Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum a blocat un apel fals la 112 capacitatea de intervenţie a Poliţiei

12
25 Aug 2019 18:37:14
Autor: Valentin Bolocan

Un apel fals la numărul de urgenţă 112 în care, vineri seara, o tânără a reclamat că a fost răpită în Sectorul 6 a paralizat, practic, Poliţia Capitalei după ce în operaţiunile de căutare au fost implicate toate forţele disponibile.

Nu mai puţin de 8 ore au căutat-o oamenii legii pe tânăra de 16 ani care care a sunat de 13 ori la 112 pretinzând că este ţinută cu forţa într-un apartament. În toate aceste ore, politiştii au vorbit în permanenţă cu fata la telefon, care le-a dat multe informaţii contradictorii. Când a fost găsită, adolescenta crescută la Centrul de Plasament, le-a spus poliţiştilor că totul a fost o glumă şi că nu a fost nicio clipă în pericol. „Persoană în cauză, o minoră de 16 ani, din judeţul Constanţa, a fost găsită în parcarea unui supermarket, din sectorul 6. Minora a declarat că este o farsă, că nu s-a aflat niciodată în pericol.”, anunţau reprezentanţii Poliţiei Capitalei, sâmbătă dimineaţa. Fata le-a spus oamenilor legii că a încercat să se răzbune pe iubitul ei, un bărbat de 31 de ani, cu care locuieşte în Capitală.

Această răzbunare însă poate face victime colaterale, atrag atenţia oamenii legii. „Sutele de poliţişti angrenaţi în căutarea unor prezumtive victime (din apelurile false-n.r) sunt aceeaşi care trebuie să intervină la urgenţe reale. (…) Cele în care viaţa unor vecini, prieteni, rude sau cunoştinţe de ale noastre, este pusă în primejdie”, a transmis ieri Poliţia Română. 

Conform legislaţiei fapta tinerei de 16 ani este şi foarte blând sancţionată de legile aflate acum în vigoare.  Astfel,  un apel fals la 112 este taxat de actuala legislaţie cu o amendă de 500 de lei. „O amendă de patru sau cinci ori mai mare i-ar face pe cei care vor să dea astfel de apeluri false să se gândeasă de mai multe ori înainte de a suna la 112 şi de a alarma agenţiile specializate de intervenţie. Această modificare legislativă se poate face prin emiterea unei simple ordonanţe de urgenţă Guvernului”, explică reprezentanţii statului.  

De remarcat că şi acest cuantum de 500 de lei există din anul 2008 pentru că în legea iniţială, intrată în vigoare în 2002, pentru această contravenţie era prevăzută o amendă şi mai mică, de 100 de lei. Astfel, cu o amendă actualizată, ar putea fi evitate situaţii precum cea de vineri seara când sute de poliţişti şi jandarmi au scotocit ore în şir prin cartierul bucureştean Drumul Taberei, ca să o găsească pe adolescent pusă pe răzbunări. 

Reacţia CNA

„O cretină de 16 ani sună ieri la 112 şi anunţă că e sechestrată într-un apartament din Bucureşti şi că se va arunca de la balcon dacă nu e salvată. Intră în trepidaţie toate forţele de ordine şi, după mai multe ore, se descoperă că a fost o 'farsă'. E bine şi cu isteria la adresa statului şi a unor angajaţi mai puţin profesionişti. E bine şi cu presiunea de a reforma unele instituţii şi de a gândi proceduri mai potrivite pentru cazuri de urgenţă. Dar ce-ar fi, ca, într-o pauză de la privitul la televizor, să punem familia imbecilei să plătească toate cheltuielile intervenţiei de ieri? Iar pe ea s-o ducem la o şcoală de corecţie, ca să-i treacă puţin cheful de farse!”, a scris pe Facebook, membru CNA din partea PSD, Radu Herjeu.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Un cititor
25.08.2019, 19:01:29

"Această răzbunare însă poate face victime colaterale, atrag atenţia oamenii legii. Si statul asta prost....nici acum nu face ceva. Asta ar trebui sa se intample. Sa le impute interventia pt farsa asta. Asa a facut statul, recent, si cu politistii din Caracal, din satul Alexandrei, care prin pasivitate si plictiseala de serviciu au omorat-o pe Alexandra, apoi dragutu de stat i-a lasat pe nesimtitii politisti sa se pensioneze ! Alooooo stat incompetent ...i-a masuri la timp , reformeaza-te, vino-ti in fire !

+3 (3 voturi)
Codruta=Tepes
26.08.2019, 07:48:38

@Un cititor Cine sa faca reforma? Dancila? Iordache? Vezi si la finalul articolului cum se exprima un membru CNA din partea PSD, fost "profesor universitar" la Spiru Haret. De educat populatia ce sa mai vorbim? Daca n-au fost in stare sa se educe pe ei insisi...

+2 (2 voturi)
Adrian Foangǎ
26.08.2019, 09:02:38

Lepra de Arafat vrea cartele cu buletinul, de parca asta ar conta. In loc sa se mareasca amenzile la 5000-10.000 de lei pentru apeluri false, imbecilii iau masuri INUTILE.

Dan Petru
26.08.2019, 09:20:00

Inevitabil. Americanii au 10000 de apeluri false pe an. Iar la aia amenda e mare. Asta-i un fel de antrenament care - daca ar exista organizare - ar permite sefilor politiei sa optimizeze structurile. Sa analizeze interventia si sa vada ce se poate imbunatati si in ce conditii. Fiindca exista tendinta unei actuni inverse : orice apel care nu "suna" cum vor operatorii poate fi automat clasificat drept farsa. Si asta NU trebuie sa se intample, indiferent de costuri. Asta a fost o verificare. A durat 8 ore pana la identificarea apelantei. Cam mult. De ce ? Ce s eva imbunatati pentru a reduce timpu' de reactie ?

+2 (2 voturi)
Cappatrat Casargoz
26.08.2019, 09:50:15

O tanara de 16 ani are prieten de 31 e ani si nu este un caz demn de investigat? E adevarat codul penal socialst era mai clar dar, chiar si in noul cod penal sunt aspecte care trebuie clarificate. Tânăra de 16 ani care care a sunat de 13 ori la 112 pretinzând că este ţinută cu forţa într-un apartament si a încercat să se răzbune pe iubitul ei, un bărbat de 31 de ani, cu care locuieşte în Capitală Daca "prietenia" a inceput inainte ca fata sa aiba 16 ani atunci avem de a face cu: 1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum și orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 și 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani. ===================================== Vechiul cod penal: (1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani. (3) Fapta prevăzută în alin. (1), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 15 și 18 ani, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi dacă: a) minorul este membru de familie al majorului; b) minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau acesta a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situația deosebit de vulnerabilă a acestuia, ca urmare a unui handicap psihic sau fizic ori ca urmare a unei situații de dependență; c) fapta a pus în pericol viața minorului; d) a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice. Dacă actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, care nu a împlinit vârsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de către făptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi. Seducția Fapta aceluia care, prin promisiuni de căsătorie, determină o persoană de sex feminin mai mică de 18 ani de a avea cu el raport sexual, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. Împăcarea părților înlătură răspunderea penală (3) Fapta prevăzută în alin. (1), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 13 și 18 ani, când majorul a abuzat de autoritatea ori influența sa asupra victimei, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările