Cum învârtea pe degete PSD şi alianţa DA milionarul Remus Truică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Martorii din dosarul retrodării ilegale de la Snagov au descris cât de mare era influenţa politică a lui Remus Truică, fostul şef de cabinet al premierului Adrian Năstase. Truică ar fi tras sforile şi în guvernarea PSD, dar şi în cea a Alianţei Dreptate şi Adevăr (PD şi PNL).

Afaceristul Remus Truică a scăpat deocamdată de arest, în ciuda procurorilor care-l anchetează alături de prinţul Paul şi avocatul Robert Roşu, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii „Fundul sacului“, din Snagov. DNA a atacat decizia Curţii de Apel Braşov de înlocuire a arestului la domiciliu cu cel preventiv în cazul lui Truică, contestaţia urmând să fie judecată de Curtea Supremă.

Între timp, noi date din anchetă referitoare la influenţa pe care o avea Remus Truică în instituţiile statului ies la iveală. Chiar afaceristul îi spunea prinţului Paul că este bine conectat politic şi că poate obţine orice vrea în Snagov (Ilfov). „Mai mult sau mai puţin sunt şef acolo, deci o să te ajut să obţii tot ceea ce ai nevoie în Snagov“, se lăuda afaceristul.

Procurorii au extins ancheta privind retrocedarea Fermei Regale Băneasa, prin care statul ar fi fost prejudiciat cu alte 136 de milioane de euro. În acest caz, Truică şi prinţul Paul au fost acuzaţi de noi infracţiuni de corupţie.

Funţionarii statului, slugile lui Truică

Prin extinderea anchetei procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Theodor Chiriac, fost şef al Direcţiei Silvice Ilfov, pe fostul primar al comunei Snagov, Apostol Muşat şi pe fostul prefect de Ilfov, Nicolae Jecu. Foştii funcţionari ai statului sunt acuzaţi că i-au facilitat prinţului Paul retrocedarea celor 47 de hectare de pădure, deşi acesta nu avea dreptul pentru că regele Carol al II-lea nu era proprietarul pădurii în momentul exproprierii.

Implicat în mai multe dosare penale, fostul primar al Snagovului, Apostol Muşat, a povestit la DNA cât e puternic era Remus Truică, fost director de cabinet al lui Adrian Năstase. „Ştiu că domnul Truică este un om influent politic. Mi-am dat seama încă din anul 2004 când după ce am fost retras de pe listele PSD, urmare a acţiunilor acestuia, şi l-a pus candidat pe domnul Biriş care era anterior candidat PD. Eu am candidat din partea PD şi am câştigat. Ştiu că la acel moment domnul Truică era pe lângă domnul Năstase, iar eu eram atunci prea mic pentru ca acesta să discute cu mine“, a declarat Muşat.

Potrivit datelor din anchetă, Truică ar fi început demersurile pentru retrocedările ilegale în 2007. Prin avocaţi, el a trimis mai multe notificări către instituţiile statului, dar angajaţii Ocolului Silvic Snagov şi ai Direcţiei Silvice Ilfov s-au opus. Avocaţii ar fi trimis alte notificări în care ameninţau funcţionarii cu acţiuni pentru angajarea răspunderii persoanelor vinovate şi plata de către acestea de despăgubiri băneşti ca urmare a comportamentului „abuziv“ al Romsilva. Totul ar fi fost un joc bine regizat, pentru a-i da ocazia şefului de atunci al Direcţiei Silvice Ilfov, Theodor Chiriac, să intervină, ordonând punerea în posesie.

Prietenie din interes

Unul dintre angajaţii Ocolului Silvic a povestit la DNA că în realitate Chiriac şi Truică erau buni prieteni. „Fac această precizare întrucât în primăvara - vara anului 2007, anterior punerii în posesie a lui Paul, domnul Chiriac venise cu probleme de serviciu la Ocolul Silvic Snagov şi am hotărât să mergem să mâncăm la o terasa la lacul Snagov. De pe celălalt mal a venit Truică Remus cu o şalupă şi s-a aşezat la masa noastră, discutând cu domnul Chiriac ca şi cum se cunoşteau. Truică Remus a spus în discuţie că se schimbă directorul Romsilva şi el ştie cine vine“, a declarat funcţionarul.

Chiriac a fost cel care a semnat adresa prin care Direcţia Silvică a solicitat Ocolului să-l pună în posesie pe Paul. Potrivit DNA, pentru serviciul său el ar fi primit un teren de 1.000 de metri pătraţi în zona „Fundul Sacului“, din pădurea Snagov. În acte, ca proprietar a figurat un amic al şefului Direcţiei Silvice Ilfov. „Mi-a spus că nu-l ia pe numele său întrucât nu vrea să fie implicat în  retrocedările de pădure“, a spus la DNA prietenul lui Chiriac. Terenul a fost vândut, în 2008, cu 50.000 de euro. Procurorii bănuiesc că şi alţi funcţionari publici ar fi fost mituiţi cu bunuri în acest caz.

Benny Steinmetz: „Un hectar aici, un hectar acolo...”

Într-o discuţie dintre Remus Truică şi miliardarul israelian Benjamin „Benny” Steinmetz, considerat a fi creierul şi finanţatorul afacerii „Băneasa“, apar şi alte detalii interesante, interceptate de anchetatori. Discuţia are loc după ce Truică a reuşit retrocedarea fermei regale şi îi spune lui Steinmetz: „Da, este 100% al nostru, este ca şi maşina ta, e a ta“. Steinmetz este neatent şi îi răspunde: „Foarte bine. Şi apoi nu trebuie să dăm nimic, ca la Snagov, să dăm un hectar aici, un hectar acolo...“. El a dat astfel de înţeles că s-ar fi dat suprafeţe de teren unor funţionari în schimbul unor decizii.

Procurorii spun că Steinmetz, care venea rar în România, ar fi asigurat cea mai mare parte din bani, în primul rând 4 milioane de euro daţi prinţului Paul pentru cedarea unor drepturi litigioase. În acest caz, sunt cercetate mai multe persoane, printre care Dan Andronic, patronul ziarului „Evenimentul Zilei“, afaceristul Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, şi academicianul Gheorghe Sin.

Acuzaţiile aduse lui Truică şi prinţului Paul

În acest dosar Remus Truică este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. Prinţul Paul va răspunde în faţa justiţiei pentru complicitate la abuz in serviciu, cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite