Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cu cât au crescut soldele în Armată şi de ce alte compensaţii mai beneficiază militarii

15
21 Aug 2018 18:26:54
Autor: Valentin Bolocan
Soldele militarilor  au crescut indiferent de grad, de la simplul soldat, la general
Soldele militarilor  au crescut indiferent de grad, de la simplul soldat, la general

În plină campanie masivă de angajări şi aflându-se în cel de-al doilea an în care dispune de un buget de 2 la sută din PIB, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) se află în situaţia de a da salarii decente militarilor indiferent de grad, de la simplul soldat la general. O comparaţie cu anul 2017 arată că soldele au crescut în medie cu 15-20 la sută, dar există şi situaţii în care salariile au crescut spectaculos cu până la 50 la sută.

La nivelul ministerului Apărării solda lunară se compune dintr-o parte fixă alcătuită din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă şi o parte variabilă compusă din indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale.      
  
Concret, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie s-a majorat cu 15%, în ultimul an, în conformitate cu prevederile Legii nr. 152/2017. De acestă majorare au beneficiat  cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate şi personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţile aflate în subordine.

Soldaţii au cea mai mare creştere

Cea mai mare creştere a soldei se înregistrează în cazul soldaţilor. Astfel, dacă în 2016 venitul unui asemenea militar era de numai 1.215 lei, în anul 2018 acesta a ajuns la1.857 lei. Acest lucru înseamnă o creştere de 54 la sută a venitului net faţă de decembrie 2016. Cu o treaptă mai sus, în cazul unui subofiţer, acesta a câştigat în luna decembrie 2016: 1.663 lei, în luna aprilie 2017: 1.785 lei, în luna iunie 2017: 2.063 lei, iar în luna ianuarie 2018: 2.440 lei, o creştere de 46,7 la sută, raportat la decembrie 2016. Plutonierii adjutanţi principali sunt subofiţerii care au  solda cea mai mare încasând 2.576 de lei.

Creşteri şi la corpul ofiţerilor

Trecând la corpul ofiţerilor, un tânăr locotenent a trecut de la o soldă de 2,122 lei, la una de 2,271 de lei. Apoi, un maior a ajuns la venituri de 3,815 lei, cu o creştere de 3,64 la sută, Un locotenent – colonel avea în 2017 un venit de 2.818 lei şi a ajuns  în anul 2018 să încaseze 3.868 lei. În fine, un colonel încasează acum în jur de 6.000 de lei, cu o creştere de 3,4 la sută faţă de perioada anterioară.
Generalii dispun de solde minime de 6.600 de lei şi maxime de 9.385 lei, în funcţie de numărul de stele de pe epoleţi. Cea mai mare soldă din Armata Română este încasată de Şeful Marelui Stat Major, funcţie ocupată în prezent de generalul Nicolae Ciucă. Acesta primeşte în cont 9.620 de lei.

Alte sporuri şi beneficii

Indiferent de grad sau funcţie, la capitolul beneficii materiale pot fi încadrate din acest an şi diurnele duble pe care militarii le încasează în comparaţie cu alţi bugetari. Astfel dacă pleacă la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă angajatul beneficiază, pe perioada executării acestor tipuri de misiuni, de suma zilnică de 85 de lei.
Apoi, tot din acest an, militarii pleacă în concedii pe banii lor, urmând ca la întoarcere să deconteze cheltuielile în limita sume de 1.450 de lei. În plus, chiria locuinţei este compensată de MApN.
 
Banii nu sunt de neglijat pentru un rezervist voluntar
 
De o salarizare specială au parte şi rezerviştii voluntari. Astfel cei care vor ocupa cele 3.400 de posturi, dintre care aproximativ 380 pentru ofiţeri, aproximativ 140 pentru maiştri militari, aproximativ 680 pentru subofiţeri şi peste 2.200 pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntar, vor primi în cont 30 la sută din solda unui militar aflat în serviciul permanent. 

Dacă avem în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariu lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Pe acelaşi principiu, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de  lei. În plus, cât timp este în programul de instruire, voluntarul primeşte soldă întreagă, la fel ca un militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofiţer şi 4.000 de lei pentru un ofiţer superior.
 
Se caută medici de război
 
În urma unor masive treceri în rezervă, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) face, în prezent, eforturi pentru a acoperi lipsa de personal, desfăşurând „aproape o campanie de marketing” pentru acest lucru. Pentru MApN este importantă, printre altele, ocuparea funcţiilor de medici militari care sunt vacante în prezent.
„Am considerat că nu e suficient să scoatem posturi la concurs, ci trebuie să şi pregătim oameni pentru sistemul medical militar, iar cu ocazia aceasta vă anunţ că vom oraganiza o nouă sesiune de admitere în luna septembrie şi ca o noutate, vor fi locuri scoase la concurs la Târgu Mureş cu predare în limba engleză. Avem nevoie de medici militari care să meargă în teatrele de război”, anunţa recent ministrul Mihai Fifor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Sorin Ionascu
21.08.2018, 18:57:41

"Apoi, tot din acest an, militarii pleacă în concedii pe banii lor, urmând ca la întoarcere să deconteze cheltuielile în limita sume de 1.450 de lei. " Jurnalizdica de doua parale. Suma de 1450 de lei reprezinta echivalentul voucherului de vacanta pe care il primesc (sau ar trebui) tori bugetarii. Cu deosebire ca, in general, civilii il primesc INAINTE si il pot cheltui cam pe unde vor, in timp ce militarii primesc banii DUPA ce au fost deja cheltuiti si doar daca pleaca la o destinatie din tara, iar aceasta se afla pe lista de locatii agreate. Deci militarii trebuie sa aiba bani ca sa plece in concediu, urmand sa lise ramburseze ulterior, dupa o luna sau doua, cheltuielile. Nu vad care ar fi avantajul in afacerea asta. Soldele, chiar marite cu 15-20%, raman oricum foarte mici in marea majoritate a cazurilor. Un civil care are exact aceeasi calificare si face exact acelasi lucru in acelasi serviciu (unitate si departament/compartiment) are un salariu sensibil mai mare. Dar jurnalizda vede doar ce i se pune in fata si inghite precum gasca pusa la ingrasat.

-3 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
21.08.2018, 19:14:57

Comentariu considerat abuziv.

dracon
21.08.2018, 18:58:22

Daca se angajeaza feciorul lui Dracnea sau a lui Toader ,Dancila sau altul de aceiasi categorie ,ce salariu li se ofera ?

0 (4 voturi)
Val Vali
21.08.2018, 19:12:39

Nu va este rusine sa laudati veniturile soldatilor si subofiterilor? Scrieti ca in 2018 un soldat are 1.857 lei/luna, iar un subofiter are 2.063 lei. Comparand cu salariul minim pe economie, de 1.900 lei, pentru angajati necalificati, rezulta ca soldatul are sub acesta suma, iar subofiterul mai mult cu 163 lei. Astea numiti voi solde bune in armata? Nu mai spun ca autorul articolului nu precizeaza daca aceste venituri sunt nete sau brute. Si daca ar fi nete, tot sunt mici. Cat despre acordarea de compensatii de chirie, nu este adevarat ca armata da toti banii, ci fiecare militar are dreptul la un anumit procent din solda de functie, soldatii si subofiterii avand dreptul la cateva sute de lei. Gasiti voi chirii de 7-800 lei/luna in Bucuresti. Daca veniturile sunt asa de bune in armata, de ce autorul nu se duce sa se inroleze? Este un articol care ar trebui sa aiba semn de publicitate, fiind comandat de armata. Au deficit mare de angajati, le pleaca unii la pensie, altii isi dau demisia, iar unitatile sunt goale.

+1 (5 voturi)
florin bala
21.08.2018, 19:28:26

lipsesc punctele de amenda daca nu te apleci si zici 'multumesc' celor care bat campii in neobosita re - re -organizare a societatii romane ... si crucile de pe dosar daca nu activezi pentru cei alesi ...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările