Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum a fost creat blocajul în urma căruia Agenţia de Integritate rămâne fără şef şi nici nu poate fi numit unul nou

1
15 Nov 2019 06:33:15
Autor: Laurenţiu Sirbu
Mandatul lui Bogdan Stan expiră în curând. FOTO: Mediafax
Mandatul lui Bogdan Stan expiră în curând. FOTO: Mediafax

Mandatul actualului şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Bogdan Stan, expiră la începutul lunii viitoare iar Consiliul Naţional de Integritate nu poate numi o altă persoană la conducere.

Motivul pentru această situaţie este faptul că instituţiile statului nu şi-au desemnat noi membri, deşi mandatele celor din CNI au expirat anul trecut. „După data de 2 decembrie, conducerea Agenţiei va fi asigurată de vicepreşedintele instituţiei, Florin Ionel Moise, întrucât nu a fost organizat din timp un concurs pentru selectarea unui nou preşedinte. Nu a avut cine să organizeze concursul întrucât mandatul membrilor Consiliului Naţional de Integritate (CNI) a expirat la sfârşitul anului trecut şi până acum instituţiile statului nu au desemnat noi membri în CNI”, scrie G4media, care citează surse judiciare.

Bogdan Stan, actualul preşedinte, şi-a început mandatul în decembrie 2015, şi urmează să se încheie în data de 2 decembrie. Fostul Consiliu Naţional de Integritate a avut mandat în perioada 2014-2018, iar în data de 6 decembrie 2018 a avut loc ultima şedinţă a Consiliului. Potrivit legii ANI, din cadrul Consiliului Naţional de Integritate fac parte: câte un membru desemnat de către fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, şi câte un reprezentant al Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Comunelor din România, al înalţilor funcţionari publici, un reprezentant desemnat de comun acord de asociaţiile magistraţilor şi, în final, un reprezentant desemnat de organizaţiile societăţii civile. 

ANI este deja motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană. În ultimul raport MCV se arată că „în ultimii doi ani şi jumătate au fost adoptate cinci propuneri legislative de modificare a legilor în materie de integritate. Pe lângă slăbirea anumitor dispoziţii şi a capacităţii ANI de a-şi continua activitatea, această suită de modificări a contribuit şi mai mult la menţinerea unui peisaj juridic fragmentat”. ANI s-ar putea alătura astfel marilor parchete, DNA, DIICOT, Parchetul General, toate conduse de şefi interimari.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

aşa şi aşa
15.11.2019, 10:49:22

Eu nu văd nici un impas, ci chiar o oportunitate. Dacă tot le-a expirat mandatul tuturor din această comisie, să fie desemnaţi noi membri, fără nici cea mai mică suspiciune că au fost vreodată în legătură cu ciuma roşie, iar aceşti membri să-şi aleagă un şef, şi gata... La muncă, şi la zburat din toate funcţiile publice toţi ciumaţii (se subînţelege că aceştia numai integri nu sînt, deci nu mai pot deţine funcţiile).

Modifică Setările