Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum „au îngheţat“ marile programe de înzestrare ale Armatei

14
21 Feb 2019 06:03:26
Autor: Valentin Bolocan
Livrarea către MApN a blindatelor Piranha 5 este întârziată. MApN ameninţă cu penalizări firma furnizoare FOTO Inquam Photos Adriana Neagoe
Livrarea către MApN a blindatelor Piranha 5 este întârziată. MApN ameninţă cu penalizări firma furnizoare FOTO Inquam Photos Adriana Neagoe

Anunţate cu mare tam-tam, marile programe de înzestrare ale Armatei Române au rămas încremenite în proiect din diverse motive. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a explicat ieri de ce programele de dotare cu blindate, corvete, baterii de coastă sau cel de modernizare pentru avioanele IAR 99 Şoim bat pasul pe loc.

Astfel, referitor la programul IAR 99 Leş spune că firma Elbit a dat în judecată şi MApN pentru o procedură de care este responsabilă IAR Craiova, firma care va pune în practică acest proiect de modernizare împreună cu un partener străin.  „Procedura prin care se face selecţia partenerului a fost aleasă de responsabilii Avioane Craiova, companie care deţine toate drepturile intelectuale pentru acest tip de avion”. Concret, producătorul de avioane din Craiova nu a organizat o licitaţie propriu-zisă pentru a selecta furnizorul de avionică ce va dota avioanele Armatei Române, ci a lansat o procedură de selecţie pe baza unor cereri de ofertă. 

Ar fi depus oferte companiile Leonardo, care este fosta Alenia Aeronautica,  Elbit Systems şi CMC Electronics Aurora LLC. După deliberări a fost selectată ultima companie, iar acest lucru i-a nemulţumit pe responsabilii Elbit care au şi decis să conteste procedura în instanţă. 

Întrebat dacă nu consideră o problemă faptul că, în trecut, directorul Avioane Craiova, Dragos-George Sandu, a făcut un curs de formare chiar la compania care acum a câştigat procedura de selecţie, fapt certificat chiar de  CV-ul postat pe site-ul companiei, ministrul Gabriel Leş a declarat că e prima dată când aude această informaţie. “Eu sper că cei de la Avioane Craiova au ales să pună în practică o procedura conform legii”, a precizat despre acest proiect ministrul Apărării. 

Turele cu probleme, la Piranha 5 

Gabriel Leş a admis că sunt probleme şi în programul de dotare cu blindate. În primul rând, livrările de transportoare blindate Piranha 5 întârzie, unul dintre motive fiind şi acela că turela cu tun de 30 de mm realizată de Elbit şi care ar urma să fie montată pe viitoarele transportoare „nu a trecut primele teste făcute în prezenţa reprezentanţilor MApN. Urmează să se facă o altă testare”, spune ministrul Leş. 
 
Despre ratarea acestor teste, reprezentanţii Elbit au transmis că totul s-a întâmplat din cauza lipsei de timp. “Acest eşec a fost cauzat de faptul că tunurile  ( ţeava ) de 30 mm au fost livrate cu întârziere din cauza grevelor provocate de întreruperea funcţionării sistemului guvernamental din SUA. Tunul a ajuns la testele de câmp doar cu o zi înainte de efectuarea acestora, nu a fost pregătit corespunzător şi nu a fost supus calibrării (ceea ce este foarte important). Elbit Systems este pregătit pentru teste suplimentare cu Armata Română”, a transmis Elbit.

Apoi, primele 36 de transportoare - inclusiv 6 asamblate la Bucureşti - trebuiau livrate în luna ianuarie. Producătorul încă e „în perioada de 60 de zile în care ar putea să le livreze”, a recunoscut ministrul Apărării, care a precizat că dacă va fi depăşit şi acest termen se vor impune penalizări. 

În al doilea rând, tot referitor la blindate, dar la cele amfibii, program demarat cu ceva timp în urmă de către Romanian Military Vehicle Systems, un joint-venture format din Uzina Moreni şi compania germană Rheinmetall, Gabriel Leş a declarat că acesta a rămas oarecum în aşteptare pe fondul derulării celorlalte proiecte de înzestrare care sunt destul de costisitoare. 

Nu se ştie ce soartă va avea procedura corvetelor

Când a făcut referire la alt program de înzestrare blocat, cel al corvetelor, ministrul Apărării a anunţat, că a cerut Direcţiei Juridice din minister să identifice paşii legali de urmat în condiţiile în care Şantierul Naval Constanţa a renunţat la procesul intentat Guvernului şi Ministerului Apărării Naţionale, prin care solicita anularea licitaţiei.

"Procedura este suspendată. În acest moment, o procedură naturală şi normală ar fi atribuirea acestui contract în continuare negocierilor pentru ceea ce se va pune pe acele corvete. (…) Am avut Colegiu ministerial şi am dat Direcţiei Juridice să vadă care sunt paşii legali de urmat. Va trebui să ajungem la o decizie, da sau nu", a declarat Gabriel Leş. În fine, procedura pentru bateriile de rachete de coastă a fost suspendată la finalul anului trecut, din ”motive tehnice”.

Numai programele Guvern-Guvern se mişcă

În 2018 s-au derulat cu succes şi s-au făcut plăţi de câteva miliarde doar pe marile contractele negociate direct, Guvern-Guvern. În principal este vorba de armament american extreme de performant. În aceste cazuri plăţile s-au făcut la termen şi la valoarea convenită. Este vorba de achiziţionarea sistemul de apărare anti-aeriană Patriot şi a lansatoarelor de rachete HIMARS. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Mihai Popescu
21.02.2019, 09:03:29

Suntem cea mai saraca tara din UE, avem peste 60% din populatie care traieste la pragul saraciei sau sub acest prag, majoritatea copiilor sunt analfabeti sau analfabeti functional, spitale mizere unde mor oameni cu zile, infrastuctura f.f. slaba, salarii si pensii ( cu exceptia celor cu pensii speciale) foarte mici, au plecat peste 5 miloane de cetateni activi la munca in strainatate din cauza saraciei de acasa etc. si armata vrea sa se doteze cu armament modern. Ce avem de aparat cind nimic nu mai apartine populatiei ? Oricum armata cheltuie peste 50% din bani pt. plata salariilor si pensiilor speciale nemuncite.

0 (4 voturi)
Teleormanul Liber
21.02.2019, 09:50:07

mihai popoescu cat te plateste FSB pentru un asemenea comentariu defetist in fata agresiunii bestiilor muscale ?

+2 (4 voturi)
arogantu
21.02.2019, 09:57:57

Popescule ce legatura are soula cu prefectura .... ar trebui sa te intereseze mai mult furtul de resurse bugetare practicat de camarila politica decat politica de inarmare a Romaniei dar cum tu esti platit de savuschinezi aiurezi pe aici .....

+2 (4 voturi)
Teleormanul Liber
21.02.2019, 09:48:32

Raspunsul pentru sabotarea inzestrarii armatei, flotei si aviatiei romane este simplu msi scurt: TRADARE NATIONALA a PSD la ordinele Moscovei si pentru a trisa cei 2 % din buget, daca nu se pot fura.

+1 (3 voturi)
kalu kalu
21.02.2019, 10:27:36

ca de spaga, ca de coruptie, ca de haos. Sunt multe motive pentru care nu se intampla lucruri. Cel mai plauzibil pentru mine este faptul ca tatuka de la moskva a transmis mesajul: ciocu' mic si mucles cu modernizarea armatei. Ca va dam cu bomba-n cap pana sa vina "protectorii" din america.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)