Cum se hărţuiesc reciproc Rusia şi NATO la Marea Neagră. Bombardierele B-52 Stratofortress, deplasate  în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puternicele B-52 Stratofortress  au nevoie de realimentare în lungile raiduri pe care le fac
Puternicele B-52 Stratofortress  au nevoie de realimentare în lungile raiduri pe care le fac

Forţele aeriene ale NATO şi cele ale Rusiei continuă „schimburile de replici” la Marea Neagră. Zilele trecute, pentru prima oară, forţele aeriene aliate aduc în apropierea graniţelor Rusiei, la Marea Neagră, puternicele bombardiere americane B-52N.

Totul a început cu ceva timp în urmă când două avioane Eurofighter ale Forţelor Aeriene italiene, care în prezent se află pe teritoriul României executând misiuni de poliţie aeriană, au fost lansate la ordinul Centrului pentru Operaţii Aeriene Mixte din Torrejon, Spania, pentru a intercepta un avion suspect care se apropia de nepermis de mult de litoralul românesc. „Avioanele au decolat în doar câteva minute de la primirea informaţiei că un avion neindentificat zboară în apropierea spaţiului aerian NATO, deasupra apelor internaţionale ale Mării Negre. Odată ce acest avion neidentificat a părăsit zona, avioanele italiene Eurofighter s-au întors la baza aeriană din Constanţa (Mihail Koganiceanu-n.red.). Profesionalismul şi timpul de răspuns al acestora demonstrează că NATO este pregătit să răspundă unor astfel de provocări”, se arată într-un comunicat al aliaţilor.

Zborurile transatlantice

După ceva timp, a fost rândul avioanelor de luptă ruseşti să fie trimise pentru a intercepta avioane NATO. Asta după ce puternicele bombardiere B-52 Stratofortress ale forţelor aeriene americane, care au fost reperate în zona Mării Negre. Ruşii au alarmat şi ridicat de la sol avioane de vânătoare Su-27. „Nu s-a produs nicio încălcare a teritoriului, iar interceptarea a fost efectuată în strictă conformitate cu normele internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian", a declarat un oficial rus. Aparatele au traversat Atlanticul după care s-au îndreptat în direcţia sud-est spre România şi Marea Neagră. După ce au fost interceptate de avioanele ruseşti care au baza în Crimeea, bombardierele americane s-au îndreptat spre Olanda.

Interceptări de acest gen între avioane ruseşti sau americane ori aparţinând aliaţilor SUA din cadrul NATO au loc cu regularitate în ultimul timp. Cu toate acestea, deşi nu este prima dată când avioane americane sunt interceptate de aparate militare ruse, nu se întâmplă prea des ca B-52 să opereze în Marea Neagră şi să fie interceptate acolo de aviaţia rusă, potrivit The Aviationist.

La datorie de 64 de ani

Boeing B-52 Stratofortress este în serviciu din 1955, dar periodic a fost actualizat din punct de vedere al avionicii sau motorizării. Este un bombardier strategic cu reacţie, subsonic, cu rază lungă de acţiune, care poate transporta până la 32 de tone de bombe. Cu un preţ unitar de peste 50 de milioane de dolari, dar având costuri de operare relativ reduse, B-52 a fost păstrat în dotare în ciuda apariţiei unor modele mult mai avansate, precum North American XB-70 Valkyrie, Rockwell B-1 Lancer sau Northrop Grumman B-2 Spirit, cu tehnologie stealth, nedetectabil radar. Construit în peste 700 de unităţi, B-52 a participat la mai toate conflictele armate din ultima perioadă, inclusiv la războiul din Irak.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite