Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum puteau interveni legal poliţiştii pentru salvarea fetei răpite în Caracal

33
26 Jul 2019 14:04:12
Autor: Laurenţiu Sirbu, Valentin Bolocan
Imagine din curtea bărbatului suspect în cazul crimei din Caracal
Imagine din curtea bărbatului suspect în cazul crimei din Caracal

Motivul pentru care poliţiştii nu au intervenit imediat pentru salvarea adolescentei răpite şi care ulterior a fost ucisă în Caracal este greu de explicat, mai ales că surse judiciare, dar şi un avocat, au declarat pentru „Adevărul“ că ofiţerii erau perfect acoperiţi din punct de vedere legal să intervină.

Experţii în Drept sunt de părere că dacă ar fi existat indiciile comiterii unei infracţiuni sau că viaţa unei persoane ar fi fost pusă în pericol, aşa cum au declarat mai multe surse pentru „Adevărul”, atunci poliţiştii ar fi avut voie să intervină în locuinţa suspectului.

 
„Atunci când există indicii că viaţa unei persoane este pusă în pericol nu este nevoie de un mandat de percheziţie, se intervine conform procedurii infracţiunii flagrante. Practic, vorbim de proceduri de intervenţie în cazul infracţiunilor descoperite în timpul săvârşirii sau imediat după săvârşire. Într-adevăr, în ceea ce priveşte mandatele de percheziţie, acestea pot fi puse în aplicare doar între orele 06.00-20.00. Totul depinde de indiciile pe care le-au avut anchetatorii la acea ora”, a declarat un fost procuror. 
 
"Dacă aveau date că acolo are loc o infracţiune violentă, din punct de vedere legal, poliţiştii puteau intra în respective locunţă imediat. Erau acoperiţi de Articolul 20 de Codul penal care le permitea să intervină pe loc”, au declarat surse judiciare.  
 
Este vorba de articolul care defineşte intevenţia în starea de necesitate.  Astfel , “este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în stare de necesitate. (…) Este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol imediat şi care nu putea fi înlăturat altfel viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat”, se arată în prevederile Art. 20 din Codul Penal.
 
Intervenţia poliţiştilor era perfect justificată
 
La rândul lui, şi avocatul Adrian Cuculis a declarat că intervenţia poliţiştilor era perfect justificată din punct de vedere legal. “Sunt absolut şocat şi uluit cum s-au pierdut 2 ore, poate şi mai mult şi poliţia a stat la uşa infractorului în timp ce copilul ăsta era omorât. Poliţia a greşit şi cred că trebuie făcută o anchetă de la un capăt la altul, începând cu poliţistul de judiciar, procurorul care trebuia să obţine autorizaţia instanţei de percheziţionare şi judecătorul de permanenţă care trebuia să emită minută. 
 Să va spun că poliţiştii puteau să între fără să aibă o decizie data de către Judecător? Discutăm despre fapte flagrante, puteau să între în casă peste individ şi să-l oprească şi să salveze fata dar au preferat să stea în pasivitate şi să se "acopere" de hârtii. 
 
 Poate nu cunoşteau, dar va precizez că nu se săvârşea nicio infracţiune (cum probabil s-au gândit) , dacă ar fi intrat peste individ în casă atunci când au auzit "Lasă-mă că mă omori", era evident o infracţiune flagrantă şi unde mai pui că de data recentă (4-5 luni) poliţiştii pot intra peste agresor în casă fără să aibe un ordin dat de către judecător, atenţie-atunci când viaţa victimei este pusă în pericol. 
Vă dau un singur text de lege pe care dacă ar fi vrut l-ar fi putut folosi, Legea 217. Aici se arată că <<Pentru verificarea sesizărilor privind violenţa domestică şi în scopul obţinerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică în mod expres că actele de violentă domestică au loc sau au avut loc în spaţiile respective>>. 
 
Nu aveau de unde să ştie dacă e violentă domestică sau altceva, ei trebuiau să verifice, au fost sesizaţi la 112, este neglijenţă gravă în serviciu”, a mai precizat avocatul Adrian Cuculis.
 
S-au plimbat pe stradă prin faţa curţii până la ora 6.00
 
Surse au declarat pentru „Adevărul” cp mai multe echipaje de poliţie s-au aflat la adresa corectă însă nu au intervenit timp de câteva ore.
 
„Cei de la 112, sau eu ştiu cum s-a-ntâmplat, au localizat apelul. După telefon au venit la adresă, dar nu a intrat absolut nimeni, pentru că dimineaţă la ora 4.00 se auzea – «Lasă-mă, că mă omori! Lasă-mă, că mă omori!». Au sunat vecinii la 112, au venit 3-4 echipaje de poliţie şi s-au plimbat pe stradă prin faţa curţii până la ora 6,00. La ora 6,00 au intrat în curte pentru că atunci au obţinut mandat de percheziţie. Alexandra le-a spus la telefon că este fata răpită când aştepta o maşină de ocazie“, au declarat pentru „Adevărul” mai multe surse.
 
Poliţiştii au descins vineri-dimineaţă la o locuinţă din municipiul Caracal, în dosarul deschis în urma dispariţiei adolescentei Alexandra Măceşeanu. La adresa percheziţionată s-ar fi găsit, într-un incinerator artizanal, oase calcinate, despre care poliţiştii vor să afle dacă sunt umane şi dacă ar aparţine celor două fete dispărute. Dispariţia fetei a fost anunţată de părinţii acesteia miercuri-seara, 24 iulie. Adolescenta, care a plecat din Dobrosloveni cu o maşină de ocazie, nu a mai putut fi contactată pe telefonul mobil. O altă tânără, din judeţul Dolj, a dispărut tot din Caracal, în urmă cu mai multe săptămâni.

Pe aceeaşi temă:

Adolescentele răpite în Caracal au fost ucise, tranşate şi dizolvate în acid. Ororile descoperite de poliţişti în curtea principalului suspect

Cine este bărbatul din Caracal suspectat că a răpit şi ucis în chinuri groaznice două adolescente

Adolescenta răpită la ocazie în Olt ar fi reuşit să sune la 112, dând indicii clare: „Poliţiştii s-au plimbat pe stradă prin faţa curţii până când au obţinut mandat“

Mama copilei de 15 ani ucise în Olt a ajuns la locul presupusei orori. Femeia este distrusă de durere: „Mi-a omorât copilul!“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Adrian Foangǎ
26.07.2019, 14:25:17

Politistii au stat ca idiotii pe strada, in timp ce fata era omorata si transata de dezaxatul ala.

+13 (15 voturi)
costea petre
26.07.2019, 14:36:27

Daca legiuitorul considera ca intre 20 00 si 6 00 un criminal nu poate fi deranjat din "munca" sa, inseamna ca legiuitorul este cretin.

+16 (16 voturi)
Costica vasile
26.07.2019, 14:36:29

Politistii astia nu au copii deci nu au probleme ! De ce sa intervina când leafa le merge....! Halal politie-melitie !

+10 (10 voturi)
Mircea Badea
26.07.2019, 14:37:01

Hai sa nu ne amagim, politistii saracii erau sictiriti probabil au fost deranjati de la masa Ca acum se agita in gol sa para ca fac ceva...e doar pentru aparente pentru ca in curand trebuie sa ia unu toata vina. Asa-i in groapa asta de gunoi. Un prost o sa cada vinovat.

+13 (13 voturi)
Cip Ciprian
26.07.2019, 14:41:14

Astea sunt legile borfasilor din guvern, nu s-au gandit niciodata la implicatii pentru ca copii lor au sofer si limuzina din banii furati de la poporul roman. Asta se intampla din cauza coruptiei, nu mai avem infrastructura, copii trebuie sa faca autostopul ca sa ajunga de la punctul A la punctul B. Conform legilor din România, un mandat de percheziţie nu poate fi pus în executare în intervalul 20.00 - 6.00. Coruptia Ucide!!!!!

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările