Eveniment

articolul urmator

Cum a dat Viktor Orbán o lovitură de imagine în Brazilia?

36
4 Jan 2019 14:10:03
Marius Diaconescu
Jair Bolsonaro si Viktor Orban FOTO Twitter/Brazil Gov News
Jair Bolsonaro si Viktor Orban FOTO Twitter/Brazil Gov News

Guvernul brazilian a făcut o „gafă“ pe contul său de twitter, confundându-l pe Vikor Orbán cu secretarul de stat american Mark Pompeo într-o fotografie de la ceremonia de investire a noului preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro. „Eroarea“ i-a adus un plus de imagine premierului Ungariei cu mult peste estimările echipei sale de propagandă. În timp ce din partea României nu a participat niciun oficial de rang înalt la ceremonia din Brazilia!

Pe 1 ianuarie 2019 a fost investit noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro. Presa din România a reţinut doar orientarea politică a noului preşedinte, de extremă dreaptă. În rest, nimic!

La ceremonia de investire a participat secretarul de stat american, Mark Pompeo. Atât preşedintele Donald Trump, cât şi Jair Bolsonaro şi-au manifestat public simpatiile reciproce. Participarea secretarului de stat american trebuie privită dintr-o cheie strategică. Brazilia este cea mai mare putere militară şi economică din America de Sud. Politica anunţată de noul preşedinte, J. Bolsonaro, o scoate din rândul statelor cu guverne de stânga, predominante pe acest continent.

Jair Bolsonaro a avut iniţial o carieră militară, fiind căpitan în armata braziliană. În viaţa politică, ca membru al parlamentului, şi-a manifestat simpatia faţă de vechiul regim dictatorial, care a condus ţara înainte de 1985. După câştigarea alegerilor în octombrie 2018, a anunţat că se va sprijini pe armată în luarea deciziilor importante, iar în cabinetul său vor fi numiţi şi generali. Analiştii politici se aşteaptă la o slăbire a democraţiei în Brazilia, mai ales din perspectiva drepturilor minorităţilor, inclusiv ale afro-brazilienilor, a libertăţii presei, a libertăţii de expresie în şcolile de stat etc., anunţate de retorica noului preşedinte al Braziliei.

Discursul lui J. Bolsonaro seamănă în parte cu cel al premierului Ungariei, Viktor Orbán, aşa că nu trebuie să ne mire participarea personală a acestuia la ceremonia de investire. Practic, Orbán şi-a sacrificat sărbătorirea Revelionului în familie, după tradiţiile maghiare, pentru a fi prezent în Brazilia pe 1 ianuarie 2019. Încă o dovadă că premierul maghiar şi echipa sa ştiu când să marcheze pe plan internaţional! Iar câştigul de imagine a fost nesperat de mare!

Probabil că staff-ul noului preşedinte brazilian nici nu ştia prea bine unde se află pe hartă Ungaria, undeva prin Europa. Dar era singurul şef de stat sau premier din Europa care participa la această ceremonie, ceea ce explică confuzia echipei preşedintelui brazilian, care l-a confundat cu secretarul de stat american, Mark Pompeo.

Dacă a fost o eroare diplomatică sau o gafă planificată este greu de spus. În Brazilia există o comunitate de maghiari destul de mică pentru a avea o influenţă atât de mare pe lângă staff-ul noului preşedinte. Dar gafa i-a adus lui Orbán un plus de imagine şi l-a adus mai aproape de Donald Trump.

Îmi amintesc că în vara lui 2017, în timpul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, o idee centrală a discursurilor echipei lui Viktor Orbán (Zsolt Németh, Zsolt Semjén şi alţii) a constat în iminenţa unei invitaţii a premierului maghiar la Washington. Tocmai fusese preşedintele României, Klaus Iohannis, în vizită în SUA, unde a fost primit de preşedintele Donald Trump. Intrarea preşedintelui României la Washington îi deranja rău pe politicienii maghiari, care se străduiau să minimalizeze semnificaţiile vizitei acestuia şi transmiteau pe toate căile mesaje că şi Viktor Orbán vrea la Washington. Însă nu l-a invitat nimeni!

Anul trecut, în 2018, politicienii din Ungaria, care fac jocurile la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, nu au mai spus nimic despre iminenţa unei vizite a lui Viktor Orbán în SUA, dar au minimalizat vizita lui Klaus Iohannis din 2017, afirmând că ea se explică prin cumpărarea de către România a sistemului antirachetă Patriot.

Până în prezent tânguielile politicienilor maghiari şi eforturile lor de a organiza o primire triumfală a lui Viktor Orbán la Washington nu au avut succes. Însă sunt şanse mari ca în viitorul apropiat, 2019 sau 2020, premierul Ungariei să îşi vadă împlinit visul cu ochii, iar incidentul din Brazilia îl va ajuta mult.

Brazilia rămâne o destinaţie preferată pentru unii politicieni români, desigur doar pentru vacanţe exotice. Ce mai contează interesele României pe plan internaţional?...

În marja ceremoniei de investire a lui Jair Bolsonaro din 1 ianuarie 2019, premierul maghiar Viktor Orbán s-a întâlnit cu secretarul de stat american Mark Pompeo. Nu a fost doar o fotografie de protocol, pe care să o afişeze presa maghiară. Efectele acestei întâlniri vor fi vizibile în viitorul apropiat. În orice caz, confuzia de pe Twitter a preşedinţiei braziliene de sub fotografia în care Viktor Orbán pozează împreună cu Jair Bolsonaro, acesta fiind numit „secretarul de stat american Mark Pompeo”, l-a adus pe premierul Ungariei mai aproape de Washington.

Preşedintele american şi-a accentuat discursul anti-european în ultimele luni. Este un discurs împotriva Europei din perspectiva costurilor pe care le suportă bugetul american. Donald Trump abordează politica în maniera unui om de afaceri, ceea ce încă nu au înţeles toate cancelariile europene. Dar discursul său se întâlneşte la un moment dat cu discursul anti-european al lui Viktor Orbán. Care şef de stat din Uniunea Europeană are cel mai puternic discurs anti-UE? Viktor Orbán, premierul Ungariei. Aşa că nu va trebui să ne mire o întâlnire a celor doi în viitorul apropiat.

Pentru Brazilia, Ungaria contează prea puţin. Şi pentru Ungaria, Brazilia, la prima vedere, nu prea contează. Din punct de vedere economic nu se întrevede o creştere a schimburilor de mărfuri. Dar din punct de vedere politic, Ungaria a mai căpătat un prieten pe plan internaţional, Brazilia, a cărei influenţă nu trebuie neglijată, pentru că, sub noul preşedinte, Jair Bolsonaro, va fi mult mai vocală.

Cine a participat din partea României la ceremonia de investire a noului preşedinte al Braziliei? Pe pagina de internet a Ambasadei României în Brazilia nu am găsit nicio informaţie despre ceremonie. De obicei se postează poze ale ambasadorilor cu şefii de stat în care sunt acreditaţi, cu ocazia întâlnirilor. Lipsa lor sugerează că cel mult un diplomat de rangul II sau III a reprezentat România la această investire.

Dar, în schimb, Brazilia rămâne o destinaţie preferată pentru unii politicieni români, desigur doar pentru vacanţe exotice. Ce mai contează interesele României pe plan internaţional?... 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Cocosul Obraznic
4.01.2019, 14:49:39

Va compatimesc, domnule Diaconescu. Dintr-un istoric respectabil ati ajuns sa analizati probleme de politica contemporana. Ati alunecat in jos pe panta pana ati ajuns sa scrieti propaganda sorosista. Pacat

+2 (18 voturi)
Păcală
4.01.2019, 15:06:52

D-le Diaconescu@ Cu alte cuvinte Iohannis se ciondănește cu Dragnea, Dragnea cu cetățenii țării iar în acest timp O. Viktor câstigă zi de zi un aliat nou pe plan internațional! Prostie contra profesionalitate! Mersi pentru reclama la adresa lui Orbàn V. și paralel pentru defăimarea politicienilor statului român!

+7 (15 voturi)
Mihai Radulescu
4.01.2019, 15:29:08

Sigur,asa vrea si dl Diaconoscu putina publicitate,daca nu-l baga pe Dl Orban era un articol jenant,necitit asa cum sunt ultimele articole ale fostului istoric.In data de 4 ianuarie sarmalele au avut efect invers asupra distinsului fost istoric.Apropo,ce se mai aude de autopropunerea d-voastra de a candida pe listele UDMR-lui,ati primit raspuns de la partid?

-12 (22 voturi)
Old Shatterhand
4.01.2019, 15:40:17

1.Discurs anti-UE a lui Viktor Orban? eventual discurs anti mainstream din Bruxelles. 2. V.Orban a fost singurul sef de stat invitat din Europa, oare de ce. 3.Toti cei care intra in conflict cu propaganda Sorosista sunt catalogati extremisti de dreapata sau populisti, Orban, Salvini , noul presedinte Bazilian Bolsonaro, Le Pen, etc.etc.

+2 (16 voturi)
RB2016
4.01.2019, 16:16:13

Salbut ariticol al domnului Diaconescu. In plus nu prea inteleg facinatia asta, nu vorbesc a latraiilor din media din tara, gen Cristoiu, Gadea, Chreiac, Andronic, etc. etc. a multor ziristi cu psihopatul de la Buda?!! In plus foarte putini ziaristi, or mai bine zis "stiristi" romani au efectiv idee de mecanismele guvernului american si politicii administratie SUA. V. Orban este considerat aici in SUA un lacheu al lui Putin si muscailor iar Ungaria ar fi fost de mult exclusa din NATO daca nu ar fi fost o scapare in tratatul de constituire a NATO, inexsistenta prevederilor de excludere a unei tarii din tratat. Ungaria o tara mica, nu are nici o pozitie strategica, o aramta de v'o 25000 de honvezi fara exeprienta de razboi, si o tara mica si atat. Poate visa si calma oricat V. Orban de Hungraia a mai mare cu cell 66666666444 comitate din mansarda lu' Vona ca tot o tara mica si fara nici importanta strategica a Muntenegrului. sa nu vorbim a Albaniei. Rusia este cnsiderata in SUA unul din principali inamici si ca Viktorashul putinist a particiapat la inaugurarea din Brazilia este totol irelevant pentru US State Depratment, Comitetul Mixt al Sefilor de Stat Major, Cabinet sau US DOD principalele componetente ale administratie SUA in materie de politica externa si de securitate,

-3 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările