Cum acţionau cei doi iranieni expulzaţi din România pentru propagandă teroristă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
instanta

Cei doi iranieni declaraţi indezirabili şi expulzaţi din România la începutul lunii iulie, aflaţi în proces de autoradicalizare, accesau frecvent materiale foto-video violente şi militau pentru decapitarea celor care refuză convertirea la religia islamică, spun judecătorii.

Instanţa a reţinut, în motivarea deciziei prin care au fost declaraţi indezirabili, că cei doi “manifestă un interes crescut pentru accesarea de materiale foto-video de propagandă teroristă, cu o puternică încărcătură violentă, reprezentând atentate, luptători înarmaţi, scene de luptă, precum şi însemne ale unor grupări teroriste, fiind implicaţi în promovarea acestora prin propagandă, cu scopul convingerii şi atragerii de adepţi”.

“Aceştia militează pentru aplicarea, în mod violent, a legii islamice Sharia după modelul imprimat de entitatea teroristă DAESH şi înfiinţarea Statului Islamic, precum şi decapitarea persoanelor care refuză convertirea la religia islamică, manifestând disponibilitate în a deveni martiri prin utilizarea sacrificiului de sine, prin metode suicidare”, se mai arată în document.

Iranienii au intrat ilegal în România, în iulie 2019, deplasându-se pe ruta Iran-Turcia-Bulgaria-Serbia-România. Ulterior, “au solicitat autorităţilor române azil, motivând prin aceea că în Iran sunt persecutaţi de către kurzi, ei fiind musulmani-suniţi”, potrivit documentului consultat de Adevărul.

Cum s-au apărat

În sala de judecată, avocatul celor doi a precizat că “au accesat şi au distribuit în mod singular şi neutru materialele foto-video”.

Din analiza documentelor, instanţa a constatat “caracterul de continuitate, pe deplin asumat şi conştient al acţiunilor desfăşurate de către pârâţi, care se subsumează unei ideologii specifice organizaţiilor teroriste menţionate”.

Indezirabili pentru 10 ani

Iranienii au fost declaraţi indezirabili de Curtea de Apel Bucureşti pentru o perioadă de 10 ani, fiind îndepărtaţi imediat de pe teritoriul României.

“Pârâţii reprezintă o ameninţare reală, prezentă şi suficient de gravă la adresa unui interes fundamental al societăţii, ţinând de siguranţa externă a statului într-un context internaţional dificil. Necesitatea măsurii declarării pârâţilor ca fiind indezirabili nu se întemeiază pe consideraţii de prevenţie generală, deoarece factorul determinant al deciziei îl constituie chiar conduita concretă a acestora, prin prisma manifestărilor individuale şi a interacţiuniilor în care au fost implicaţi, de natură a impune intervenţia activă şi imediată pentru diminuarea implicaţiilor faţă de situaţia statului român", se menţionează în documentul citat.

Sesizarea către instanţă a fost făcută de Serviciul Român de Informaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite