Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum arată procesul-verbal care te lasă să votezi de câte ori vrei. Un judecător din BEC a dat liber la fraude electorale

3
19 Sep 2020 15:18:09
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Un document semnat de judecătorul George Bogdan Florescu de la Instanţa spremă, magistrat care prin tragere la sorţi a fost desemnat să facă parte din Biroul Electoral Central (BEC), permite efectiv votul multiplu la secţiile de votare, de câte ori vor cei care încalcă legea electorală. Tot ce trebuie să facă aceştia este să completeze un proces verbal.

Chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) a depistat în ziua alegerilor un alegător care a mai votat la altă secţie de votare, preşedintele secţiei îi va permite acestuia să voteze în continuare, după ce a semnat un process-verbal pe care „Adevărul” îl publică  în facsimil.
 
Cu alte cuvinte, procesul verbal îi pune în vedere alegătorului că încalcă legea electorală şi riscă de la 6 luni la 3 ani de închisoare, dar îi permite să voteze în continuare. 
 
Astfel, frauda electorală este sancţionată post-facto, mult după procesul electoral şi tardiv pentru candidatul care va fi câştigat alegerile, inclusiv prin vot multiplu.
 
În baza respectivului proces-verbal, cel care a votat de mai multe ori poate fi anchetat de procurori, trimis în judecată pentru fraudă electorală, apoi judecat pe fond şi în apel, în cadrul unui proces care se poate întinde pe o periadă de ani întregi.
 
Practic, dacă întreg conţinutul documentului ar trebui să fie rezumat într-o singură frază, aceasta ar fi „deşi am fost prins că am mai votat, (...) vreau să votez în continare”.
 

Cum a făcut BEC posibil votul multiplu

 
Biroul Electoral Central (BEC) a decis, vineri, că o persoană poate vota, chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja. Informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedinte secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana.
 
Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze. Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.
 
BEC a decis, vineri, care este procedura care trebuie urmată în cazul unui alegător în dreptul căruia apare o semnalare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, scrie G4Media.ro.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Pop Max
19.09.2020, 15:47:12

Un articol mincinos și ridicol. Se vede clar acel proces-verbal acoperă situațiile în care alegătorul reclamă o greșeală a sistemului SIMPV, care în mod evident nu e infailibil. Dacă sistemul semnalează în mod greșit că ai mai votat o dată, președintele secției îți va interzice să votezi, încălcîndu-ți dreptul constituțional fundamental de a alege.Pentru a evita situația asta, s-a găsit formula declarației pe propria răspundere a alegătorului. Acum, cam de cîte ori și în cîte secții ar trebui să voteze un om ca să fraudeze alegerile? Cine credeți că ar putea uza de acest subterfugiu? Vă zic eu: nimeni.

-13 (15 voturi)
Camelian Propinatiu
19.09.2020, 17:24:40

Suspiciunea vine de la frecvenţa pedepselor cu suspendare.

+1 (1 vot)
mihai radu
19.09.2020, 18:41:28

Măi copii,aici este vorba de alegerile locale,deci respectivul poate vota numai în circumscripția lui,nu-i ca la parlamentare ca să poți vota oriunde !

0 (2 voturi)
Modifică Setările