Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum au dezonorat Alina Gorghiu, Vasile Blaga şi Oana Stănciulescu blazonul PNL

36
21 Mar 2016 00:03:55
Mircea Morariu

Mai mult decât penibilă, mai mult decât descalificantă, mai mult decât o imensă greşeală politică tăcerea şi lipsa de reacţie rapidă a conducerii PNL în scandalul mare cât casa al desemnării controversatei Oana Stănciulescu drept una dintre reprezentanţii partidului în viitorul Consiliu de Administraţie al Televiziunii Române.

Retragerea urgentă a propunerii, prezentarea promptă a unor scuze obligatoriu necesare nu ar fi fost defel o dovadă de slăbiciune. Şi nici o cedare a şefilor celor ce se tot străduiesc să se prezinte drept urmaşii Brătienilor în faţa acelora care doresc nu oricum, ci cu argumente, înlăturarea respectivei doamne de pe o listă unde nimic nu o îndreptăţea să figureze vreodată. Chiar dacă lista respectivă e mult mai reprezentativă, mult mai consistentă în autentice valori culturale decât cea lansată pe piaţă în week-end de alte persoane cu opinii contrare . Listă şi text în care Oana Stănciulescu e apărată în numele românismului şi onestităţii sale prezumate. De unde rezultă că dacă nu eşti nici onest, nici bun român.

Nu voi comenta lista cu pricina în detaliu şi nici nu mă voi opri prea mult asupra semnatarilor. Îmi îngădui doar o observaţie. Prezenţa pe această a doua listă a unui nume precum acela al lui Marian Munteanu, un personaj care e foarte adevărat că a avut un anume rol pozitiv la începutul anilor ’90, în acţiunile anticomuniste din Piaţa Universităţii, dar mai apoi a ajuns să se asocieze cu Virgil Măgureanu şi cu efemerul partid creat de acesta, spune multe şi o pune în adevărata lumină pe doamna Stănciulescu. Plasând-o o dată în plus în grila defel onorantă a celor fără convingeri şi principii adevărate, a traficanţilor de valori, a instabililor în atitudini şi fapte.

Cum pot oare crede eu că doamna Oana Stănciulescu ar reprezenta un adevărat reper moral, că ar fi fost o autentică luptătoare pentru democraţie, că ar fi fost o necondiţionată susţinătoare a unor valori morale absolute aşa cum sunt Regele Mihai I şi seniorul Corneliu Coposu, câtă vreme din jurnalistă de la Dreptatea respectiva persoană a devenit o vajnică apărătoare contra cost a generalului de securitate, a turnătorului, a devalizatorului Dan Voiculescu la postul patronat de acesta? Deci a cuiva care a făcut un rău imens României şi drumului său pe calea democraţiei. A cuiva care a desfăşurat acţiuni din ordinul unei persoane care le-a făcut ani, zeci de ani rău şi Regelui, şi domnului Coposu. Sau trebuie să cred că şi numitul Voiculescu Dan, azi puşcăriaş, a fost şi el bun român şi mare patriot?

Înlăturarea de pe lista de propuneri a PNL a numelui Oanei Stănciulescu a fi echivalat cu o repunere în drepturi a normalităţii. Cu  reafirmarea caracterului profund anticomunist al Partidului Naţional Liberal. Care oricum are o problemă de imagine de vreme ce preşedintele său de onoare este dl. Mircea Ionescu-Quintus, a cărui colaborare cu Securitatea, fie şi în condiţiile dramatice ale detenţiei şi ale prigoanei ulterioare acesteia, nu este chiar foarte onorantă.

La urma urmei, nu legionarismul sau nelegionarismul, poate relative ale doamnei Stănciulescu, reprezintă cheia problemei pe care, după cum se vede, PNL nu are tăria morală de a o fi rezolvat până la această oră. Deşi nu e defel normal ca PNL să promoveze pe cineva care a avut atitudini cel puţin nepotrivite atunci când a fost vorba despre o seamă de aspecte legate de aşa-zisa „lege anti-legionară”. O lege pe care şi eu, în vară, la vremea promulgării ei de preşedintele Klaus Iohannis, o socoteam incompletă şi perfectibilă. În sensul că mi se părea mai mult decât util ca legea să devină una antitotalitară, condamnând cu egală severitate extremismele de orice fel. Comunist sau nazist deopotrivă.

Nefirească, complet condamnabilă mi se pare legătura doamnei Oana Stănciulescu cu patronul trustului Intact. Cu atât mai mult cu cât legătura Oanei Stănciulescu cu Dan Voiculescu nu a fost una simplă, nu a ţinut strict de relaţia angajat-angajator, salariat-patron. Oana Stănciulescu l-a apărat pe cel care o plătea pentru asta sau şi pentru asta, i-a emis contra bani certificate de bună purtare. Or, asta nu se cheamă imoralitate?

Să înţelegem oare că menţinându-şi propunerea PNL şi conducerea lui sprijină, tolerează, promovează mercenariatul, jocul de-a alba neagra cu convingerile şi valorile? Să înţelegem că pentru fostul om de viitor în PCR, promovat de acesta în funcţii de conducere prin felurite întreprinderi bihorene, mlădiţa comunistă de odinioară pe nume Vasile Blaga şi pentru absolventa de facultate privată pe nume Alina Gorghiu morala, consecvenţa, anticomunismul autentic nu fac nici două parale? Că pentru şefii PNL năpârlirea e la mare preţ? E asiguratoare de posturi şi demnităţi?

În al doilea rând, cum am putea oare să o credităm pe Oana Stănciulescu că ar avea bune intenţii faţă de TVR, că ar dori şi ar putea contribui la salvarea acesteia câtă vreme chiar ea lucra la Antena 3 exact în vremea în care trustul felixian, directorul Mihai Gâdea, pe lângă care Oana Stănciulescu se gudura în cel mai greţos mod cu putinţă, duceau o susţinută, o josnică, o murdară campanie împotriva Televiziunii publice?

Până marţi când, din câte se pare, Parlamentul va valida noul CA al TVR, mai sunt mai puţin de două zile. Timp suficient totuşi pentru PNL de a şterge de pe lista sa de propuneri numele Oanei Stănciulescu. Dezonoare la care au supus partidul cei doi conducători ai săi şi comilitonii lor, propunând o asemenea persoană nu va fi ştearsă însă niciodată. Din memoria mea, în nici un caz.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Nirolf
21.03.2016, 06:17:05

PNL , PNL Bastionul PACII e ! PNL partid de dreapta in zambitoare opozitie cu cu urmasii PCR-ristilor de ieri sau cum se mai numesc ei azi : PSD . A vazut cineva un exemplar mai liberal ca fruntasul Petre Roman OS de Bratean din tata-n fiu ? Ca un fluviu viguros PNL-ul a strans in matca sa toate valorile esuate ale stralucitilor traseisti . Singurul care lipseste motivat (deces) este Ramaru in rest , oastea zdrentuita a lui Dan Diaconescu (direct) in frunte cu T Barbu si alti asemeni lui si-au gasit locul la sanul partidului cu doua capete . In aceste conditii , de ce n-ar fi si frumoasa Oana ?

+2 (4 voturi)
Camelian Propinatiu
21.03.2016, 08:36:11

Ratându-se reconstituirea României Regale Mari, din perspectiva la popor intelectualii nu mai au prinţipuri si se sfâşie între ei. http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/batalie-pe-viata-si-pe-moarte-pentru-sefia-scriitorilor-410756 Aici e vorba de reformă si nu sunt suficiente forţe decât pentru hărţuirea inamicului. Exclus, Cristian Teodorescu si Florin Iaru sa nu fie excluşi de comisia pt excluderi mecanice Mihăieş. Poate si Ioana Crăciunescu, Cosmin Perța, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu, Valeriu Mircea Popa, Carmen Ionescu, Dan Iancu și Daniel Vorona. Mai rau e ca Grupul pt reforma riscă să nu fie urmat de massa Uniunii daca nu iese din tribunal in strada, sa abordeze civic dezastrul Literaturii Române, compatibil cu al Istoriei Naţionale, gasindu-se aliati pentru o reforma mai cuprinzatoare, una a patriotismului în postromânism: http://propinatiu.blogspot.ro/2016/03/doua-tactici-in-batalia-dusa-de-grupul.html

+1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
21.03.2016, 08:51:18

”..susţinătoare a unor valori morale absolute aşa cum sunt Regele Mihai I şi seniorul Corneliu Coposu” Sa pui pe picior de egalitate ”valorile morale” ale unui caracater submediocru si las - asa cum este individul colaborationist cu toti comunistii mai vechi si mai noi (ex-regele Mihai), cu valorile morale ale lui Corneliu Coposu - un barbat si-un patriot adevarat, curajos si demn pana in ultima clipa de viata, patriotism, curaj si demnitate pentru care a platit cu ani grei de puscarie comunista, tradat fiind, vandut fiind laolalata cu alti patrioti romani de catre chiar ”majestatea sa tradatorea de neam si tara” Mihai, e o impietate (fata de martiriul si memoria lui Corneliu Coposu), una de un tupeism de care pot da dovada doar..angajatii intru slavirea tutururor tradatorilor neamului nostru, tarii noastre..! Ce pot avea in comun un las, care la prima ocazie si-a vandut neamul si proprii urmasi, abdicand si pocnind din calcaie in fata comunistilor romani si rusi pentru pentru cateva decoratii si o viata traita apoi in huzur si fara remuscari sau regrete, si un martir care si-a iubit tara si poporul pana a trecut in nefiinta..? Devotamentul pentru ideea de monarhie..? Ei bine, Corneliu Coposu era devotat ideii de monarhie contitutionala ca simbol al unitatii teritoriale si solidaritatii nationale, nu lichelei ”cu sange albastru” si degenerate care a umplut-o de rusine, lichea cu ”sange albastru” care singur si-a vandut si tradat inaintasii si urmasii (dar si poporul si tara), batand palma cu sovieticii si comunistii romani si abdicand din prima, la..prima ocazie..!

+3 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.03.2016, 09:14:17

Un sfat pentru adeptii ideii de superioritate a unei monarhii constitutionale comparativ cu Republica.. Aveti nevoie de..repere morale cu ”sange albastru” pentru a va promova ideea...? Cautati-le in alte familii regale..Cea a ex-regelui Mihai, ”pestrita”, ”fripturista”, decazuta la toate capitolele care presupun patriotism, demnitate, onorabilitate, e total si definitiv compromisa, inclusiv in ochii celorlalate case regale europene.

+4 (8 voturi)
Menumorut
21.03.2016, 10:45:46

Nu cred ca esti... sau suntem in masura sa-l judecam pe Mihai...A fost o perioada foarte grea...Romania a fost atunci "vanduta" rusilor de catre vest europeni...Mihai nu ar fi putut face altceva, sau mai mult...in conditiile in care a fost pur si simplu parasit... In cazul tau insa e clar ca nu judeci ce vorbesti. Doar repeti ce a spus "curajosul" de basescu !

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările