Cum îşi taxează ilegal clienţii una dintre cele mai mari firme de leasing din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clienţii firmelor de leasing reclamă clauze abuzive în contractele de finanţare FOTO Adevărul
Clienţii firmelor de leasing reclamă clauze abuzive în contractele de finanţare FOTO Adevărul

O companie de leasing umflă ratele clienţilor prin adaosuri comerciale şi TVA aplicate poliţelor de asigurare CASCO, lucru interzis categoric de lege. Printre cei astfel păgubiţi se numără chiar managerul unei firme de brokeraj în asigurări.

Directorul firmei MG Invest Consulting, din Craiova, Gabriel Zamfir, a dat în judecată compania de leasing Motoractive IFN SA, parte a grupului Garanti Leasing, pentru a-şi recupera paguba. 
În martie 2007, Gabriel Zamfir a achiziţionat în sistem leasing un autoturism Renault Clio Symbol, pe o societate în care acesta era asociat. După un an, bărbatul a solicitat firmei Motoractive IFN, să-i cesioneze contractul de leasing pe o altă firmă în care era unic acţionar - MG Invest Consulting. În momentul   semnării contractului de cesiune, Gabriel Zamfir a descoperit că i-a fost majorată ilegal prima de asigurare şi a solicitat lămuriri de la reprezentatul firmei de leasing.

„Mi-au spus că este o practică a lor şi că nu am ce să fac dacă doresc cesionarea contractului. Deşi, iniţial, nu am fost de acord, în cele din urmă am acceptat, deoarece nu aveam altă soluţie pentru cesionarea contractului. Dezacordul meu era susţinut şi de faptul că sunt broker în asigurări, deci ştiu foarte bine legislaţia din domeniu”, a declarat pentru „Adevărul” managerul MG Invest Consulting.

Facturi încărcate cu TVA şi adaos comercial

Gabriel Zamfir a avut o surpriză şi mai mare în momentul în care a cerut firmei de asigurări un scadenţar real cu ratele şi sumele plătite de Motoractive pentru maşina sa. „Am primit un raport de plăţi şi am descoperit că firma de leasing a emis TVA la poliţa de asigurare, mai mult, a încasat chiar şi adaos comercial, sub forma unui comision. I-am notificat în repetate rânduri că sunt în ilegalitate, iar răspunsurile pe care le primeam de la ei erau evazive”, spune Zamfir. Potrivit acestuia, Motoractive masca umflarea ratei de leasing emiţând o singură factură, în care costurile nu erau defalcate (rată leasing, rată CASCO etc.). Potrivit legislaţiei, factura pentru CASCO se emite separat, tocmai pentru că poliţele de asigurări nu sunt purtătoare de TVA.

Motoractive a plătit, trimestrial, firmei de asigurări 87 de euro, adică 261 de euro pe an. Compania de leasing îi factura clientului aceeaşi poliţă cu 124,08 euro trimestrial, la care percepea TVA. Rezultă o sumă în plus de 153,9 euro pe trimestru şi 461,6 euro pe an, percepută ilegal. Prin urmare, Gabriel Zamfir a plătit pe an pentru poliţa CASCO o sumă aproape dublă decât ar fi trebuit.

Maşina, furată în timpul procesului

Pentru a-şi recupera prejudiciul, brokerul de asigurări a dat în judecată compania Motoractive IFN. În timpul procesului, în august 2013, autoturismul Renault Clio Symbol, achiziţionat în leasing, a fost furat. Gabriel Zamfir a sesizat poliţia şi a deschis dosar de daună la firma de asigurări în 24 de ore de la producerea incidentului, aşa cu prevăd clauzele poliţei CASCO. În acelaşi timp, a notificat şi compania de leasing, pentru a stopa plata ratelor în continuare. Firma de asigurări a aprobat dosarul de daune şi a informat compania Motoractive că valoarea despăgubirilor pentru maşina furată este de 3.703 euro. Din aceşti bani, cea mai mare parte, adică aproximativ 3.100 de euro, ar fi revenit utilizatorului maşinii - MG Invest Consulting.

Şi furat, şi cu banii luaţi

Cu toate acestea, Motoractive a continuat să-i emită abuziv facturi cu ratele de leasing, spune Gabriel Zamfir. Pentru că nu le-a plătit, compania de leasing i-a reziliat contractul. Prin această manevră, Motoractive a rămas unicul beneficiar al poliţiei de asigurare. ”În octombrie şi noiembrie, Motoractive mi-a emis în continuare facturi pentru rate, deşi era înştiinţată de deschiderea dosarului de furt. În 5 decembrie 2013 mi-a reziliat contractul de leasing, pe motiv că nu am plătit ratele lunare. Nici măcar nu am ştiut de aceste rate, pentru că nu mi-au fost trimise prin poştă, aşa cum au venit celelalte peste 60 de facturi”, a declarat brokerul.
”Societatea MG Invest Consulting a semnat un contract de leasing financiar, care ulterior a fost reziliat în urma nerespectării obligaţiilor de plată asumate de către utilizator”, se arată într-o adresă remisă redacţiei de Motoractive IFN. 

Reprezentanţii companiei de leasing au invocat prevederile contractului comercial, fără să explice încălcarea legislaţiei asigurărilor. ”Motoractive IFN SA şi-a asumat toate obligaţiile stipulate în contractul agreat. (...) Având în vedere că există un contract de leasing semnat, ai cărui termeni au fost asumaţi de către ambele părţi, orice alte neînţelegeri vor soluţionate de instanţele competente”, preciziează Motoractive IFN. 

Poliţele CASCO nu sunt purtătoare de TVA

La solicitarea ”Adevărul”, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care are atribuţii de verificare a asigurătorilor, nu însă şi asupra firmelor de leasing (aflate sub jurisdicţia Băncii Naţionale), a precizat că asiguraţii nu plătesc TVA pentru poliţele încheiate la autoturismele luate în leasing.

”Aplicarea sau interpretarea prevederilor legale referitoare la funcţionarea unui contract de leasing nu intră în sfera atribuţiilor ASF. Societăţile de asigurare nu încasează TVA din poliţele de asigurare. Poliţele RCA şi CASCO sunt emise de către societăţile de asigurare, care le pot vinde direct sau prin intermediul brokerilor de asigurări. Preţul poliţei de asigurare este reprezentat de prima de asigurare menţionată în poliţă. Asiguraţii trebuie să aibă în vedere înainte de încheierea contractului de leasing aceste aspecte şi, pe baza propriilor analize, pot accepta, ajusta sau respinge propunerile societăţilor de leasing, în  condiţiile în care societăţile de asigurare nu încasează TVA din poliţele de asigurare”, se menţionează într-o adresă a ASF remisă redacţiei.

Păgubiţi de compania de leasing

Numărul celor care acuză firma Motoractive IFN de abuzuri este mult mai mare. Câţiva dintre cei păgubiţi au creat chiar şi un cont pe Facebook, în care au povestit cum firma de leasing le-a încarcat ratele cu tot felul de taxe (taxe de recuperare, taxe de închidere dosar etc.) şi penalităţi nejustificate. Alţii au reclamat calcularea ratelor la cursuri umflate, diferenţe de curs valutar (în condiţiile în care ratele sunt calculate în euro), perceperea ilegală de adaos comercial şi TVA la poliţele de asigurare etc.

Motoractive IFN SA a fost înfiinţată în 1998, având ca activitate principală finanţarea în leasing a autovehiculelor. În 2004, Motoractive a devenit cea mai mare companie independentă de leasing din România. În prezent, acţionarul Motoractive IFN SA este Garanti Turcia, cea de-a doua bancă privată ca mărime din Turcia.
 

Citeşte şi:

Bogdan Nica, şeful ANPC: „Oamenii nici nu ştiu că sunt păcăliţi şi că li se iau nişte sume nejustificate la leasing“

Codul Insolvenţei: 90.000 de lei valoarea minimă a creanţelor, maşinile luate prin leasing devin proprietate doar după plata integrală

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite