CTP, despre discriminare: Sceleraţii de la Suceava care conduc spitalul nu erau de etnie romă. Vom fi cu toţii covizi, poate în felul ăsta mai evoluăm psihic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Tudor Popescu se teme că românii care au fost infectaţi cu coronavirus vor fi discriminaţi „pe viaţă”, la fel cum sunt cei care au avut cândva probleme psihice. De asemenea, el consideră că în această perioadă capitalul de imagine al etniei rome are de suferit.

„Acele amenzi nu sunt date majoritar romilor. Individul ăla, fost ofiţer MAI, care a infectat nu ştiu câte sute de oameni, a dus la închiderea spitalului Gerota, nu era de etnie romă, precum şi mulţi alţii. Iresponsabilii, sceleraţii de la Suceava care conduc spitalul şi au făcut ce au făcut nu erau de etnie romă. Însă, etnia aceasta poate să sufere acum nişte daune de imagine majore. Imediat există tendinţa de a spune că de vină sunt neromânii. Ăştia nu sunt români - asta e prima gândire - nu noi, au venit ţiganii din străinătate, ăştia ne-au îmbolnăvit. Nu e vorba numai de romi, e vorba şi de români, care sunt priviţi acum cu multă suspiciune.”, a declarat CTP., la Digi24.

CTP crede că discriminarea se propagă rapid şi dă exemplul asistentei din Galaţi.

„Iarăşi, poţi să nu fii de etnie romă, să nu fi venit din străinătate, ..., să nu fi infectat, dar se ştie că lucrezi la un spital cu pacienţi Covid.”

Nu gândesc în viitor şi nu gândesc nici mai departe de scara lor de bloc, pentru ei lumea nu există, există doar cercul acela strâmt în care trăiesc.

, afirmă CTP despre cei care au o astfel de mentalitate discriminatorie.

„Deci, ţigan, rom poate să fie oricine. Vedeţi? Mulţi pot să spună să pună armata pe ei, că sunt ţigani, au venit şi chiar am înţeles că circulau aiurea pe străzi. Calificativul ăsta de ţigan se duce imediat la multe alte categorii, care n-au nicio legătură cu etnia. Eu de pe scara blocului hotărăsc cine e ţigan şi cine nu. Mecanismul de discriminare se extinde foarte rapid în condiţii de criză, el nu va rămâne niciodată redus la o anumită categorie. Iar ceilalţi să nu-şi facă griji: Lasă, dom'le, au treabă numai cu ţiganii, au treabă numai cu asistentele medicale, numai cu bolnavii de Covid. Nu! Atmosfera de suspiciune se poate întinde la întreaga societate. Celălalt devine duşmanul tău dacă nu există suficientă educaţie.”, continuă gazetarul.

CTP compară discriminarea celor infectaţi cu noul virus cu cea suferită de foşti bolnavi psihic.

„Ai avut covid, eşti marcat pe viaţă. Lucrul acesta îl putem vedea la oamenii care au avut în viaţa lor o problemă psihică, anxietate, depresie. S-au tratat, s-au vindecat, însă întotdeauna vor fi priviţi: care, bă, nebuna aia? Aia a fost la balamuc. Pentru simplul fapt că s-a dus să se trateze, aia e o nebună. Toată viaţa respectivul va fi văzut ca un nebun. Ai avut, este ca şi cum ai avut sifilis, care e vindecabil astăzi.”, spune CTP.

„Vom fi cu toţii covizi, poate în felul ăsta mai evoluăm din punct de vedere psihic.”

„Un medic spaniol a spus: Când a început povestea în China, a fost foarte greu să convingem autorităţile aici să ia măsuri, pentru că răspunsul a fost: China e departe. Aşa se poate judeca şi în România. Bucureştenii pot să spună: Suceava? Suceava e departe. Acest Covid ajunge să reducă distanţele. E posibil că distanţa mentală dintre oameni şi naţiuni să se reducă. Iată, China nu mai e aşa departe, e aici, cu noi, în România. Poate asta va duce la un progres în minţile oamenilor ca să înteleagă cât de lipsit de sens e să spună: E departe.”, afirmă gazetarul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite