Cum a reuşit un român să fugă dintr-o închisoare din Italia fără a fi prins. Planul evadării, demn de un scenariu de film

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inchisoare italia

Un român a pus în alertă poliţia din Italia, după ce a reuşit să fuga din închisoare. Arestat preventiv pentru omor, el a săpat o gaură în peretele închisori, apoi a coborât pe o frânghie improvizată din cearceafuri înnodate. Împreună cu el au mai evadat un marocan şi un albanez, dar ultimul a fost prins rapid de gardieni. Românul Florin Mocan şi colegul de celulă marocan ar fi părăsit deja Italia.

Una dintre principalele ipoteze luate în calcul de anchetatorii italieni ar fi aceea că cei doi deja au părăsit ţara, relatează publicaţia Il Mattino.

Astfel, investigaţiile coordonate de Parchetul din Avellino se extind şi dincolo de graniţele Italiei.

Alertă de cinci zile, în Italia, după ce un român de 22 de ani, condamnat pentru crimă a reuşit să fugă din închisoare

Alarma s-a dat în penitenciarul din apropiere de Napoli, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie. La un control de rutină, gardienii au observat că dintr-o celulă lipsesc trei deţinuţi: un român, un marocan şi un albanez. Imediat au pornit căutările şi au refăcut scenariul evadării, demn de un film de la Hollywood.

„Cei trei deţinuţi şi-au pus în aplicare planul de fugă, după ce au făcut o gaură în peretele celulei”, a declarat un reporter italian.

Exact cum au făcut Morgan Freeman şi Tim Robbins în celebrul film „Închisoarea Îngerilor”. Timp de mai multe zile, au săpat o gaură în peretele celulei, cât să se poată strecura un om. Apoi, ca într-un episod din serialul „Prison Break”, au strâns toate cearceafurile din celulă, le-au înnodat şi le-au legat de gratii. Au coborât pe ele în curtea închisorii, unde s-au urcat pe tomberoane pentru a sări gardul spre libertate.

Unul dintre fugari a fost prins

Doi sunt încă pe fugă, un al treilea, albanezul, a fost capturat. În celulă se mai afla un deţinut, care a refuzat să evadeze împreună cu ei.

Românul şi marocanul s-au făcut nevăzuţi cu ajutorul unei maşini, care îi aştepta în faţa închisorii, şi pe care au abandonat-o ulterior, pentru a-şi pierde urma. Carabinierii au periat zona din jurul penitenciarului, au instalat puncte de control în toată regiunea şi fac verificări în autobuze, gări şi trenuri. Îi caută inclusiv cu ajutorul elicopterelor şi au lipit afişe cu pozele evadaţilor, în speranţa că vor fi recunoscuţi de cineva.

Gardieni prea puţini la numărul mare de deţinuţi

Sindicatul poliţiştilor spune că evadarea a fost posibilă pentru că sunt prea puţini gardieni.

„În acea noapte, doar 10 paznici supravegheau penitenciarul în care se află 500 deţinuţi. Acesta pentru deţinuţi este semnalul că pot să încerce să evadeze”, a declarat Emilio Fattorello, reprezentant al poliţie. 

Românul evadat este Florin Mocan, de 22 de ani, arestat preventiv pentru omor, după ce, în luna noiembrie, a ucis împreună cu un complice un italian în vârstă de 61 de ani. Victima ar fi refuzat să-i primească în clădirea în care locuia. Dacă va fi prins, pe lângă pedeapsa pentru omor, românul va fi condamant şi pentru evadarea din arest.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite