Cum a devenit Liviu Luca „boier“ de Păuleşti pe banii petroliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa din Păuleşti a lui Liviu Luca
Casa din Păuleşti a lui Liviu Luca

Liviu Luca şi foşti şefi din Petromservice au fost trimişi în judecată în dosarul privind delapidarea companiei. Procurorii DIICOT descriu în rechizitoriu circuitul prin care fostul lider de sindicat a sifonat milioane de euro, bani pe care i-a folosit la edificarea imensului său domeniu de la Păuleşti.

„Boierul“ Liviu Luca a fost pe punctul să devină cel mai mare moşier din Prahova pe banii petroliştilor din sindicatul pe care-l păstorea. Pentru a sifona milioane de euro de la PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), Luca a imaginat o schemă complicată de deturnare a banilor, folosindu-se de părinţi, nevastă, dar şi de nepoatele minore. 

Prevăzător, sindicalistul a trecut conacul de la Păuleşti în proprietatea rudelor, ca să nu atragă atenţia oamenilor legii. Însă măsurile de precauţie au eşuat şi anchetatorii au pus sechestru pe averea fostul lider de sindicat de la Petromservice.

Peste 15 milioane de lei au fost devalizate, în perioada 2005-2009, după cum afirmă procurorii DIICOT, sumă cu care a fost construit „Ansamblul de locuinţe şi anexe gospodăreşti”, din Păuleşti. Dar nu a făcut asta singur, ci ajutat atât de directorii de la Petrom service, cât şi de firme interpuse, şi chiar de rude.

Caracatiţa corupţiei de la Petromservice

Ancheta a pornit în 2014, după ce procurorii DIICOT au aflat că, în perioada anilor 2005-2009, Liviu Luca, sprijinit de directorii PSV Company SA, a păgubit această companie cu 15.591.262 lei. Banii, care au fost decontaţi  pentru lucrări ce figurau ca fiind efectuate la sediul SC PSV Company, din Bucureşti, str. General C. Budişteanu, au fost folosiţi la construcţia conacului lui Liviu Luca de la Păuleşti, lucrări făcute de firma Edil Const SA.

La întrebarea cum a fost posibil răspund tot procurorii. „Liviu Luca a creat o adevărată structură, subordonând, practic, SC PSV Company SA  intereselor sale personale, folosindu-se nu numai de fondurile acestei companii, ci şi de oamenii care erau angajaţi la această societate, care în realitate au lucrat pentru construcţia imobilului său. 

Pentru a înţelege întregul context al desfăşurării faptelor, trebuie precizat că Liviu Luca a putut desfăşura această activitate infracţională, care s-a întins pe perioada anilor 2005-2009, datorită faptului că acesta controla atât Asociaţia Salariaţilor din cadrul SNP Petrom S.A., precum şi SC PSV Company SA, fiind lider de sindicat (FSLI Petrom), preşedinte al Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, respectiv reprezentant al acţionarului majoritar în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor al PSV Company SA“, au arătat anchetatorii.

Au fost angrenate în această activitate diferite societăţi comerciale, respectiv de construcţii, de arhitectură, de instalaţii audio-video, specialişti din diferite domenii, întrucât s-au făcut memorii tehnice, evaluări imobiliare, proiecte, verificări, din punct de vedere al rezistenţei clădirilor la risc seismic, al instalaţiilor electrice, termice, sanitare, sistematizare verticală, al alimentării cu apă.

Pensionari milionari

Demararea construcţiei pentru „Ansamblul de locuinţe şi anexe gospodăreşti“ situate la Păuleşti a început în anul 2004. Până în luna iunie 2004, toate autorizaţiile de construcţie, certificatele de urbanism, memoriile tehnice şi altele au fost pe numele lui Liviu Luca.

În luna iunie 2004, pentru a ascunde sursa banilor pentru construcţia imobilului, dar şi cine este în realitate adevăratul beneficiar, lucrarea a fost predată către firma Profesional Corpconsult SA, la care acţionar majoritar era tot Liviu Luca. Ulterior, firma a fost preluată de offshore-ul cipriot BERHILL LIMITED şi de compania Asset Corporation SA, administrată de Gheorghe Şupeală, care era şi directorul general al PSV Company SA. 

Lucrările de la conacul din Păuleşti, făcute de firma Edil Const SA, au fost finalizate în mai 2009. Acesta a fost momentul în care Liviu Luca şi-a introdus în schemă rudele, pentru a-şi şterge urmele. La 23 decembrie 2010, părinţii pensionari ai lui Liviu Luca – Victor şi Lidia Luca, în calitate de creditori ai firmei Profesional Corpconsult SA, au preluat conacul de la Păuleşti pentru suma de 8 milioane de lei. 

Profesional Corpconsult SA le-ar fi datorat părinţilor lui Luca nu mai puţin de 2,3 milioane de lei, în urma unor contracte fictive de împrumut, afirmă procurorii. Anchetatorii au stabilit că cei doi nu au avut bani nici să împrumute această firmă, şi nici să cumpere imobilul.

„În urma verificărilor efectuate în bazele de date ANAF cu privire la veniturile persoanelor fizice, Luca Victor şi Luca Lidia, s-a constatat  că aceştia nu au obţinut venituri în măsura să acopere valoarea imobilelor din localitatea Păuleşti achiziţionate de la Profesional Corpconsult SA, aceştia fiind pensionari“, au arătat procurorii.

După nici două luni de zile de la data cumpărării, pensionarii au donat conacul nepoatelor minore ale fiului lor, Cristina şi Elena Dumitrache. În acest fel, afirmă anchetatorii, imobilul a ajuns iar în posesia lui Liviu Luca. ;

Banii PSV Company, băgaţi în conacul lui Luca

Firma Edil Const SA, care a ridicat conacul de la Păuleşti a încheiat, în 2004, un contract de renovare a unui imobil ce aparţinea PSV Company SA în Bucureşti. Valoarea iniţială a contractului a fost de 1,33 milioane de euro. 

Ulterior, prin încheierea a 14 acte adiţionale în perioada martie 2005 – iunie 2008,  valoarea contractului a fost suplimentată succesiv până la suma de 2 milioane de euro.  

În perioada 17.07.2005 - 27.02.2009 , constructorul a emis nu mai puţin de 76 de facturi către PSV Company, în valoare de 4,1 milioane de lei, pentru lucrări efectuate nu la sediul din Bucureşti al firmei, ci la conacul lui Liviu Luca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite