Cum i-au corupt pe medici marile companii farmaceutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele dintre medicamentele găsite de procurori în cabinetele medicilor vizaţi de anchetă valorau chiar şi 20.000 de lei o fiolă
Unele dintre medicamentele găsite de procurori în cabinetele medicilor vizaţi de anchetă valorau chiar şi 20.000 de lei o fiolă

Numele unora dintre cei mai mari producători de medicamente de pe piaţa din România ar fi implicate în scandalul medicilor oncologi suspectaţi că le-ar fi prescris bolnavilor anumite tratamente contra unor vacanţe de lux plătite de companii farmaceutice.

Apar informaţii noi în dosarul ”vacanţe de lux contra reţete medicale” în care cel puţin 16 medici oncologi sunt cercetaţi pentru corupţie după ce au uitat de jurământul lui Hippocrate pentru a duce o viaţă de lux, pe comisioanele primite de la mari companii farmaceutice. Printre companiile implicate se regăsesc nume grele din industria farmaceutică, precum Pfizer, Roche, Glaxosmithkline, Actavis sau Novartis.

Ancheta, care a fost declanşată marţi dimineaţă, când procurorii anticorupţie au percheziţionat nu mai puţin de 61 de locaţii din Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, avansează cu paşi repezi. Ieri, de exemplu, procurorii anticorupţie au făcut un bilanţ al descinderilor şi au pus pe hârtie ce au descoperit la adresele vizate. Nu mică le-a fost mirarea când au constatat că la locuinţele unora dintre medicii vizaţi au găsit cantităţi foarte mari de medicamente scumpe care ar fi trebuit să se afle de fapt în posesia unor pacienţi bolnavi de cancer.

Potrivit surselor judiciare, printre medicamentele pentru tratamentul cancerului ridicate la percheziţii erau şi fiole care costă 20.000 de lei bucata, dar şi documente privind sejururi de lux sponsorizate de companiile farmaceutice.
.
Anchetatorii au luat din imobilele percheziţionate calculatoare şi laptopuri ale persoanelor vizate în anchetă, iar în perioada următoare vor face percheziţia informatică a acestora.

Companii farmaceutice, în vizorul anchetatorilor

Procurorii i-au luat în vizor nu numai pe medicii care prescriau reţete pacienţilor contra vacanţe de lux, dar şi pe cei care i-au corupt. Astfel, ancheta vizează 11 firme importante, printre care mari producători de medicamente.

Potrivit surselor judiciare, pe această listă se află Roche România, structură a concernului multinaţional Roche, Actavis SRL (producător şi distribuitor de medicamente), Pfizer România SRL, Teva Pharmaceuticals România SRL, Novartis Pharma Services, Alvogen România SRL, Sandoz Pharma Services SRL, Glaxosmithkline România SRL, Egis Internaţional, Romastru Trading şi Glenmark Pharmaceuticals SRL.

Cercetările ar fi arătat că Roche România SRL şi Actavis SRL au acţionat „în scopul prescrierii cu predilecţie a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului”.

Cum acţionau membrii reţelei

Ancheta a relevat că medicii şi reprezentanţii companiilor farmaceutice ar fi pus la cale un sistem pe cât de simplu, pe atât de eficient, în urma căruia distribuitorii de medicamente au reuşit să-şi crească vânzările. Distribuitorii ar fi reuşit să corupă chiar şi reprezentanţi ai Programului Naţional de Sănătate. Astfel, dosarele pacienţilor trataţi cu medicamentele vândute de ei erau aprobate imediat, iar apoi farmaciile din reţea erau, de asemenea, recompensate. În final, cel care pierdea era statul, pentru că banii erau decontaţi din bugetul Casei Naţionale de Sănătate.

Recompensele pentru membrii reţelei erau pe măsură. Firmele de medicamente au plătit medicilor participarea la diverse simpozioane şi congrese în străinătate, dar şi cheltuieli personale. Mai mult, unele dintre aceste congrese nu se desfăşurau în realitate, fiind doar un paravan pentru vacanţe de lux, cum ar fi la Paris, San Diego sau Las Vegas.

Vacanţe de lux, sub paravanul congreselor

Din datele şi probele de la dosar ar rezulta că unele firme de medicamente alocau sume mari pentru aceste tipuri de "sponsorizări". Astfel, în 2014, o firmă de medicamente a achitat peste 4,1 milioane de lei unui operator de turism, "sponsorizare" care în realitate ar fi fost o "mită mascată", dată medicilor prin reprezentanţii zonali, în funcţie de vânzările realizate după prescrierea anumitor medicamente.

În acest caz, anchetatorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în oraşele Ottawa - Canada (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego - SUA (perioada 24-31 octombrie 2013), eveniment Hotel Kronwell Braşov (perioada 18-20 iulie 2014), eveniment Hotel Internaţional Iaşi (perioada 23-24 iulie 2014) şi eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014), au precizat sursele citate.

În ce priveşte evenimentul organizat în Ottawa, în perioada 12-16 februarie 2013, anchetatorii arată că acesta a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013. La deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion şi bilete de spectacol.

"Sub aparenţa participării la un eveniment medical în oraşul Ottawa, firma de medicamente a solicitat prestatorului de servicii de turism să organizeze o deplasare, la Paris, în scop turistic, la care au participat mai mulţi medici", susţin sursele citate.

În cazul evenimentului care apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, procurorii au stabilit că, în realitate, deplasările s-au realizat la San Diego (patru nopţi) şi Las Vegas (trei nopţi).

"Deşi în realitate deplasarea s-a efectuat în două locaţii succesive, reprezentatul firmei de medicamente a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinaţia San Diego, încercând să ascundă faptul că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic", au mai arătat sursele citate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite