Cui a plătit Guvernul Cioloş TVA de 500 milioane de euro la final de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de economie Mircea Coşea a afirmat, în cadrul emisiunii Deschide Lumea de la Realitatea TV, privind gaura din buget pe care PSD susţine că a lăsat-o guvernarea Cioloş, că este vorba şi de un război politic.

Mircea Coşea a vorbit despre tipul de politică bugetară pe care îl avem. „Este o politică bugetară învechită, foarte învechită care nu respectă în niciun fel standardele europene. Este o politică bugetară de tip contabil care face o analiză pe deficit în mod absolut aritmetic: cât avem, cât luăm şi cât facem. Nu există o analiză a distribuţiei banilor şi a efectelor lor, în sensul că un leu adus la buget câţi lei aduce el dacă este investit sau pus la dispoziţia unor programe sociale“, a spus profesorul de economie la Realitatea TV.

Mircea Coşea a subliniat că prognozele care se fac în legătură cu încasările la buget pornesc de la nişte parametri care nu sunt întotdeauna corecţi. „Ei au la bază o prognoză care merge într-o direcţie ascendentă plecând de la ideea că ritmul de creştere economică ar trebui să aducă şi un spor de colectare la buget, ceea ce nu este adevărat“, a mai spus profesorul.

„Ce au făcut tehnocraţii? Au plecat de la un buget care era consolidat, în sensul acoperirii prin venituri, şi pe el au brodat fel de fel de activităţi crezând că banii vor veni conform unor progneze extrem de optimiste şi greşite, întrucât nu s-au luat în calcul două lucruri: angajamentul pe care Guvernul tehnocrat l-a avut la fondurile comunitare europene a fost total neglijat şi politica ANAF care începând din 2010-2011 şi mai ales 2014 şi 2015 a fost de o violenţă rară care a făcut ca masa de impozitare să se reducă prin dispariţia a peste 400.000 de întreprinderi mici şi mijlocii prin blocarea conturilor“, a mai declarat Mircea Coşea, adăugând că tehnocraţii trebuia să ştie că progniza nu avea cum să fie realizată. „Şi cred că l-au ştiut“, a completat acesta.

Mircea Coşea a mai spus că ceea ce este de condamnat nu este apariţia unui găuri în buget, întrucât aceasta nu există, ci hotărârea politică pe care Guvernul tehnocrat a avut-o de a trece de la o rectificare pozitivă când ştiau că nu au acumulările la buget la nivelul prognozat.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite