea lui Petru Groza in slujba celui care plateste mai bine , nu suporta iesirea din rind , ideile novatoare , ori Doamne fereste dorinta de schimbare . lnca se mai cred o casta deasupra legilor pe care le administreaza si aplica , dar pe care le indoiesc politicienii dupa dorinta in folos propriu . Totul pentru cele mai mari salarii bugetare , pensii nesimtite si pensionari in floarea virstei . Ca ce dracu' sa mai faci cu un porcoi de bani cind din cauza virstei te lucreaza neamtu' ala , Althaizmer , de uiti si PIN-ul la carduri ???

+13 (19 voturi)
Toader Aileanei
25.05.2022, 18:35:11

Sustin, sunt Dumnezei pe pamant. Bani cat cuprinde, pensii la fel, coruptie cat China in randul lor si macar de s-ar vedea ca "prășesc" ceva. Nu neg că au dosare foarte multe, dar nu inteleg de ce nu dau pedepse adevarate pentru coruptie, de ce nu răspund pentru greșelile lor. Orice salariat răspunde, dar ei NU. Ce sa mai vorbim de alegerea lui Licu, absolvent de Spiru Haret comparativ cu Danilet care a terminat parca la A.I Cuza. Ca si atunci cand s-au inscaunat comunistii, au pus in capul mesei pe cel mai puturos din sat. Dar nu-i intereseaza, ar trebui loviti acolo unde-i doare , la BANI, doar atunci ar suferi si ei.

-8 (16 voturi)
Iulian Arion
25.05.2022, 18:55:32

Despagubile pentru daune morale sa le ceara pe persoana fizica de la cei care au decis excluderea lui din magistratura. Sa plateasca in solidar. CSM, Pregatiti banii!

-5 (9 voturi)
boubaltii 1
25.05.2022, 18:43:12

Domnul judecătorului Cristi Danileţ si-a pus in cap mafia din justitie. Nimeni nu castiga in lupta cu sistemul.

0 (6 voturi)
Tomescu Tom
25.05.2022, 18:51:59

Dacă domnii cei de sus au hotărât că este indezirabil ... și că trebuie " terminat " ...îi găsesc sau îi inventează milioane de motive ..care mai de care mai puerile , care să le servească scopului ... Dehhh .... justiție ! Până la urmă ...de ce politicienii sunt cei hotărăsc cine să fie în CCR .. și cine nu ???? De ce nu sunt lăsați judecătorii să facă asta ???? Le este frică politicienilor să nu li se dărâme sistemul profund ticăloșit ..dacă CCR nu mai joacă cum vor ei ???

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările