Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cuibuşor de nebunii la Colegiul Psihologilor

30
16 Apr 2013 07:09:45
Autor: Sorin Ghica
Membrii Colegiului Psihologilor îl acuză pe preşedintele Mihai Aniţei de numeroase abuzuri FOTO: Adevărul
Membrii Colegiului Psihologilor îl acuză pe preşedintele Mihai Aniţei de numeroase abuzuri FOTO: Adevărul

Numeroşi psihologi de prestigiu aduc acuzaţii grave la adresa preşedintelui Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei. Membrii breslei îl acuză Aniţei că a îndatorat ilegal Colegiul la bănci şi a ipotecat abuziv sediul instituţiei.

Numeroşi membri ai Colegiului Psihologilor din România (CPR), organizaţie profesională cu personalitate juridică, de interes public, îl contestă pe actualul preşedinte al instituţiei, profesorul universitar Mihai Aniţei (65 de ani). Printre aceştia, nume sonore ale breslei, precum Vasile „Bebe” Mihăescu, Mirela Zivari  sau fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea.

Mihai Aniţei este acuzat de numeroase abuzuri de ordin financiar. Membrii Comisiei de Deontologie şi Disciplină din CPR, întruniţi în şedinţă pe 12 aprilie, i-au cerut explicaţii preşedintelui Mihai Aniţei, pe care ar trebui să le prezinte în scris, cel mai târziu peste o săptămână. “Comisia de Deontologie a aflat cu stupoare de înregistrarea la Cartea Funciară nr. 204306, referitoare la sediul CPR, a unor ipoteci, pentru garantarea a trei credite bancare, luate în numele Colegiului, în valoare totală de 1.479.000 de lei”, se arată în raportul comisiei.

Colegiul Psihologilor, la mâna băncilor

Una dintre cele mai grave acuze aduse acestuia se referă la îndatorarea CPR la bănci, fără acordul comitetului director, precum şi ipotecarea sediului instituţiei, pentru garantarea creditelor. “Aceste contracte reprezintă supremul artificiu făcut de Mihai Aniţei şi echipa sa. Comitetul director, care ar fi trebuit să fie informat, ca factor de decizie, nu ştie nimic. Ipoteca ilegală este, cred, o fabuloasă inginerie financiară de natură să şteargă urmele banilor ajunşi în buzunare fără fund”, a declarat psihologul Vasile “Bebe” Mihăescu, membru în Comitetul director.

În total, preşedintele Colegiului ar fi contractat trei credite de la Raiffeisen Bank, în valoare de aproape 1,5 milioane de lei (350.000 de euro), după cum urmează:

• 30 iunie 2011, credit de 429.000 de lei (100.000 euro)
• 23 noiembrie 2011, credit de 400.000 de lei (93.000 euro)
• 18 aprilie 2012, credit de 650.000 de lei (150.000 euro)

Primele două credite sunt scadente în 2016, iar ultimul în 2017.

Mihai Aniţei nu ar fi fost niciodată împuternicit de Colegiu să ia credite în numele psihologilor. Membrii forului de conducere al CPR contactaţi de “Adevărul” au declarat că nu se ştie ce s-a întâmplat cu aceşti bani, pentru că Mihai Aniţei nu a informat niciodată Comitetul director despre împrumuturi.

„Nu a avut niciun mandat pentru a face împrumuturi. Mai mult, a ţinut secrete aceste împrumuturi, noi am aflat despre ele de puţină vreme, când am văzut că sediul CPR a fost ipotecat. Nu ştim pentru ce au fost făcute împrumuturile, habar n-avem ce s-a întâmplat cu banii. În mod normal, banii ăia ar fi trebuit să se vadă în ceva, dar nu se văd”, a declarat Mircea Miclea.

Ipotecă pe sediul CPR

Surse din CPR au declarat pentru „Adevărul” că Mihai Aniţei a reuşit să obţină creditele folosindu-se de documente false: „A fost o discuţie în 2010, când în şedinţa Comitetului director a venit directorul economic şi ne-a întrebat dacă suntem de acord să se negocieze cu Raiffeisen Bank deschiderea unor depozite, ca să luăm o dobândă în plus. S-a întocmit un tabel în care am semnat că suntem de acord. Depozitele s-au făcut atunci. Documentele au fost folosite, ulterior, pentru credite”.

Potrivit aceloraşi surse, la acest document Mihai Aniţei ar fi anexat extrasul unui proces-verbal, care atesta în mod fals că preşedintele CPR este mandatat de membrii Colegiului să reprezinte instituţia în relaţia cu banca, în vederea obţinerii creditelor.

Conform datelor de la Arhiva de garanţii reale mobiliare, cele trei credite contractate în acest mod au fost girate cu sediul CPR (foto dreapta), din strada Stoian Militaru, ipoteca fiind înregistrată la Cartea Funciară. Mihai Aniţei ar fi susţinut la bancă faptul că împrumuturile ar fi pentru renovarea sediului CPR (investiţii profesionale, conform contractelor de ipotecă). Or, clădirea în care funcţionează Colegiul nu are nevoie de renovare, întrucât este nou-nouţă: a fost finalizată în 2011. Însă nici acest contract nu a fost scutit de scandal.

Unde sunt banii psihologilor?

Sumele colectate de CPR se ridică la milioane de euro anual. Pentru a avea drept de liberă practică, cei aproximativ 12.000 de psihologi sunt obligaţi, prin lege, să achite la CPR taxe anuale în valoare de 250 de lei pentru fiecare competenţă profesională. Alte venituri importante ale Colegiului provin din taxarea cursurilor pentru pregătire profesională.

Membrii Colegiului spun că gravele nereguli legate de administrarea fondurilor nu ar fi fost posibile dacă la CPR s-ar fi făcut un audit financiar. Mai mult, de 3 ani instituţia funcţionează fără a avea un buget aprobat de consiliul CPR. “S-a vorbit despre Buget cred că o dată în patru ani. S-a cerut de nenumărate ori audit financiar, transparenţa operaţiunilor financiare. Şi ce dacă? Secretomania şi ocultarea informaţiilor esenţiale au reprezentat pârghiile conducerii autocrate”, a declarat Bebe Mihăescu.

Mihai Aniţei neagă toate acuzaţiile

Preşedintele CPR acuză „o campanie extrem de murdară, imorală şi defăimătoare” la adresa sa, cauzată de apropiatele alegeri de la Colegiu. Într-o adresă remisă “Adevărul” , Mihai Aniţei a negat categoric acuzaţiile. Potrivit acestuia, creditele au fost aprobate de către Consiliul CPR, în şedinţele din 16.04.2010 şi 06.05.2011, acestea fiind contractate “datorită unei urgenţe de ordin financiar, necesare pentru finalizarea construcţiei clădirii, funcţionării şi finanţării obligaţiilor financiare curente ale CPR”. Hotărârea atribuirii contractului pentru construcţia sediului, susţine Aniţei, a fost luată cu acordul Consiliului CPR. Acesta mai precizează că terenul şi clădirea sediului CPR nu sunt ipotecate (n.r. - deşi ipoteca figurează în Arhiva de garanţii reale mobiliare) şi toate liniile de finanţare au fost achitate.

Contract gras pentru socrul lui Huidu

Lucrarea de construcţie a sediului Colegiului Psihologilor, din strada Stoian Militaru, ar fi fost atribuită ilegal de Mihai Aniţei firmei Conimpex Company, patronată de socrul lui Şerban Huidu, fostul senator PSD Matei Vintilă.

În noiembrie 2009, Consiliul Colegiului înfiinţase o comisie, care să găsească o soluţie pentru ca CPR să aibă propriul sediu. Potrivit psihologilor, comisia a avut trei variante de lucru - construirea unui sediu nou, cumpărarea unei clădiri sau închirierea unui imobil, urmând ca la următoarea şedinţă de consiliu să se stabilească varianta cea mai bună. Numai că, în 2010, în plină procedură de analiză, Mihai Aniţei a decis, cu de la sine putere, să construiască un sediu nou.

„Ni s-a părut că era mult mai ieftin să cumpărăm o clădire pentru că începuse criza imobiliară, iar preţurile scăzuseră şi urmau să scadă şi mai mult. Apoi, am aflat că preşedintele dăduse deja contractul de construire a sediului firmei fostului senator Matei Vintilă”, a declarat Mircea Miclea.

Pus în faţa faptului împlinit, Colegiul nu a putut decât să ia act de decizia ilegală, stabilind bugetul pentru construcţie la 580.000 de euro. „Ne-am certat cu el (n.r. - Mihai Aniţei) şi a promis că va aduce contractul, dar de atunci nu a mai convocat niciodată Consiliul”, susţine Bebe Mihăescu.

În 2010, firma Conimpex Company avea mari dificultăţi financiare, contractul pentru construirea sediului Colegiului Psihologilor fiind o adevărată gură de oxigen. Ulterior, Conimpex Company a intrat în faliment, având datorii de peste 30 de milioane de euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Cosmina Popescu
16.04.2013, 08:56:31

Va sustin pentru interesul dvstra. Bravo! Insistati. Nu renuntati! Indraznesc sa va sustin pentru ca am un baiat, ce in 1996 a fost diagnosticat cu Sindromul Autist si dupa multe demersuri am reusit sa il inscriu la clasa de autisti din cadrul scolii nr 3(parca), Bucuresti. A fost in clasa pentru autisti ce activa candva in incinta Policlinicii Universitare Titan, din Centrul Stationar al Sectiei de Neuropsihiatrie infantila.. clasa la care avea "catedra asigurata", de ani buni, sotia d-lui Mihai Anitei. Se pretindea a fii Profesoara la copii cu nevoi speciale, DAR era ABUZIVA si AGRESIVA, batandu-i pe copii cu muchia riglei pe crestetul capului, spargandu-le scalpul. Si copilul meu a patit aceste abuzuri si grave agresivitati. A scapat nepedepsita datorita uzului de influenta al sotului ei, Mihai Anitei, profesor universitar la Facultatea de Psihologie. Am facut cateva demersuri pentru a prezenta cazul ei si altor foruri, dar nu a ajuns unde trebuia pentru ca a intervenit "sotul" ei cu numele lui sonor si puterea lui de influenta. Coruptia, bat-o vina!!! Sotia lui era o incapabila d.p.d.v profesional, nu avea stil profesional si era extrem de agresiva cu copii cu dizabilitati. I-am facut un mare tam-tam pe atunci cand s-a intamplat neplacuta situatie, dar fara succesul scontat, ca il avea ca paravan protectiv pe sotul ei... Era incadrata permanent, cu un salariu enorm, si care nu muncea mai mult de 2-2.5 ore pe zi, restul de ore pana la 8 h/zi de "activitate profesionala" fiind platite pentru plimbari pe la cumparaturi, band cafele si stand la barfa... Imi luam copilul de la clasa ei mereu cu crestaturi umflate pe pelea capului, copilul plangand cand trebuia sa il spal pe cap, pentru ca il ustura cand venea in contact cu samponul si cu apa.... Imaginati-va ca nu era doar o simpla iritatie. Bietul copil, cat suferea fara sa poata spune cuiva ce patea, pentru ca nu putea sa vorbeasca.. Acum, poate ca, sotia d-lui Anitei este pensionara, cu o pensie uriasa din banii publici, acumulata pe fondul agresivitatii ei producatoare de suferinta copiilor ce i-au trecut prin maini si fara sa progreseze educational si asta numai datorita protectivului uz al influentei ce o avea profesorul Anitei. Asadar, reclamatiile mele si ale altora au ramas neauzite pentru ca au fost musamalizate prin uzul de influenta al sotului ei protectiv. CORUPTIA!!! Dar nu numai aceste fapte au fost abuzuri din partea ambilor... am mai intampinat un obstacol urias din partea lor si prin amenintarile pe care mi le aplicau atat mie cat si studentilor de la Psihologie (unde dl Anitei era si profesor si parca si decan(?)) pe care ii angajam sa imi mediteze baiatul autist. Pentru ca dupa 6 ani de scoala cu "profesoara" Anitei, copilul meu nu a inregistrat absolut nici un progres, am decis sa analizez mult mai profund situatia programei scolare pe care o practica "profesoara" Anitei. Atunci m-am gandit ca daca ii intensific copilului meu programul educational prin meditatii particulare, poate va inregistra un mic progres. Asa am inceput si am tinut secret actul meu de a angaja un meditaror in afara orelor scolare. Am observat ca baiatul a inceput sa inregistreze progrese uriase si toate proveneau din munca cu meditatorii, fapt care m-a determinat sa pun in balanta munca ce o presta "profesoara" Anitei si munca ce o prestau meditatorii... Am indraznit sa ii cer socotela profesoarei Anitei despre cum se poate ca baiatul meu sa nu invete nimic in cei 6 ani de scoala fregventata 5 zile pe saptamana cu ea, fara intreruperi si neinregistrand progrese si de cand am pus meditator baiatului in particular(fapt ce a intrigat-o cand a aflat cand i-am spus asta), dupa cel mult 3 luni de meditatie cu ei, copilul a inceput sa ne recompenseze cu progrese. Faptul ca am decis sa asigur un meditator direct de la facultatea de psihologie, ca sa poata lucra cu baiatul meu in particular, a starnit o rautate si invidie tulburatoare in familia Anitei. Asta pentru ca, prin munca pasionala ce o duceau studentii prodesorului Anitei, eu si toti ceilalti ce asistam la aceste evenimente, putem descoperii si acumula dovezi ca "profesoara" Anitei nu isi face munca pentru care este retribuita cu bani grei, din fondurile publice. Rezultatul analizei de diferentiere a situatiei constatate a fost : am constatat ca profesoara Anitei NU LUCRA CU COPII IN TIMPUL ORELOR DE LUCRU, LA SCOALA. Asadar dupa doar 3 luni de meditatie cu studentii pasionati de meserie, baiatul meu a progresat uluitor, incepand sa vorbeasca, putin, dar a inceput. Astfel am ajuns la concluzia ca "d-na" Anitei nu aplica copiilor tehnicile invatate in facultate, ci ii maltrata, abuza si agresa, pentru ca ea nu suporta sa fie deranjata din: savurarea cafelelor, pauzelor dese pentru mese suplimentare si lungile convorbiri telefonice ce le purta din clasa de scoala, in prezenta copiilor cu disabilitati pe care ii ignora la infinit... Toate aceste stari de fapt au fost vazute de mine personal,cand aduceam copilul la scoala si stateam si il asteptam pe sala stationarului pana termina orele scolare... Intram de multe ori in clasa sa vad ce face si copilul meu acolo si tot de atate ori profesoara ma dadea afara din clasa ca sa nu o mai derajez pe ea.... Multumita unui noroc de destin, am plecat cu baiatul din RO, inscriindu-l in terapii si scolile din straintate. In numai 1 luna de la inscrierea lui in centrele educationala de aici, baiatul a inceput sa faca progrese uriase, uriase, uluitoare, fapt care m-a facut sa inteleg CLAR care era problema pe care o purtam zilnic pe umerii mei in RO: Cadrele educationale si terapeutice din RO nu isi fac datoria pentru care sunt retribuiti. Merg la punctul de lucru sa semneze condica pentruc are sa isi ridice salariul, dar munca nu si-o presteaza, mizand pe faptul ca un individ cu dizabilitate nu ii va divulga superficialitatea niciodata si asta se intampla pentru ca nimeni nu supravegheaza, fara complicitate, cu cata constinciozitate profesionistii isi faca meseria. NUIn RO nu exista constinciozitate. Acum, fiul meu, baiatul acela criticat de "profa" Anitei, "ca este un idiot, acum vorbeste si intelege 3 limbi straine, lucreaza si navigheaza pe iPad, iPod touch ultimele generatii, manipuleaza aparate de fotografiat electronice, foloseste celularul android si ii MULTUMESC lui DUMNEZEU ca am scapat de faimosii ANITEI, care tin pe loc emanciparea educatiei si profesionalismului Romanesc. Eu l-as inlatura. Nu ii mai tineti in functii, ca inghit bani grei fara folosul celor care ii hranesc! Acestora le trebuie taiata si pensia, la cate suferinta dubla au creat.

-1 (3 voturi)
Cosmina Popescu
16.04.2013, 08:57:58

Am refuzat sa mai platesc taxa catre colegiu tocmai pentru ca niciodata nu ni s-a spus unde merg acesti bani (foarte multi raportati la cat castiga un psiholog). Pentru mine este un efort mare sa rup de undeva 250 lei. Inca de la inceput mi s-a parut nejustificata o asa taxa mare doar pentu simplul fapt ca "ne da voie " sa ne facem meseria pentru care am invatat am muncit am investit bani si nimic altceva...nici macar niste raspunsuri banale la mailurile pe care le-am trimis catre colegiu in legatura cu diferite probleme pe care le-am intampinat. Nu s-a deranjat nimeni sa-mi dea vreun raspuns. Colegiul nu ne-a ajutat vreodata cu ceva...noi doar cotizam. Sunt de acord sa existe colegiu, sa platim o taxa decenta si sa stim ce se intampla cu banii nostri sau macar de ce ii platim anual. Cand voi fi convinsa ca nu e doar o afacere pe seama haosului din acest domeniu voi plati taxe.

+1 (5 voturi)
Cosmina Popescu
16.04.2013, 08:58:36

De la NASU mare, fara numar! Vom sti ADEVARUL, daca si numai DACA: - vor pleca de la conducere Mihai Anitei, Laurentiu Stefan si Mihai Urluianu - ajunge Presedinte o persoana care are experienta manageriala la nivel strategic, care stie ce si unde sa caute - ajunge Presedinte o persoana care stie si cum, dar mai ales, care are strategia de adecvata pentru redarea rapida a demnitatii profesiei de psiholog!

+1 (3 voturi)
Cosmina Popescu
16.04.2013, 09:00:26

Sper ca acest Colegiu sa se curete la toate nivelele sale de securisti. Voi reveni cu plata taxei doar in clipa cand voi auzi ca oamenii obtin acreditarile pe merit, si nicidecum pe faptul ca sunt sotii de securisti redutabili asa cum este un caz din Ialomita, care are si master in jungiana fara sa stie macar ce inseamna arhetip sau umbra. A fost o reala dezamagire cand am vazut ca prof. Mihaela Minulescu a acordat diploma de master unui asemenea om total nepregatit. Colegiul nu ofera nimic in plus psihologilor in afara obligatiei de a scoate bani din buzunar pentru formari si taxe. Am citit cerinta de realegere a prof. Anitei, am constat cu mult umor ca l-a intrecut pe primarul din Fetesti- Ialomita care, dupa 4 ani de mandat, cerea sa fie reales motivand ca a oficializat un anumit numar de casatorii. Deplorabil, dar acesta este sistemul de valori al tarisoarei noastre dragi.

0 (4 voturi)
Cosmina Popescu
16.04.2013, 09:01:01

http://www.petitieonline.com/forum/48581

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (30)