CTP, despre anularea restricţiilor privind Pelerinajul de Sf. Andrei: Cei care se vor infecta să nu mai sune la 112, să se ducă la ÎPS Mache, trimisul lui Dumnezeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazetarul Cristian Tudor Popescu
Gazetarul Cristian Tudor Popescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, vineri seară, la Digi 24, că motivele invocate de Arhiepiscopia Tomisului pentru anularea restricţiilor de la Pelerinajul de Sfântul Andrei nu au temei în textul Constituţiei privind restrângerea libertăţii religioase.

„Avem un nou exemplu, după doamna medic Pop, şi pe ÎPS Mache, care e diminutivul de la Macedon, că aşa e numele lui laic, de mirean. Este numele de cod pe care i l-a dat Securitatea. Ce spune aici? E primul drept, cel religios, dreptul de a merge în pelerinaj, pe care îl au oamenii. Asta este, cum ar spune Nicolae Ceauşescu, o minciună în fals. E un drept, dar e departe de a fi primul. De pildă, poate că primul e dreptul la viaţă. Acelaşi text ca al lui Ghelasie, stareţul de la Sighişoara, care s-a repauzat acum câteva zile de Covid. «Ăştia ne interzic credinţa, nu ne mai lasă să ne ţinem obiceiurile». Este, din nou, fals, manipulare! Nu vrea nimeni să interzică credinţa în ţara asta! Crede cineva că actualele autorităţi chiar doresc, au vreun scop politic, să interzică credinţa în România? N-au nicio treabă cu chestia asta“, a precizat ziaristul la Digi 24.

Citeşte şi: CTP critică dur antivacciniştii: „Viruşi bipezi periculoşi care dezinformează agresiv“. Ce spune despre controversatul medic Monica Pop

CTP a analizat plângerea adresată instanţei de Arhiepiscopia Tomisului şi a oferit propriile sale contraargumente.

„Iată ce invocă în plângerea adresată instanţei doamna avocat Şoşoacă, a Arhiepiscopiei Tomisului. Articolul 29 din Constituţie: «1. Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă”. A îngrădit cineva libertatea gândirii, a opiniilor şi libertatea credinţelor? A spus cineva «Nu mai aveţi voie să fiţi ortodocşi începând de astăzi»? A declanşat o prigoană împotriva ortodcşilor în România? Nu. Nici vorbă.

«Nimeni nu poate să fie constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă contrare convingerilor sale”. A încercat cineva asta faţă de credincioşi?

«2. Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc”, spune Constituţia.

Iată ce spune doamna Şoşoacă: «Articolul 29 din Constituţia României, ce prevede că dreptul religios şi la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent dacă este şi război». Ca la medicul Pop. Care război? Unde apare afirmaţia «nu poate fi restrâns, indiferent dacă este şi război»? Zice către credincioşi, doamna avocat.

Spune «manifestările religioase”. Ce spune în Constituţie? Ea, libertatea conştiinţei, care e garantată, trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc, adică exact ce trebuie să manifeste credincioşii faţă de ceilalţi, de conaţionalii lor, în cazul acesta cu totul special al pandemiei şi al anului 2020.

Spune acelaşi ÎPS Mache: «Cum să lipsesc de la Peştera Sf. Andrei? În fiecare an s-a făcut asta». Da, dar în anii aceia în care s-a făcut asta nu era pandemie. În momentul de faţă nu se interzice credinţa ortodoxă, pelerinajul.

În acest moment în care la Medgidia ATI e plin, în parohia ÎPS Mache, nu poţi să laşi oamenii să se ducă acolo şi să se infecteze. Asta spune fraza din Constituţie: «spirit de toleranţă şi respect reciproc». Deci să înţelegem această situaţie, să înţeleagă Biserica, respectivul Mache, că în acest moment nu se poate. Ce-o să facă? Intră în carantină Constanţa din considerente medicale grave, mor oamenii cu sutele pe zi. Şi nu ţinem seama de carantină. Ba mai mult, mergem la Peştera Sf. Andrei.

Mai spune ÎPS Mache «Cum să nu vină constănţenii în pelerinaj la Peştera Sf. Andrei? Eu cred că toţi românii trebuie să vină».

Deci are nevoie în momentul ăsta teribil pentru România, când pluteşte moartea peste tot, să vină toţi românii acolo, unii peste alţii, şi după aceea ce să se întâmple?“, a continuat jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu spune că acest pelerinaj ar trebui să se aprobe cu condiţia ca toţi cei care se vor infecta să nu sune la 112 sau la DSP, ci să li se dea un număr special al Arhiepiscopiei Tomisului.

„Vă propun un lucru. Să se aprobe acest pelerinaj acum, cu condiţia ca toţi cei care se vor infecta să nu mai sune la 112 sau DSP. Să li se dea un număr special al Arhiepiscopiei Tomisului şi să se ducă, în momentul în care încep să aibă febră şi să se sufoce, li se face rău, la ÎPS Mache – acesta este trimisul lui Dumnezeu pe Pământ – şi va pune mâna pe creştetele oilor sale, că s-a autointitulat păstor, şi le va vindeca pe loc. În felul ăsta vom putea degaja ATI, cu ajutorul Arhiepiscopiei Tomisului. Singura problemă care ar fi la propunerea asta, că s-ar putea să se ajute întâi pe sine ÎPS Mache, pentru că, de pildă, însuşi Patriarhul Serbiei a murit de Covid. Pentru că a ţinut o slujbă de înmormântare pentru mitropolitul Muntenegrului, care spunea că pelerinajul este vaccinul lui Dumnezeu“, a concluzionat CTP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite