Cum le dă ordine procurorilor fostul şef PSD-ist al Radio România. Detalii despre percheziţiile la 6 dimineaţa în casa unui redactor muzical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O investigaţie realizată de jurnaliştii Cătălin Tolontan şi Adriana Oprea arată că şeful Radio România, Ovidiu Miculescu, a dat ordine procurorilor DIICOT de a percheziţiona casa redactorului muzical Gabriela Scraba, cea care a dat informaţii presei despre deplasările lui Miculescu din octombrie 2016, deplasări doar la business class, cu bilete de avion costând peste 5.000 de euro pe destinaţie, scrie libertatea.ro.

„În aceeaşi perioadă, blogul sindicatului din SRR a publicat un raport al Curţii de Conturi, acuzator la adresa preşedintelui radioului public. Iritat, Ovidiu Miculescu a făcut trei plângeri penale la DIICOT ca să vadă cine oferă informaţii din interior. El a pretins, iar procurorii au fost de acord că e vorba de ”divulgare de informaţii secrete de serviciu sau nepublice”. Deşi deplasările şefului RRA şi constatările Curţii de Conturi sunt informaţii publice, procurorii DIICOT au deschis dosar penal, au făcut percheziţii domiciliare şi percheziţii informatice! Speriată şi având în întreţinere o fată de 25 de ani cu dizabilităţi severe, Gabriela Scraba, redactor-şef al redacţiei muzicale, a cedat şi a recunoscut că a comis o infracţiune, deşi nu e nici o infracţiune să dai publicului informaţiile care, prin Constituţie, aparţin publicului”, arată libertatatea.ro.

Redactorul muzical a acceptat o pedeapsă de un an şi trei luni de închisoare cu amânarea aplicării. Ulterior, acordul de recunoaştere a vinovăţiei dintre ea şi DIICOT a fost respins de o instanţă, iar Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, definitiv, că procurorii au incriminat-o pe jurnalistă fără nici un drept. „Gabi Scraba a dorit ca numele ei să fie cunoscut, după ce a trecut prin aceste întâmplări halucinante care au făcut, în final, să se pensioneze”, conform sursei citate. 

Ovidiu Minculescu îşi hăituia angajaţii

În august 2016, de pe un email anonim, angajata Radio România a trimis către redacţia Gazetei Sporturilor şi către tolo.ro informaţii despre deplasările internaţionale ale preşedintelui Ovidiu Miculescu. „N-am spus nimănui că eu dau informaţiile. Vi le-am trimis vouă, că am văzut că nu se întâmpla nimic, numai că am vrut să rămân secretă, aşa că apoi am şters emailul”, a spus Scraba pentru libertatea.ro

De pe acelaşi email, ea expediase extrase din constatările Curţii de Conturi către ”Sus România”, blogul deţinut de unul dintre sindicatele din Radio. Informaţiile sursei anonime se confirmă. 

„În octombrie 2016, după ce verifică ponturile şi le coroborează cu alte surse şi documente, Gazeta Sporturilor publică un serial despre cheltuielile preşedintelui radioului public. Instalat de PSD la şefia SRR, în numai doi ani, Ovidiu Miculescu face 32 de deplasări externe, în valoare de 110.000 de euro. Preşedintele zboară exclusiv la business class. Decontează bilete de 900 de euro până în Turcia, Cehia şi Polonia şi de peste 5.000 de euro în Japonia. Poposeşte de două ori în China, de două ori în SUA, plus Australia, Myanmar, Cuba, Canada, India, Brazilia, Norvegia şi Malaezia. Un privilegiu de care, după cum documentează Gazeta Sporturilor, nu se bucură nici şefii BBC”, mai arată jurnaliştii Oprea şi Tolontan. 

În noiembrie 2016, la o lună după publicarea informaţiilor, DNA ridică documente din radioul public, într-un alt caz. Încurajată, jurnalista din redacţia muzicală crede că se poate schimba ceva, conform jurnaliştilor. „Miculescu hăituia oameni aiurea! Unul dintre băieţii de la IT era suspectat şi fusese deja mutat la poartă! Atunci m-am dus la Mariana Milan, şefa Serviciului Juridic şi omul lui Miculescu”, spune angajata. ”Le-am spus că eu am dat informaţiile, ca să ne lase colegii în pace”, îşi aminteşte Scraba. Cu aceste date doi, Miculescu mai face încă o plângere penală la DIICOT. În total, a trimis trei plângeri. Iar procurorii antidrog şi antitero se pornesc pe oamenii din Radio România, arată libertatea.ro. 

”Divulgarea” de informaţii publice, infracţiune

„La DIICOT, dosarul ajunge la Florina-Silvia Popa, procurer-şef al Secţiei de Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a Criminalităţii Informatice. Ea consideră că a transmite date privind deplasările lui Ovidiu Miculescu şi rapoarte publice ale Curţii de Conturi înseamnă să comiţi două infracţiuni: 1. „Transfer neautorizat de date”. 2. ”Divulgare de informaţii secrete de serviciu sau nepublice”. Florina-Silvia Popa îl deleagă drept procuror de caz pe Robert Fleckhammer. Fleckhammer e procuror din 2002, a debutat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi a venit de curând la sediul central DIICOT. Şi el crede că e o crimă să expui informaţiile publice. Pe 30 mai 2017, magistratul îşi trimite echipa de patru oameni acasă la redactora muzicală. Nici un avocat nu e prezent. O ridică pe femeie, iar fata suferindă de autism rămâne cu mătuşa de 80 de ani”, mai arată libertatea.ro. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite