Eveniment

articolul anterior articolul urmator

CTP, despre intonarea imnului secuiesc la meciurile echipelor româneşti: Politicienii sunt cei care împing spre aşa ceva, atât maghiari, cât şi români

7
21 May 2022 18:55:05
Autor: Maria Dinu
Cristian Tudor Popescu FOTO Arhivă
Cristian Tudor Popescu FOTO Arhivă

Cristian Tudor Popescu a susţinut la Digi24, despre intonarea imnului Ţinutului Secuiesc de către cetăţeni români cu origini maghiare la două meciuri care au implicat echipe româneşti, că acestea sunt „manifestări cu caracter naţionalist-agresiv”. Gazetarul a mai susţinut că „politicienii sunt cei care împing spre aşa ceva, atât maghiari, cât şi români”.

„Sunt câţiva indivizi acolo care îşi găsesc echivalentul oricând printre suporterii români. Am văzut atâtea manifestări rasiste şi xenofobe pe stadioanele Româneşti încât una în plus, asta, care este la urma urmei tot o manifestare cu caracter naţionalist – agresiv din partea acestor maghiari care sunt cetăţeni români. Deci nu e ceva deosebit”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24

Gazetarul a mai completat că, în cazul celor care au cântat imnul Ţinutului Secuiesc la înfrângere este o problemă, fiind necesar ca jucătorii naţionalei de hochei a României să fie cercetaţi pentru a afla dacă şi-au apărat corect şansele. „Atunci încep să am eu dubii mari în legătură cu modul în care ai apărat şansele echipei României în timpul meciului. Păi tu eşti fericit şi cânţi? Nici nu mă interesează ce cânţi, imnul Ţinutului Secuiesc sau imnul Olteniei. Cum cânţi la sfârşit? Se cântă de bucurie, când se câştigă. Da? Şi n-au cântat un cântec de jale, n-a fost un bocet, deşi era cazul să fie un bocet la penibilul echipei de hochei a României. (...) Asta este problema pentru care acei jucători ar trebui cercetaţi şi, dacă sunt găsiţi vinovaţi de non-combat, deci de faptul că nu şi-au apărat corect şansele în meciul cu Ungaria, atunci trebuie sancţionaţi. Atât”, a mai susţinut Cristian Tudor Popescu. 
 

Întrebat dacă pentru cele întâmplate sunt de vină politicienii români, Cristian Tudor Popescu a afirmat că „În primul rând sunt politicienii. Fără discuţie. De altfel, UDMR şi-a arătat sprijinul clar şi legătura foarte bună pe care o are cu FIDESZ în urma realegerii lui Orban premier al Ungariei. Nu uităm modul în care domnul Kelemen Hunor, de altfel un politician pe care eu l-am apreciat în diverse situaţii, atunci când a vorbit Volodimir Zelenski în Parlamentul României îşi freca telefonul, în mod evident ostentativ, dat fiind relaţiile dintre domnul Orban şi Zelenski, respectiv Ucraina. Politicienii sunt cei care împing spre aşa ceva, atât maghiari cât şi români”, a mai completat gazetarul, argumentând că sunt şi acei români, „care se hrănesc din antimaghiarism, profită imediat de aşa ceva” şi „îşi manifestă indignarea”. 

„Între România şi Ungaria există o deosebire fundamentală. Există desigur deosebiri între popoarele noastre, dar există una fundamentală. România n-a fost niciodată imperiu. Ungaria a fost. Împreună cu Austria a stăpânit vreme de aproape 60 de ani Ardealul ca monarhie dualistă Austro-Ungară. Ungaria are un complex de superioritate imperial, comparabil cu al ruşilor. Şi asta se duce până la nivelul de jos, al simplilor cetăţeni, al oamenilor, al maghiarilor. Unii, fireşte, nu se gândesc la aşa ceva. Nu au o atitudine legată de trecutul imperial”, a mai susţinut Cristian Tudor Popescu făcând o legătură cu invazia Federaţia Ruse din Ucraina. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Steinberg Zedekiah
21.05.2022, 19:38:43

e ca si cum multiculturalismul e un esec. nu pot sa cred ca daca ai mai multe etnii pe acelasi teritoriu atunci se vor bate pentru control. unitate in diversitate! :))

-14 (16 voturi)
Mihai II
21.05.2022, 20:02:55

Ca sa inteleaga minoritarii maghiari de ce nu trebuie sa cante acel imn, sa-si imagineze ca in echipa Romaniei (sau in echipa Ungariei) ar fi fost si cativa minoritari turici, care dupa terminarea meciului ar fi cantat Imnul Pasalacului de la Buda. Asa cum astazi nu mai exista Pasalacul de la Buda, asa nu exista nici Tinutul Secuiesc (sau tara secuilor), asa cum magharilor nu le place sa li se aminteasca faptul ca au fost ocupati de Imperiul Otoman si tara transformata in pasalac (provincie turceasca), asa nu le place nici Romanilor sa se vorbeasca despre un tinut care nu exista astazi.

+4 (4 voturi)
Mihai Medias
21.05.2022, 21:00:14

"Cristian Tudor Popescu a susţinut la Digi24, despre intonarea imnului Ţinutului Secuiesc de către cetăţeni români cu origini maghiare la două meciuri care au implicat echipe româneşti, că acestea sunt „manifestări cu caracter naţionalist-agresiv”." Mar-ia, exista vreo speranta, macar una, sa redactezi în româneste ?

-1 (1 vot)
Hastur
21.05.2022, 22:19:25

Domnule Medias.Mai exista vreo speranta, macar una, ca sa pui un comentariu la subiect? Hehehehehe.

+1 (1 vot)
Omul UnOm
22.05.2022, 00:11:41

Cum spuneam si in alte comentarii cauza profunda a manifestarilor de felul asta este esecul integrarii minoritatii maghiare in statul roman.Suntem la mai bine de 100 de ani de cand respectivele comunitati fac parte din Romania insa ele se identifica mai degraba cu statul ungar(sau cel mult cu Ardealul) decat cu cel roman.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările