Cum ne obligă UE să sacrificăm porcii de Ignat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi români sacrifică porcii de sărbătoarea Ignatului

Se apropie Crăciunul şi gospodarii se pregătesc cum se cuvine pentru această sărbătoare. Fie că îşi cumpără porci vii, fie că i-au  crescut în ogradă, toţi trebuie însă să respecte un set de norme impuse de UE în cazul sacrificării porcilor. Astfel, înainte de a fi înjunghiaţi (aşa cum cere tradiţia), porcii trebuie asomaţi, adică împuşcaţi, într-un abator autorizat.

Legislaţia privind protecţia animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93 / 113 C.E. şi Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni. 

Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale, dar numai pentru consumul propriu, în gospodărie, cu recomandarea ca animalele respective să fie asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul contenţionării (prinderii) şi a înjungherii.

Asomarea, care la specia porcină se efectuează cu un pistol cu glonţ captiv, este un procedeu care provoacă pierderea simţurilor până în momentul înjungherii.  

Asomarea se face, obligatoriu, în abatoarele autorizate şi se practică la cerere şi în gospodăriile individuale cu animale, pentru că UE ne ne obligă să avem grijă ca animalul să nu fie stresat şi să sufere în timpul înjunghierii. 

Asomarea nu afectează tăierea tradiţională a porcului de Crăciun, deoarece după asomare urmează înjunghierea. 

În virtutea respectării acestei cerinţe de protecţie a animalelor în timpul sacrificării, medicii veterinari cu liberă practică din cadrul circumscipţiilor sanitare veterinare din localitate, au în dotare asomatoare (pistol cu glonţ captiv şi capsele aferente) urmând să efectueze această operaţiune la solicitarea proprietarilor de animale din localitatea respectivă.

Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare, după sacrificarea porcilor domestici, sau vânatul sălbatic (mistreţ, urs) proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar: verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare; asomarea porcului înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun; consultanţă privind prelevarea probelor după sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru protejarea sănătaţii; examinarea clinică a cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite