Cum arată procesul-verbal care te lasă să votezi de câte ori vrei. Un judecător din BEC a dat liber la fraude electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un document semnat de judecătorul George Bogdan Florescu de la Instanţa spremă, magistrat care prin tragere la sorţi a fost desemnat să facă parte din Biroul Electoral Central (BEC), permite efectiv votul multiplu la secţiile de votare, de câte ori vor cei care încalcă legea electorală. Tot ce trebuie să facă aceştia este să completeze un proces verbal.

Chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) a depistat în ziua alegerilor un alegător care a mai votat la altă secţie de votare, preşedintele secţiei îi va permite acestuia să voteze în continuare, după ce a semnat un process-verbal pe care „Adevărul” îl publică  în facsimil.

Cu alte cuvinte, procesul verbal îi pune în vedere alegătorului că încalcă legea electorală şi riscă de la 6 luni la 3 ani de închisoare, dar îi permite să voteze în continuare. 

Astfel, frauda electorală este sancţionată post-facto, mult după procesul electoral şi tardiv pentru candidatul care va fi câştigat alegerile, inclusiv prin vot multiplu.

În baza respectivului proces-verbal, cel care a votat de mai multe ori poate fi anchetat de procurori, trimis în judecată pentru fraudă electorală, apoi judecat pe fond şi în apel, în cadrul unui proces care se poate întinde pe o periadă de ani întregi.

Practic, dacă întreg conţinutul documentului ar trebui să fie rezumat într-o singură frază, aceasta ar fi „deşi am fost prins că am mai votat, (...) vreau să votez în continare”.

proces-verbal vot multiplu

Cum a făcut BEC posibil votul multiplu

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, vineri, că o persoană poate vota, chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja. Informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedinte secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana.

Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze. Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

BEC a decis, vineri, care este procedura care trebuie urmată în cazul unui alegător în dreptul căruia apare o semnalare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, scrie G4Media.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite