CSM i-a trimis preşedintelui actele prin care s-a avizat numirea lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT. Iohannis a amânat numirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a transmis, luni, preşedintelui Klaus Iohannis documentele prin care s-a avizat numirea lui Daniel Horodniceanu pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT. Asta după ce Iohannis a amânat numirea procurorului la şefia DIICOT anunţând că vrea să vadă stenograma şedinţei în care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Jusiţiei.

Conducerea CSM a trimis Administraţiei Prezidenţiale înregistrarea audio-video a şedinţei, dar şi documentele care au stat la baza deciziei de avizare favorabilă a lui Horodniceanu. De altfel, acestea se află publicate şi pe site-ul consiliului, informează Mediafax.

Însă, stenogramele şedinţei nu au fost trimise, dearece acestea nu se mai realizează încă din 2011, atunci când s-a realizat o modificare a Regulamentului CSM, spun reprezentanţii CSM.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a amânat numirea procurorului Daniel Horodniceanu la şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), după ce, luni, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii stenograma şedinţei în care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justiţiei.

Potrivit unui comunicat emis de Administraţia Prezidenţială, Klaus Iohannis a cerut CSM, spre consultare, „stenograma şedinţei Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 04 mai 2015, şedinţă în care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justiţiei, precum şi documentele care au fost avute în vedere la adoptarea Hotărârii nr. 192/04.05.2015 a Secţiei pentru procurori, prin care a fost avizată această propunere”.

Pe 5 mai 2015, ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a transmis şefului statului propunerea de numire în funcţia de procuror-şef al DIICOT a procurorului Daniel-Constantin Horodniceanu, însoţită de avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Legea prevede ca şeful şi adjuncţii DIICOT să fie numiţi de şeful statului, la propunerea ministerului Justiţiei şi cu avizul CSM.

Luni, 4 mai, procurorul Daniel Horodniceanu, propus să preia şefia DIICOT, a primit aviz pozitiv din partea CSM cu majoritate de voturi. Asta după ce a fost audiat e membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Interviul pe care l-a dat luni Daniel Horodniceanu în faţa membrilor CSM i-a surprins pe cei mai mulţi dintre aceştia. Unul dintre momentele în care procurorii din Comisie au mustăcit a fost cel în care candidatul la şefia DIICOT a mărturisit sincer că nu are viaţă socială. Mai exact, atunci când i s-a solicitat să nominalizeze trei calităţi care îl recomandă pentru ocuparea postului, Daniel Horodniceanu a precizat că are o viaţă socială „foarte săracă”, împărţindu-se „între serviciu şi familie”, iar la defecte a dezvăluit: „Sunt nemulţumit că nu fac mai mult sport”.

Daniel Horodniceanu, sub tirul întrebărilor

În deschiderea şedinţei CSM, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a recomandat avizarea lui Daniel Horodniceanu de către secţia de procurori. Ministrul a precizat că Daniel Horodniceanu “funcţionează la DIICOT de la înfiinţare”, iar performanţele sale “se leagă de performanţele DIICOT”. 

Ulterior, Horodniceanu şi-a prezentat pe scurt principalele puncte ale proiectului, subliniind în special rolul pe care echipa de conducere a DIICOT îl va avea în punerea în valoare a proiectului cu care el se prezintă în faţa CSM.

În prezentarea proiectului său, procurorul a subliniat că “este important să respectăm ceea ce MCV ne-a trasat”, dar şi necesitatea că activităţile procurorilor DIICOT să fie “prioritizate”, astfel încât “să se ducă la bun sfârşit toate cauzele importante”.

Membrii CSM i-au pus mai multe întrebări-capcană lui Daniel Horodniceanu pentru a vedea cum ar reacţiona viitorul şef al DIICOT în situaţii delicate. Cea care l-a „încercat” cel mai tare a fost Oana Hăineală. Ea l-a întrebat ce ar face dacă ar vedea un procuror DIICOT de la unul dintre serviciile locale la masă cu un primar şi un alt politician discutând despre un dosar penal.

Daniel Horodniceanu a evitat un răspuns tranşant: „Încerc să confirm întâi informaţia, încerc să aflu dacă aceştia aveau o relaţie înainte de preluarea funcţiei. Dacă voi constata că activitatea procurorului este prejudiciată, voi solicita procurorului general să ia măsurile necesare”, a răspuns Horodniceanu.

Întrebarea Oanei Hăineală a venit în contextul în care la începutul anului au apărut informaţii potrivit cărora Daniel Horodniceanu ar fi fost văzut într-un restaurant alături de Liviu Dragnea şi Gheorghe Nichita. De altfel, candidatul la şefia DIICOT a şi fost întrebat de jurnalişti dacă are o relaţie de prietenie cu primarul din Iaşi.

„Nu îl cunosc personal. Cred că l-am văzut ultima oară acum trei ani, pe stadion, alergam cu dumnealui şi cu alte câteva zeci de persoane”, a spus magistratul.

De asemenea, întrebat dacă a luat parte la o întâlnire cu Gheorghe Nichita la care ar fi participat şi Liviu Dragnea, acesta a precizat că nu a avut niciodată o întâlnire cu primarul Iaşiului şi cu Dragnea.

Cine este Daniel Horodniceanu

La nominalizarea lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar 6 ani a ocupat funcţii de conducere. De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-şef al DIICOT Iaşi, în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015. Mihai Stoica

Alina Bica a demisionat de la şefia DIICOT

DIICOT a rămas fără şef încă din noiembrie anul trecut, când Alina Bica a demisionat de la conducerea instituţiei, ca urmare a arestării sale pentru corupţie. În decembrie 2014, Bica a fost trimisă în judecată, fiind acuzată că a acordat, alături de alte persoane, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Într-un alt dosar, fosta şefă a DIICOT a fost acuzată că ar fi ridicat ilegal sechestrul asigurator asupra unor acţiuni ale lui Adriean Videanu, care era cercetat în ”dosarul gazelor ieftine”.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ministrul Justiţiei i-a transmis lui Klaus Iohannis propunerea de numire a lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis, miercuri, preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerea pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a procurorului Daniel Horodniceanu.

Procurorul Daniel Horodniceanu, recomandat la şefia DIICOT de viaţa socială „foarte săracă“

Audiat în CSM, procurorul Daniel Horodniceanu a uimit atunci când a enumerat printre calităţile forte care îl recomandă la fotoliul de procuror-şef al DIICOT faptul că nu are viaţă socială. El a primit avizul CSM şi urmează să fie validat în funcţie de preşedintele Klaus Iohannis.

Procurorul Daniel Horodniceanu, propus pentru şefia DIICOT, a primit aviz pozitiv de la CSM: Mă recomandă faptul că am o viaţă socială foarte săracă

Procurorul Daniel Horodniceanu, propus să preia şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a primit aviz pozitiv din partea CSM cu majoritate de voturi. Aceasta a fost audiat, luni, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Fostul şef al Direcţiei, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru corupţie.

Ministrul Justiţiei: „Preşedintele a fost informat despre propunerea ca Horodniceanu să preia şefia DIICOT”

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că preşedintele Klaus Iohannis a fost informat despre propunerea ca Daniel Horodniceanu să preia şefia DIICOT, el adăugând că şeful statului va stabili dacă este sau nu de acord cu această nominalizare după ce magistratul va fi audiat la CSM.

Cine sunt procurorii care vor să îi ia locul Alinei Bica, la conducerea DIICOT

Şase procurori candidează pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, printre ei numărându-se şi şeful interimar al instituţiei Elena Hosu, a anunţat Ministerul Justiţiei. Iniţial, îşi depuseseră candidatura şapte persoane, însă una dintre ele a renunţat luni, în ultima zi a perioadei de înscriere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite