Cum a ajuns Patapievici rechin imobiliar cu doar un metru de teren la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia-Roman Patapievici FOTO Mediafax
Horia-Roman Patapievici FOTO Mediafax

Acuzaţi într-o emisiune la Antena 3 că ar deţine terenuri la Roşia Montană, Horia-Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş au dezamorsat bomba de presă. Aceştia spun că au cumpărat câte un metru pătrat de teren, printr-un gest simbolic de solidaritatea faţă de oponenţii proiectului Roşia Montană.

O nouă manipulare marca „Antena 3” s-a consumat în emisiunea „Sinteza zilei”, de miercuri seară. Realizatorul Mihai Gâdea a făcut o dezvăluire „incendiară”: printre localnicii care deţin terenuri la Roşia Montană şi care ar urma să fie despăgubiţi în cazul în care proiectul minier va fi demarat se numără fostul preşedinte al ICR Horia-Roman Patapievici, vicepreşedintele ICR Mircea Mihăieş, dar şi Greenpeace Ungaria.

Invitat la emisiune, Victor Ponta a comentat pe un ton ironic: „Domnul Patapievici este un bun investitor imobiliar”. Moderatorul Mihai Gâdea a omis însă să menţioneaze suprafaţa de teren deţinută de Patapievici la Roşia Montană: un metru pătrat.

Gest de protest împotriva proiectului minier

Pretinsa dezvăluire de presă nu este decât o manipulare marca „Antena 3”, suţin Horia-Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş. Într-un drept la replică, cei doi au explicat cum au ajuns „rechini imobiliari” şi „profitori” la Roşia Montană.

“În anul 2006, impresionaţi de rezistenţa eroică a asociaţiei „Alburnus Maior” din Roşia Montană, formată din adversari ai demarării exploatării minere cu cianuri, aşa cum eram şi noi, am decis, alături de alţi câţiva intelectuali, să ne exprimăm adeziunea la decizia lor de a se opune barbariei. La invitaţia conducătorului asociaţiei, dl. Eugen David, am achiziţionat suprafaţa simbolică de 1 (un) metru pătrat, dorind să ne exprimăm prin acest gest  solidaritatea cu cei care luptau contra distrugerii sălbatice a localităţii”, se arată în dreptul la replică.

Gestul acestora a fost inspirat de protestul internaţional, de la sfârşitul anilor ‘80, “Opération Villages Roumains”, după ce Doina Cornea a denunţat sistematizarea şi politica lui Ceauşescu. Protestul, iniţiat de câţiva tineri belgieni, îndemna la adoptarea satelor româneşti de către comune occidentale pentru a asigura protecţia acestora.

Prin urmare, moderatorul Mihai Gâdea a transformat o acţiune pur civică într-un “denunţ public mincinos”, prin care cei doi intelectuali sunt stigmatizaţi drept potenţiali “speculanţi imobiliari”.

Ponta despre Patapievici şi Mihăieş: “profitori politici şi economici”

Premierul i-a ţinut isonul lui Mihai Gâdea. Cu aluzie la cei doi intelectuali, premierul a declarat că „în jurul oamenilor de bună credinţă care protestează apar şi profitori politici, economici, sau oameni care se lasă folosiţi”. Pretinsele dezvăluiri au fost preluate şi de Mircea Badea la emisiunea „În gura presei”. „Faptul că băsiştii Patapievici şi Mircea Mihăieş şi-au luat proprietăţi la Roşia Montană ca să fie despăgubiţi când or fi expropriaţi mi se pare superb”, a comentat realizatorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite