Comandantul unei unităţi de paramedici din Italia, despre imaginile de la Colectiv: Le lipseşte organizarea. Nu ştiu ce protocol au respectat ei pe străduţa aia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alessandro Zambelan deplânge lipsa unui protocol în intervenţia de la Colectiv          FOTO: Sergiu Balaban
Alessandro Zambelan deplânge lipsa unui protocol în intervenţia de la Colectiv          FOTO: Sergiu Balaban

Comandantul unei unităţi de paramedici din Milano şi instructor de salvatori a comentat, într-un interviu pentru Digi24, imaginile recent apărute în presă din noaptea în care a ars clubul Colectiv, punctând, printre altele, că ar fi trebuit să existe medici sau paramedici care să facă triajul chiar în gura clubului, dar şi faptul că improvizaţia cu paleţi a fost justificată.

Alessandro Zambelan lucrează de 13 ani în SOS Novate Milanese, rolul său fiind acela de a coordona mijloacele de salvare şi a de se asigura că activităţile se desfăşoară conform unui regulament. 

Primul comentariu pe care Alessandro Zambelan l-a făcut, după ce a vizionat filmul de la Colectiv publicat de Libertatea, a fost că au lipsit „paramedici sau medici care să facă triajul chiar în gura clubului, acolo unde era cel mai bine să o facă“, adăugând că poliţiştii de la rutieră, civilii şi curioşii nu aveau ce să caute acolo. 

Răniţii şi supravieţuitorii trebuiau triaţi într-o zonă specială şi ţinuţi acolo. Mulţi dintre ei s-au întors din dorinţa de a ajuta, dar ar fi putut complica intervenţia. Nu cred că este cazul, se vede că au făcut mai multe decât unii dintre salvatori“, a explicat expertul italian în interviul acordat Digi24. O situaţie absurdă, consideră acesta, căci se vede că „nu au idee de unde să înceapă şi cum să se mişte“, iar paramedicii apar abia după 10 minute.

„Acolo e o încalceală de pompieri, ofiţeri, poliţişti de la rutieră, civili, politicieni, poliţişti locali, răniţi. Nu ştiu ce protocol au respectat ei pe străduţa aia, că într-un fel toată lumea dădea ordine la toată lumea“

În ceea ce priveşte intervenţia pompierilor, Zambelan a spus că „improvizaţia cu paleţi este justificată. Au căutat soluţii pe moment. Nu e de condamnat că i-au scos pe braţe, mai degrabă faptul că sunt pompieri care se învârt în loc şi nu ştiu ce să facă, în timp ce răniţii ajută, sau chiar cară alţi răniţi“. Într-o astfel de situaţie, rolul pompierilor nu este acela de a resuscita, a mai spus Zambelan.

Unul dintre aspectele care au şocat cel mai mult în imaginile recent publicate de la tragedia de la Colectiv este şi momentul în care Orlando Şchiopu, actual inspector şef ISU, înjură morţii. Zambelan este însă de părere că înjurătura- deşi nu se face- nu a fost una din dispreţ, iar faptul că ideea lui Şchiopu era „lasă-i acolo“, „în teorie nu e greşit“. Mai grav este faptul că unul dintre pompieri întreabă ce anume să facă cu cei decedaţi, ceea ce arată că echipa nu cunoştea procedurile. 

„Dacă era în timpul intervenţiei şi încă mai erau persoane de extras, nu cred că a fost o înjurătură din dispreţ. Oricum, nu se face. Faptul că unul dintre pompieri vine să-l întrebe «ce facem cu morţii» poate fi o dovadă clară că nu se cunosc procedurile. Nu ştiu cât de gravă este replica lui, dar în cazul unui dezastru ei trebuie să se ocupe, aşa cum îţi ziceam, de cei vii. Că a zis «lasă-i acolo» sau ce a zis el, în teorie nu e greşit. Sigur, poate s-a exprimat prost, dar dacă a vrut să spună «nu mă interesează acum de morţi, avem altceva de făcut acum, mult mai important. Mai sunt vii de salvat, de scos, pe cei morţi lasă-i acolo?» Nu vorbesc româna şi nici nu am fost acolo ca să înţeleg bine situaţia“, a explicat comandantul unităţii de paramedici din Italia. 

Concluzia lui Zambelan este că pentru unii, intervenţia de la Colectiv poate părea din lumea a treia, dar nu e aşa, căci a văzut instrumente moderne, de la ambulanţe, la echipamente şi până la tărgi. Ce le-a lipsit însă cu desăvârşire autorităţilor române a fost organizarea. Cât despre prezenţa superiorilor sau a miniştrilor la faţa locului, expertul s-a întrebat: „Fără căşti? Fără echipament? Acolo au stat toată misiunea, vorbind la telefon?“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite