Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum se pregătesc românii de marea invazie din Marea Britanie: „Foarte bine că impun restricţii!“

15
27 Dec 2013 13:19:18
Autor: Vlad Epurescu
Românii şi bulgarii se bucură că guvernul britanic impune restricţii pentru ca imigranţii să nu dea iama în ajutoarele sociale
Românii şi bulgarii se bucură că guvernul britanic impune restricţii pentru ca imigranţii să nu dea iama în ajutoarele sociale

În timp ce Marea Britanie se pregăteşte să ridice restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, emigranţi ai celor doua ţări nu se hazardează să anticipeze o invazie de muncitori in Regat.

Presa de extremă dreapta din Marea Britanie i-a portretizat pe români şi bulgari ca fiind nişte ciubucari ce vor doar să profite de beneficiile sociale oferite de această ţară. The Guardian a stat de vorbă în acest sens cu câţiva români şi bulgari pentru a le afla gândurile.
 
"Un singur lucru o să se schimbe pentru noi, de la 1 ianuarie. Ştii linia aia roşie, de la finalul anunţurilor pentru angajare, acolo unde scrie «aplică numai dacă eşti eligibil să lucrezi în Marea Britanie»? Ei bine, de-acum vom putea lucra." Horia Vernescu are 23 de ani, a studiat informatică la Universitatea Essex şi s-a întors anul trecut în România pentru a fi alături de o mătuşă bolnavă ce pusese nişte bani deoparte pentru studiile sale. 
 
S-a ales cu un job remunerat cu 600 de lire sterline pe lună, la fel de mult cât câştigă împreună părinţii săi. S-a mutat într-un apartament împreună cu doi prieteni şi o ducea destul de bine până când firma la care lucra şi-a pierdut câţiva clienţi cheie. 
 
Acum, se pregăteşte să se reîntoarcă în Marea Britanie şi crede că o să găsească destul de uşor un job ca dezvoltator web, cu un salariu de trei ori mai mare decât primea în Bucureşti. 
 
Oare câţi români vor da 50 de euro pe un bilet de avion şi se vor îmbarca într-o cursă cu destinaţia Londra, se întreabă The Guardian? Bântuiţi de amintirea invaziei polonezilor de la mijlocul anilor 2000, parlamentarii eurosceptici anticipează că peste 400.000 de români şi bulgari vor descinde în Marea Britanie în următorii ani. 
 
Grupul de lobişti de la MigrationWatch, care militează pentru limitarea drepturilor imigranţilor, se aşteaptă ca media anuală de români şi de bulgari care să sosească în Regat să fie cam de 50.000 - 70.000 de imigranţi. 
 
Coaliţia de guvernământ s-a tot agitat să ia măsuri pentru a opri un posibil val de imigranţi care să profite de pe urma beneficiilor sociale oferite de Guvern. Deciziile au stârnit controverse la nivelul instituţiilor europene, considerându-se că alterează principiul libertăţii de mişcare în Uniunea Europeană.
 
Din perspectiva Sofiei şi a Bucureştiului, lucrurile nu sunt atât de dramatice. Elena Ghiţă îi întreabă pe reporterii de la The Guardian: „Desigur că ne revoltă. Mă simt ruşinată, pentru prima dată, că sunt româncă! Ne ştim punctele slabe. Dar atunci când eşti atacat, aşa, pe nedrept... Oare aşa ne vedeţi pe noi? Doar ca pe nişte cerşetori şi hoţi?"
 
"Majoritatea celor care a vrut cu adevărat să plece a făcut-o, deja", spune şi Raluca Apostol, 25 de ani, care a studiat marketingul la master, în Portsmouth, în 2011.  Raluca este PR Educativa şi blogger adevarul.ro. 
 
Slavo Ingilizov este un dezvoltator web care s-a născut şi a locuit în Sofia. Acum, şi-a găsit un loc de muncă în Londra şi va începe în luna ianuarie. Ingilzov va câştiga dublu faţă decât o făcea, deşi lucra pentru compania declarată cel mai bun angajator din Bulgaria, anul trecut!
 
Oamenii din cele două ţări cu care au vorbit cei de la The Guardian consideră că se aşteaptă la o creştere a numărului de cetăţeni din cele două ţări care, deja emigraţi în Marea Britanie, vor trece în legalitate şi nu vor mai munci la negru. 
 
Iar românii chestionaţi de The Guardian se bucură de faptul că guvernul britanic a decis să nu acorde ajutoare sociale celor care se duc în Regat doar pentru acest lucru. "Dacă oamenii emigrează în Marea Britanie doar pentru asta, înseamnă că există o portiţă legislativă ce le permite acest lucru! Ştiu că vor scăpa şi că vor putea păcăli statul. Reformaţi-vă sistemul şi insistaţi că fiecare trebuie să contribuie câteva luni înainte de a cere bani", spune Valentina Ivan, o româncă ce e locuit un an de zile în Edinburgh. 
 
Conform Ministerului de Externe român, peste 70% din românii din Marea Britanie au între 17 şi 35 de ani iar ponderea familiilor de români care cer ajutoare sociale este cam de 0,8% din totalul familiilor din Marea Britanie din Zona Economică Europeană. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Vlad Tepes
27.12.2013, 17:26:54

Daca nu dau ajutoare si nici pomana ptr cersetori atunci nici nu vor avea probleme. cel mai bine sa-i aresteze si sa le dea amenzi!

+4 (6 voturi)
Taunul 77
27.12.2013, 17:28:10

Poate la britanici problema este legislatia lor in domeniul social extrem de permisiva. In loc sa impuna restrictii penibile oamenilor care vin sa munceasca onest ar fi bine sa-si adapteze legislatia noilor realitati ca sa stavileasca un probabil aflux de pomanagii in tara lor. Lamentarile "supusilor reginei" din ultimul an se aseamana izbitor cu "drobul de sare" romanesc!

+3 (3 voturi)
Darius
27.12.2013, 17:46:18

Englezilor va doresc sa aveti parte numai de "muncitori" ca aia din fotografie.

+1 (5 voturi)
Cristian Liviu
27.12.2013, 17:47:23

Hai bre ca nu se duc prea multi ascolo . sunt oportunitati mult mai bune in franta germania. ma rog cine stie doar engleza e maibine in englitera .in rest e mai bine aici, mai aproape de casa .

+2 (2 voturi)
Little Devil
27.12.2013, 20:23:12

Daca urmariti toata campania trustului ''MAIL'' , o sa vedeti ca nu dau cifrele care ne discrimineaza total, din toti romanii din uk doar 0,8% au accesat ajutoare sociale, un numar relativ mic la cati romani sunt in uk. Sa bage restrictii dar sa bage pentru toata lumea, nu doar pentru romani si bulgari, altfel e discriminare ! Sa vada britanicii atunci ce inseamna sa te duci la munca pentru prima data in 2-3 generatii de lepre cu gura mare pe imigranti, regatul daca aplica asemenea masuri pentru toata populatia , rezolva mai multe probleme decat toata criza economica, dar pierde electorat cu gramada...!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările