Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cu loialitatea-n gard

100
5 Jan 2015 10:09:06
Andrei Pleşu

Să zicem că cineva fură, dintr-o măcelărie, o pulpă de porc. Nu trece mult timp şi hoţul e prins. Ce urmează, într-o lume normală? Păi, hoţului i se ia marfa şi e dus la poliţie. Ce urmează în lumea noastră valahă? Mai întîi, hoţul, deşi are „corpul delict“ în coşniţă, o ţine langa că n-a furat nimic, chit că o mulţime de martori atestă fapta. Apoi, acelaşi răufăcător încearcă varianta „înscenării“.

Totul e un aranjament „mafiot”, pus la cale de un vecin rău, care vrea să-l compromită. Într-un tîrziu, hoţul decide să încheie litigiul „pe cale paşnică”: bine, hai, nu vă mai agitaţi, sînt generos din fire, vă dau pulpa de porc înapoi şi facem uitată toată tărşenia. „Bine – vor spune unii rigorişti nemiloşi – dar furtul e furt! Nu poţi scăpa nepedepsit prin simpla returnare a ceea ce ai furat.” Dacă însă, din întîmplare, hoţul e prim-ministru, el va găsi o soluţie şi pentru asemenea răutăcioase bombăneli: va cere rudei sale de la Justiţie să compună o ordonanţă de urgenţă, din care să reiasă că cel care a furat „are dreptul” să restituie ce a furat, fiind, prin asta, exonerat de orice culpă. ”Onoarea” împricinatului e astfel ”reperată”, nici usturoi n-a mîncat, nici gura nu-i miroase! Toţi colegii de hoţie sărbătoresc evenimentul; de-acum în acolo, poţi fura liniştit: ori nu te prinde şi rămîi cu marfa, ori te prinde, dai marfa înapoi şi, cu virtutea nepătată, poţi recidiva oricînd, fără riscuri.

N-aş fi reluat acest trist episod din istoria noastră recentă, dacă n-aş fi văzut-o, din nou, într-o emisiune televizată, pe doamna Ecaterina Andronescu încercînd, împotriva tuturor evidenţelor, să-şi salveze – nici nu ştiu cum să-i spun: „Şeful”? „Idolul”? „Frăţiorul năpăstuit”? „Iubitul?” Într-un fel, dna Andronescu e admirabilă. Apare constant pe mai toate posturile de televiziune, cu un zîmbet trist în colţul gurii, avocat devotat al oricărei „cauze” din care partiduleţul Domniei Sale, sau bieţii săi colegi de „idei”, sau sărăcuţul de prim-ministru, ar putea ieşi şifonaţi. Felul dnei Andronescu de a înţelege loialitatea e, aş spune, sinucigaş. Probă supremă de sacrificiu. Căci o determină să spună „lucruri trăznite”, să conteste, cu obstinaţie, ceea ce vede toată lumea, să reorganizeze realitatea după nevoile tandre ale micilor ei convingeri şi emotivităţi. Două exemple:

„Dl. Ponta n-a plagiat. E adevărat că ample pasaje din teza lui de doctorat (ceva între 85 şi 130 de pagini) sunt luate, cuvînt cu cuvînt, de la alţii. Şi e adevărat că, la sfîrşitul pasajelor cu pricina nu e pus, între paranteze, adevăratul autor. Dar ia uitati-vă la bibliografia de la sfîrşitul lucrării: veţi regăsi toţi autorii şi toate titlurile folosite (e drept, fără menţiune) în corpul ei.”

Aţi înţeles? Cînd citeşti o carte (nu neapărat o teză de doctorat), trebuie să dublezi lectura printr-un permanent efort detectivistic: pagina asta de unde o fi luată, care dintre cei două sute de autori ai bibliografiei e proprietarul acestei idei sau al acestor fraze? Nu e treaba doctorandului să-ţi spună simplu, prompt, cinstit, de unde a copiat. Trebuie să te prinzi singur. Nu e vina omului că iscusinţa ta de cititor e nulă! La limită, orice autor poate livra drept „teză de doctorat” o juxtapunere de texte distincte, cu condiţia ca, la sfîrşitul compilaţiei să facă o listă de cărţi „folosite”. Detaliile sunt irelevante. Şi cine le invocă e mafiot…

Al doilea exemplu: dna Andronescu declară că regulile pe care trebuie să le respecte un doctorat în drept sunt diferite de regulile valabile în alte domenii, la Politehnică, de pildă. (Spusese, chiar, mai demult, că doctoratul unui demnitar nu poate fi judecat după aceleaşi criterii cu doctoratul unui „om de rînd”). Spectaculoasă, pe această linie, este şi opinia dnei ministru că ghilimelele sunt o invenţie tîrzie (cam de prin 2003), şi că, deci, un doctorand de dinaintea acestei date (cazul dlui Ponta) n-avea cum să facă uz de ele. Nici nu ştii ce să crezi. Ce poate dicta unui om cu capul pe umeri, unui profesor respectabil, unui fost înalt demnitar asumarea unor derapaje de asemenea anvergură? Ce poate motiva urcuşul penibil al acestei Golgote de enormităţi şi sofisme? E dna Andronescu îndrăgostită? E dînsa atît de dependentă de drogul disciplinei de partid, încît poate mărşălui, orbeşte, cu un rar amestec de „modestie” blîndă şi suficienţă indemolabilă, spre culmile absurdului? E vorba, oare, de un fel de candoare provincială? De inevitabila rea-credinţă a gherilei politice? De pură slugărnicie? Nu vreau să accept, totuşi, că dna Andronescu crede cu sinceritate tot ce declară, că e un ”adept” de tip sectar. Ar însemna să-i jignesc inteligenţa…Fapt e că poţi da cu loialitatea, ca şi cu oiştea, direct în gard. În asemenea cazuri, loialtatea bate, ca să zic aşa, demnitatea, buna-cuviinţă, bunul-simţ.

Spre mirarea mea, a reuşit o performanţă asemănătoare şi dl. ministru Rus, pe care îl credeam mai cumpănit la vorbă. După Domnia-Sa, de la Aristotel şi Platon, iar „pe tehnic”, de la Newton şi Einstein, totul e plagiat. Nu e tare? N-ar trebui făcută o teză de doctorat care să documenteze această monumentală descoperire? Eu unul, dinaintea cuiva care, de la Aristotel pînă la Einstein, a citit tot şi a avut revelaţia şmecheriei universale, nu pot decît să-mi scot pălăria…

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

AXE
5.01.2015, 10:25:03

Da domnule Plesu dar, in ochii Europei una este sa apari cum ca ai renuntat de buna voie la un titlu si alta este sa-ti fie retras. Chestie de nuanta si de prostirea maselor. Adca nu esti chiar hot, esti doar hotoman...

+37 (43 voturi)
Nicholas Kazan
5.01.2015, 10:27:54

Ce loialitate Maestre?, nu au aste comportamente origine cam de prin Fanar, unde cam toate fărădelegile erau acceptate, șterse, iertate, pentru un preț, și de unde se trag originile măiestrelor cuvinte românești ca: maltrapazlâc, ciubuc, cârdășie? La suflet suntem fanarioți, Maestre, și când rolurile la conducere se schimbă, se plătește să fi loial borfașului de la conducere.

+30 (40 voturi)
Nicolae Krampus
5.01.2015, 10:28:45

HOŢ, HOÁŢĂ, hoţi, hoaţe, s.m. şi f. 1. Persoană care fură. ♦ (Adjectival) Care fură; (cu sens atenuat) viclean. 2. (Fam.) Om ştrengar, şiret. – Et. nec. HOŢOMÁN, -Ă, hoţomani, -e, s.m. şi f. Augmentativ al lui hoţ. ♦ Om ticălos, şarlatan. ♦ (Fam.) Om ştrengar, şmecher, poznaş. – Hoţ + suf. -oman. (DEXOnline)

+13 (15 voturi)
Vanatorul/d.c.
5.01.2015, 10:34:49

In articolul asta cre'ca e vorba si de putina de invidie..academica..!:)) Se stie deja ca distinsa doamna chimista Ecaterina Andronescu (Katiusa intre prieteni) impreuna cu matematicianul de renume sindical dl. Liviu Pop (Popic, intre prieteni), au mari sanse de a castiga premiul Nobel, datorita faptului ca au fost, sunt si vor ramane singurii cercetatori ori din lume, care au descoperit ca dl. Ponta, seful lor de partid, nu a plagiat..! Sa le urmam la toti trei viata lunga si bulau..asa..cat de cat acolo..macar vreo cativa anisori..!

+53 (69 voturi)
Taunul 77
5.01.2015, 10:33:06

Ginerelu' Viorelu' se vede ca n-a prea inteles nimic din ce i s-a intamplat cu prilejul desfasurarii ultimelor alegeri prezidentiale. Are impresia ca antipatia contra sa e doar un val trecator. Dupa trecerea caruia poate sa-si vada linistit de treaba si sa presteze in aceeasi nota cu care a obisnuit publicul. I s-a parut ca odata cu Sarbatorile de Iarna s-a ivit primul moment in care tensiunea sociala incepe sa se reduca. Pentru ca publicul e mai preocupat de colinde, cadouri si cumparaturi decat de ce potlogarii si banditisme se mai produc pe la Palatul Victoria. Asa ca si-a emis o Ordonanta de Urgenta "pe persoana fizica" - vorba unui adversar politic al sau pe care momentan a reusit sa-l excluda din PSD-ul pe care actualmente, nu se stie cat, il conduce - prin care crede ca-si repereaza onoarea fara a recunoaste potlogaria comisa. Parerea mea e ca se inseala. Masa de votanti care i-a administrat o lovitura crancena in noiembrie 2014 - fapt ce l-a facut pe Cacarau, fostul sau ortac de balamuc politic din vara lui 2012 sa-l numeasca Distrusu' (politic, fireste) - nu va digera o asemenea manarie de Kiseleff, in care gangsterii rosii sunt "doctori" (sic!).

+12 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările