Cum va funcţiona noul sistem al Poliţiei de depistare a copiilor dispăruţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii dispăruţi vor începe să fie căutaţi imediat după semnalarea cazului FOTO Shutterstock
Copii dispăruţi vor începe să fie căutaţi imediat după semnalarea cazului FOTO Shutterstock

La câteva luni de la tragedia de la Caracal, Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege care va reglementa modul în care se va face, în viitor, căutarea persoanelor dispărute.

Concret, este vorba de înfiinţarea unor unităţi specializate în aceste cazuri, stabilirea ca regulă că primele 48 de ore de la sesizarea dispariţiei prezintă importanţă crucială în ceea ce priveşte şansele de găsire a persoanei dispărute, dar şi modul în care se va face interceptarea şi localizarea cu mijloace tehnice a telefonului persoanei dispărute. 

Surse judiciare susţin că structurile specializate în căutarea persoanelor dispărute vor fi înfiinţate la nivelul actualelor departamente de „Urmăriri”, care în prezent se ocupă şi de cazurile de persoane dispărute. Ele vor funcţiona după modelul unor servicii similare din Europa, precum Centrul Naţional pentru Dispăruţi din cadrul Ministerului de Interne din Spania, Biroul Naţional de Persoane Dispărute – LBVP din Olanda sau Comisariatul Extraordinar al Guvernului pentru Persoane Dispărute din Italia. 

Apoi, spre deosebire de actuala legislaţie când cercetările erau demarate după 72 de ore, interval în care se considera confirmată dispariţia, dacă proiectul legislativ va fi aprobat, poliţiştii vor începe investigaţiile imediat ce a fost semnalat cazul. „Primele 48 de ore de la sesizarea dispariţiei prezintă importanţă crucială în ceea ce priveşte şansele de găsire a persoanei dispărute şi, după caz, de salvare a acesteia”, se arată în expunerea de motive a propunerii de modificare legislativă.

Cercetările se vor baza pe amprenta electronică

Acestea vor consta în activităţi obişnuite în teren, dar, în premieră,  vor fi folosite şi „metode speciale de căutare a unei persoane dispărute”. Este vorba de localizarea primară a telefoanelor victimelor prin intermediul datelor de trafic prelucrate de către furnizorii de telefonie mobilă. În plus, pentru localizarea de precizie a aparatului persoanei dispărute, se are în vedere şi folosirea echipamentelor tehnice complexe aflate în dotarea Direcţiei de Operaţii Speciale (DOS) a Poliţiei Române, care au erori de ordinul metrilor. „Aici vom avea o problemă pentru că nu suntem dotaţi cu destule echipamente de acest fel, care să acopere întreg teritoriul ţării. Este o chestiune de logistică. Sunt obligatoriu de investit nişte sume de bani pentru achiziţionarea suplimentară a unor astfel de echipamente”, a declarat Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor. 

În plus, pentru localizarea persoanei dispărute, poliţiştii vor putea obţine date privind tranzacţiile financiare ale respectivei persoane. Totuşi, informările transmise de bănci nu vor conţine sumele tranzacţionate, ci numai locul şi momentul în care au fost făcute plăţile. Toate aceste metode speciale de căutare vor putea fi puse în practică în baza autorizaţiei emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul tribunalului în a cărei zonă de competenţă se află unitatea teritorială de poliţia care are dosarul de dispariţie în lucru. 

Când nu este nevoie de avizul judecătorului

În unele cazuri, pentru operativitate, poliţiştii nu mai sunt obligaţi să ceară aprobarea judecătorului înainte de a utiliza aceste metode speciale de cercetare. În primul rând este vorba de cazurile în care persoana dispărută este minoră, indiferent de vârstă.  La fel se va proceda şi în cazul în care dispărutul este cunoscut cu antecedente suicidale sau despre care se ştie că planifică să se sinucidă. În plus, nu se va cere mandat nici pentru dispăruţii cunoscuţi cu probleme psihice sau persoanele care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viaţa. În fine, foarte important, în proiectul legislativ se mai arată că nu va fi nevoie de mandat şi dacă, în contextul dispariţiei, persoana respectivă „poate fi considerată că se află într-o situaţie de pericol iminent în ceea ce priveşte viaţa, sănătatea sau integritatea corporală”. „Această prevedere va permite intervenţia imediată în astfel de cazuri în care există suspiciuni că persoana dispărută ar fi victima unei infracţiuni: Cam cum a fost în cazul Caracal”, spune Dumitru Coarnă. 

Există şi unele limitări

Totuşi, metodele speciale de căutare a unei persoane dispărute vor putea fi utilizate cu o serie de limitări. Concret, încercările de localizare de precizie a persoanei dispărute prin mijloacele tehnice complexe ale DOS se vor face pentru cel mult 48 de ore. Apoi, datele de trafic şi localizare vor putea fi cerute de la operatorii de telefonie mobilă numai pentru o perioadă de 10 zile. La fel, poliţiştii nu vor mai putea obţine de la bănci date privind tranzacţiile financiare ale dispărutului după ce se împlinesc zece zile de la semnalarea cazului.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite