CSM a respins plângerea Inspecţiei Judiciare faţă de şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Tarcea
Cristina Tarcea

Secţia de judecători a CSM a respins luni, cu majoritatea de voturi, acţiunea începută de Inspecţia judiciară împotriva şefei Curţii Supreme, Cristina Tarcea. Secţia a constatat nulitatea absolută a acţiunii disciplinare. Inspecţia Judiciară poate face recurs la decizia CSM în termen de 15 zile.

În decembrie 2018 Inspecţia Judiciară a finalizat o investigaţie legată de judecătoarea Cristina Tarcea, pe care a trimis-o în judecată disciplinară la Secţia pentru judecatori a CSM. 

Inspecţia Judiciară o acuză pe Tarcea de un presupus ”refuz nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f) şi o) din Legea nr. 303/2004”.

Potrivit unui comunicat al Inspecţiei Judiciare, acuzaţia privind „refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu” se referă la faptul că şefa ICCJ ar fi refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători (prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018).

Tarcea nu ar fi pus în discuţia Colegiului de conducere schimbarea componenţei Completurilor de 5 judecători de la Instanţa Supremă (completurile care dau sentinţele definitive la demnitari) în luna iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea 304 privind organizarea judiciară (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justiţiei, modificate de Coaliţia PSD-ALDE), ci abia la începutul lunii septembrie. Potrivit legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, C5-urile nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreşedintele ICCJ şi şeful Secţiei penale, ci toţi judecătorii din complet sunt traşi la sorţi.

Potrivit minutei Secţiei pentru judecători a CSM, a fost admisă o excepţie ridicată de Cristina Tarcea, „de lipsa capacităţii procesuale de folosinţă a petentei care a formulat sezizarea." Plângerea către Inspecţia Judiciară în acest caz a fost făcută de Romanian Community Coalition - Coaliţia Românilor din SUA, condusă de fostul preot Chris Terhes, ales europarlamentar pe listele PSD.

Potrivit ziare.com, la dată la care a făcut sesizarea la Inspecţia Judiciară, pe 20 august 2018, ONG-ul era suspendat, pe motiv că nu a trimis din martie 2016 rapoartele bianuale, potrivit procedurilor californiene. Organizaţia a fost suspendată în noiembrie 2017 şi nu şi-a recăpătat statutul legal decât la sfârşitul lunii august 2018, după ce presă a semnat acest lucru.

Mai mult, potrivit sursei citate, acest ONG american nu este însă recunoscut în România, potrivit legislaţiei în vigoare şi deci nu ar avea calitatea de formula sesizarea în cauză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite