Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum se acordă concediile medicale de către medicul de familie şi medicii specialişti. Noi reglementări de la 1 august

5
30 Jul 2021 15:46:43
Autor: News.ro

CNAS a introdus noi reglementări în modul de acordare a concediilor medicale, acestea urmând a intra în vigoare din 1 august 2021.

”O serie de noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale va intra în vigoare începând cu data de 1 august 2021, prin punerea în aplicare a Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017”,anunţă, vineri, CNAS.
 
Astfel, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacităţii temporare de muncă pentru boli obişnuite, care prevede evaluarea stării de sănătate şi monitorizarea pacienţilor de către medicii curanţi, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluţiei bolii.
 
Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puţin două etape, în vederea recuperării capacităţii de muncă a persoanei asigurate şi reinserţiei socio-profesionale a acesteia.
 
”Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an. În situaţia în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menţionate”, a transmis CNAS.
 
În situaţia în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultaţii la domiciliu sau la distanţă.
 
Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezintă pentru evaluarea stării de sănătate conform planului de urmărire a evoluţiei bolii, precum şi în situaţia în care evoluţia stării de sănătate a asiguratului este favorabilă ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluţiei bolii, medicii curanţi nu vor mai acorda concediu medical în continuare.
 
”Prin excepţie, medicii curanţi nu vor întocmi planul de urmărire a evoluţiei bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii şi tuberculoză), pentru urgenţele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A şi pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum şi în situaţia în care asiguratul este internat în spital. De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii”, a mai transmis CNAS.
 
Se menţine prevederea conform căreia, după expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sănătăţii persoanei asigurate nu permite reluarea activităţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii.
 
Începând cu data de 1 august a.c., asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până la această dată.
 
De asemenea, persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deşi aceste condiţii erau cunoscute la momentul iniţierii deplasării şi care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizaţie suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.
 
”Noua reglementare conform căreia pacientul va fi monitorizat de medicul curant pe parcursul unui episod de boală reprezintă un efort suplimentar al medicilor, dar aduce beneficii celor aflaţi în incapacitate temporară de muncă şi ajută la gestionarea corectă şi eficientă a costurilor suportate din FNUASS”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tomescu Tom
30.07.2021, 16:15:19

Pentru cei din mediu privat ... ceva noutăți ?

-44 (44 voturi)
Ludwig
30.07.2021, 16:38:42

PAi in privat nu isi doreste nimeni sa lipseasca si sa stea in medicale ca esti dat afara. La stat era inflatie de medicale, adica timpul trece, leafa merge...

+18 (36 voturi)
X Sabrewulf
30.07.2021, 17:01:41

La privat nu te afara daca stai in medical, ca apoi ii dai in judecata si vor pierde bani. La privat te da afara din cauza conduitei si a incompetentei. Partea proasta e ca nu toti angajatii stiu legislatia si implicit habar nu au care sunt drepturile lor legale. Spre exemplu nici orele suplimentare nu sunt obligatorii, nu exista faze cu te-am angajat ca sa termini, nu mergi in sarbatoare legala la munca pt ca ti-a cerut-o seful etc.

+13 (25 voturi)
Tomescu Tom
31.07.2021, 16:55:24

Ludwig Nu-și dorește nimeni .. fără o motivație serioasă! Fiindcă nu poți performa când ești făcut " țăndări " .. Dehh .. mai bine cu cârca plină de sarcini de servici ..decât bolnav în spital ... . Însă mereu sunt uimit de modul cum bugetarii își trag peste noapte concedii peste concedii medicale , chiar dacă cu 24h înainte erau sănătoși tun .. Mă refer la cei cărora le țâțâie fundul ..au probleme cu legea .. . Cum își rezolvă problemele cu legea ..cum redevin sănătoși ..

-24 (24 voturi)
Ludwig
31.07.2021, 18:27:33

X Si daca castigi te intorci inapoi??? Ai sa fii marginalizat si izolat si pleci tu...

+21 (21 voturi)
Modifică Setările