Cum jongla cu imobilele Robert Raduly, primarul din Miercurea Ciuc arestat la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, şi viceprimarul, Domokos Szoke, au fost plasaţi în arest la domiciliu de magistraţi care nu au fost de acord cu propunerea procurorilor de arestare a acestora. Decizia nu este însă definitivă putând fi contestată la Curtea de Apel. Raduly este acuzat de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals material.

În referatul prin care au cerut trimiterea celor doi în spatele gratiilor, anchetatorii expun interceptări ambientale din care rezultă modul prin care edilul Robert Raduly dădea indicaţii cum să se procedeze pentru ca un imobil aflat în posesia Casei de Cultură a Sindicatelor – Filiala Miercurea Ciuc să ajungă în proprietatea municipalităţii la un preţ subevaluat. 

Iniţial, casa de cultură, care, prin statut, era persoană juridică, a fost băgată în insolvenţă pentru că acumulase foarte multe datorii. Când a fost deschisă procedura de insolvenţă, a fost desemnat şi un administrator judiciar în persoana lui Tudor-Soo Ignate. 

Primarul şi complicii lui au fost însă atenţi ca acesta să fie o persoană flexibilă, dispusă să subevalueze imobilul. Presiunile asupra acestuia nu au întârziat să apară. 

„Robert Raduly a iniţiat o întâlnire, pe 1 iulie 2014, la care au participat Ignatie Tudor Soo şi consilierul local Zoltan-Iosif Magyari, în cadrul căreia s-au stabilit direcţiile de acţiune care să uşureze preluarea imobilului şi trimiterea către instanţă a unei declaraţii de intenţie privind cumpărarea de către administraţia locală Miercurea Ciuc, urmată de efectuarea unei fişe de evaluare a imobilului la un preţ subevaluat, prin intermediul unui evaluator autorizat de proprietăţi imobiliare, agreat de ambele părţi”, arată anchetatorii.  

Nume de cod „Lacika”

Evaluatorului i s-a dat şi un nume de cod. În discuţiile dintre cei implicaţi în „afacere” acestuia i se spunea „Lacika”. 

Potrivit procurorilor, acesta a fost învăţat să întocmească o expertiză axată pe scoaterea în evidenţă a stării avansate de degradare, imposibilitatea de utilizare a imobilului şi necesitatea investirii a unei sume mari de bani pentru a putea fi utilizată. Exact aceste aspecte, susţin anchetatorii, au fost specificate de Raduly în momentul în care a fost interceptat ambiental: „Evaluatorul este acela care scrie că nu poate fi utilizat, stare avansată de degradare, curge apa înăuntru, cutare, trebuie alocate 2 milioane de euro, scrie asta, numai că nu vreau să mă ocup eu de asta”, se arată în referat.  

Exces de zel infracţional

Mai mult, în documentul trimis instanţei, anchetatorii arată şi implicarea administratorului judiciar în ajutarea municipalităţii în a pune mâna pe clădire. Frapant, spun procurorii, este că administratorul judiciar prin toate afirmaţiile sale dădea de înţeles că vrea să obţină şi el un câştig din această afacere.

Acuzat că trăia din şpăgi „grase”

Şi acuzaţiile aduse edilului nu se termină aici. Róbert Ráduly mai este suspectat şi de abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unei locuinţe ANL în favoarea unui consilier de la Consiliul Judeţean Harghita cu care se află în relaţii apropiate, faptă comisă în calitate de preşedinte al comisiei sociale. Mai exact, primarul ar fi certificat punctajul fişei de date personale a consilierului judeţean deşi solicitantul nu îndeplinea condiţia obligatorie a criteriului locului de muncă în localitatea repartizării locuinţei.

Potrivit unor surse judiciare, ajutându-se de un intermediar în relaţia pe care o avea cu societatea City Parching, Raduly ar mai fi primit mită şi suma de 200.000 de lei „în schimbul obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii şi funcţionării unui hipermarket şi realizării amenajărilor rutiere prin care se face accesul în parcarea acestuia”.

Primarul Raduly mai este suspectat de anchetatori că ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la firma City Parching, societate căruia i-au fost cesionate locurile de parcare din localitate. În schimbul acestor bani, Raduly s-ar fi angajat să acorde firmei facilităţi pentru concesionarea locurilor de parcare şi chiar „a dat dreptul acestei firme să amendeze şoferii care parchează neregulamentar pe raza municipiului“.

În replică, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc Antal Attila susţine că afirmaţia potrivit căreia primarul Raduly Robert Kalman a primit 10.000 de euro lunar de la firma City Parking este o ”invenţie şi o defăimare”,

„S-au cerut toate documentele privind contractele şi acţiunile financiare către ei (către firma City Parking - n.r.). Am predat hotărârile de consiliu şi contractul care este arhicunoscut. Ceea ce pot să spun e că aici nu s-au căutat 10.000 de euro şi nici nu s-au găsit. Noi despre alte lucruri am vorbit cu DNA şi consider că asta este o invenţie a unora care au concursul presei pentru a vehicula astfel de informaţii, dar noi nu avem cum să clarificăm aceste lucruri. Dacă, totuşi, există un sâmbure de adevăr în acest context, atunci o să apară din lucrările profesioniştilor, dar deocamdată este o defăimare”, a declarat viceprimarul Antal Attila, joi.

Însă şi viceprimarul Attila Antal este acuzat că ar fi luat mită materiale de construcţii şi forţă de muncă pentru a renova locuinţa părinţilor săi. 

Antal ar fi luat şpaga de la reprezentanţii unor firme câştigătoare de lucrări de construcţii în condiţii preferenţiale. Mai exact, anchetatorii spun că în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, viceprimarul ar fi atribuit contractul de lucrări „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Liceelor Marton Aron şi Segito Maria din Miercurea Ciuc”, în valoare de 18.034.663,63 lei,  în favoarea unei asocieri între firme apropiate acestuia. 

În acelaşi dosar este vizat şi preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor, Domos Szoke, care, potrivit surselor judiciare este suspecta de anchetatori că ar fi favorizat  societatea Garden Center Grup SRL din Bucureşti, să primească un contract de lucrări de la Administraţia locală Miercurea Ciuc ce avea ca obiect degajarea de deşeuri şi corpuri străine din zona verde şi amenajarea unui parc de mici dimensiuni, cu loc de joaca, bănci, măsuţe şi flori. Astfel, după executarea lucrărilor, administraţia locală Miercurea Ciuc ar fi acceptat plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală, rezultând plăţi nejustificate. 

Viceprimarul Domokos Szoke, acuzat de plăţi ilegale către o firmă de cadastru

În ceea ce-l priveşte pe Domokos Szoke, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, anchetatorii notează că acesta ar fi modificat ilegal, în favoarea unei persoane,un contract de închiriere de către o societate comercială a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

„La data de 22.06.2014, Domokos Szoke a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conţinutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriaşului să subînchirieze parte din imobil. Astfel, s-au încălcat prevederile contractuale iniţiale adoptate prin Hotărâre de Consiliu Local”, mai arată procurorii anticorupţie.

De asemenea, primarul şi viceprimarul Domokos Szoke sunt suspectaţi că au făcut mai multe plăţi nejustificate către o firmă care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general. În plus, viceprimarul este suspectat că ar fi semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.

Plimbări cu maşina pe banii primăriei

Domokos Szoke, mai este cercetat şi pentru că a folosit maşina de serviciu în interes personal. Mai exact, „în perioada 18-21.07.2014, în concediu la rude din jud. Tulcea. Cheltuielile cu combustibilul au fost imputate Primăriei Mun. Miercurea Ciuc, iar valoarea combustibilului şi uzura autovehiculului constituie prejudiciu material cauzat Mun. Miercurea Ciuc”, spun procurorii.

În acest caz, miercuri au avut loc percheziţii la mai multe adrese, inclusiv la Primăriei Miercurea Ciuc şi la locuinţa primarului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite