Cui îi este frică de Brexit? De ce dau năvală românii în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brexit-ul nu-i sperie nicidecum pe români. O dovedesc datele Institutului Naţional de Statistică (INS), care arată că Marea Britanie este, pentru al doilea an consecutiv, destinaţia preferată a românilor care emigrează. Regatul Unit surclasează, astfel, Italia sau Spania, ţări care până acum primeau cei mai mulţi români.

Concret, aproape 63.000 de români şi-au schimbat reşedinţa în Marea Britanie. Numărul reprezintă circa 30% din totalul celor 210.000 de români care au emigrat în 2016. Şi în 2015 această ţară a fost prima în preferinţele românilor, aproape 55.000 de emigranţi români (28% din totalul celor care au plecat) alegând Marea Britanie.

Românii au continuat să plece şi în destinaţiile „tradiţionale“. Astfel, după Marea Britanie, Italia a adoptat numeroşi români (39.000), urmată de Spania (27.800), Germania (25.000) şi Belgia (11.000).

Polul oamenilor dinamici

Sociologii spun că motivaţia emigrării în Marea Britanie este pur economică. Atraşi de câştigurile mai mari, românii s-au orientat rapid, în defavoarea ţărilor în care plecau la muncă până acum.

„Vorbim pur şi simplu de oportunitatea economică, mult mai mare în Marea Britanie, în acest moment, faţă de alte state europene. Există o masă de emigranţi care se mişcă întotdeana unde sunt oportunităţile financiare cele mai mari. Adică, pot scoate bani mai mulţi. Vorbim de un pol de oameni extrem de dinamici, care, de exemplu, în anii 90 au făcut Germania, după care s-au mutat în Italia, apoi în Spania, iar acum în Marea Britanie“, a explicat, pentru „Adevărul“, sociologul Gelu Duminică. Specialistul atrage atenţia asupra unui nou fenomen: migraţia românilor aflaţi în categoria „middle class“ (clasa de mijloc).

„În ultima vreme avem şi o emigraţie specifică. În sensul că sunt categoriile de vârstă care, de obicei, nu migrau, respectiv 30 – 45 de ani, care în momentul de faţă este foarte deschisă de a pleca din ţară, din diverse motive. E vorba de instabilitate economică, dar şi politică. Aceşti oameni realizează că, la pregătirea lor, pot câştiga de trei ori mai mult în străinătate, dar trăind într-un mediu mai sigur. Totodată, se gândesc să asigure viitorul copiilor lor“, afirmă sociologul.

Multiculturalismul, care este doctrină de stat în Marea Britanie, îi ajută pe români să se adapteze rapid în noua patrie.

„Ajunşi acolo, românii se adaptează destul de bine. Se stabilesc în marile aglomeraţii urbane, care ele însele sunt multiculturale. Marea Britanie este o ţară multiculturală“, a mai spus sociologul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite