CTP, după accidentul produs de Chiţoiu: Nu va face vreo zi de puşcărie pentru omor. 15 ani mai târziu, amărâţii sunt ucişi la fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Tudor Popescu a scris, vineri, în editorialul său de pe platforma Republica.ro că fostul ministru Daniel Chiţoiu, responsabil de accidentul de ieri din judeţul Argeş în urma căruia au murit două persoane, nu va face nicio zi de puşcărie pentru această faptă. Gazetarul reia un text mai vechi despre accidentul provocat în 2004 de soţia senatorului Adrian Păunescu, soldat cu trei morţi şi cu o simplă condamnare cu suspendare.

„Decembrie 2019. Nici Chiţoiu, fost ministru, nu va face vreo zi de puşcărie pentru omor. În ciuda declaraţiilor martorilor, se va ajunge probabil la concluzia că vitezomanul de 82 de ani s-a năpustit pe contrasens cu sălbăticia specifică vârstei sale”, scrie Cristian Tudor Popescu, pe platforma Republica.ro.

„15 ani mai târziu, amărâţii sunt ucişi la fel”, se intitulează textul gazetarului. Dincolo de comentariul asupra accidentului de ieri, Cristian Tudor Popescu reia în mare parte textul scris în 2004, când Carmen Păunescu a accidentat mortal trei membri ai unei familii care se întorcea din vacanţă de la Herculane, iar pedeapsa primită de soţia lui Adrian Păunescu a fost doar o sentinţă cu suspendare. 

„Într-o ciocnire frontală aveau şanse egale să dea ortul popii şi activistul, şi securistul, şi amărăşteanul. Acum, când o consoartă de senator se repede cu gipanul lansat la 140 km/h direct într-o Dacie nevinovată, care circulă regulamentar, fără să deranjeze pe nimeni, nefericiţii din Dacie mor ca puii de găină, iar madam senator scapă cu ceva fracturi. De ce intră madam senator berbeceşte în cine se nimereşte? De ce nu numai burdihane cu trei rânduri de guşi, cu barbă sau fără, fac pârtie împrejur la volanul gipanului, dar şi dudui subţiri, blonduţe, rujate intens, sunt fiare când au sub buci un 4x4?”, scria Cristian Tudor Popescu în 2004.  

„Sentimentul românesc al fiinţei în gip”, este explicaţia găsită de gazetar în 2004 şi reconfirmată şi în 2019. „Este vorba de sentimentul românesc al fiinţei în gip. Vehiculul ăsta e înalt şi greu. Te sui şi te uiţi de sus la gândacii care mişună în trafic. Şasiul e ranforsat cu drugi de oţel, bara de protecţie din faţă arată mai degrabă ca un pinten de atac, ai superfrâne, airbaguri, poţi să prinzi 140 km/h doar gâdilând nevrotic pedala de acceleraţie. Te simţi ca un tanchist dând iama în infanterişti. Şi pare de bun-simţ ca toată lumea să fugă din calea ta. Claxonezi ca la incendiu, clipăi din faruri şi bagi viteză”, mai scria gazetarul, adăugând că dincolo de polarizarea în funcţie de avere, astfel de accidente mai arată şi o polarizare în funcţie de caracter: „între umilitori şi umiliţi”.

„România se polarizează şi în funcţie de caracterul oamenilor, în umilitori şi umiliţi. Apar tot mai mulţi inşi care nu se simt cu adevărat bine decât umilindu-i pe cei din jur, având ce nu au ei, permiţându-şi ce nu-şi permit cei mulţi. Umilitorii se hrănesc din privirile uneori speriate, uneori jignite, alteori jinduitoare ale celorlalţi. Ei nu se simt mari decât dacă reuşesc să-i facă pe alţii să se simtă mici. Averea devine în primul rând un mijloc de a umili. Şi, iată, de a ucide”, puncta CTP în 2004.

Daniel Chiţoiu, în centrul unui accident mortal în judeţul Argeş

Joi, un accident grav s-a produs pe DN 7, în judeţul Argeş. Un bărbat de 82 de ani a murit pe loc şi trei persoane au fost rănite, între care fostul ministru Daniel Chiţoiu. Ulterior, o femeie de 73 de ani a murit la spital. Iniţial, primele informaţii arătau că fostul ministru nu ar fi fost cel responsabil de accident, dar astăzi lucrurile au fost clarificate.

„Cercetarea la faţa locului s-a terminat încă de ieri şi s-a stabilit cu certitudine că maşina condusă de ministru a părăsit sensul de mers şi a intrat în maşina care circula regulamentar, iar din păcate conducătorul auto care a decedat nu a avut o reacţie sau poate nu a avut nici unde să tragă dreapta pentru a evita coliziunea”, a declarat, vineri, la Digi 24, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite