Cum s-a infectat pesta porcină de virusul propagandei pro-Kremlin (Partea a II-a)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În materialul anterior am prezentat cum prin intermediul presei din România s-a încercat strecurarea dezinformării şi instrumentalizarea unor mituri privind „conspiraţia pestei porcine africane“ într-un mod insidios, prin intermediul unor bloguri, site-uri marginale şi chiar ziare cu politică editorială destul de controversată.

Analiză realizată de Nicolae Ţîbrigan*

Miza acestei campanii în plină desfăşurare constă în subminarea parteneriatului strategic al României cu SUA, inoculând oamenilor atitudini de neîncredere faţă de autorităţile naţionale.

În aceeaşi ordine de idei, utilizarea teoriilor conspiraţiei reprezintă o tactică veche de manipulare şi dezinformare folosită de strategii Kremlinului încă din perioada sovietică.

Reţeaua „românească“ a propagandei pro-Kremlin

La o rapidă căutare pe Google.ro şi Bing.com după cuvintele-cheie [pesta porcina virus cia] putem identifica întreaga reţea „românească“ de răspândire a dezinformării Kremlinului despre „laboratoarele“ americane (că aparţin acestea Pentagonului sau CIA, nici propagandiştii nu s-au decis definitiv).

De această dată, „pacientul zero“ este veterinarul Antal Boncoi din Tulcea care publică un material despre pesta porcină africană (PPA) pe site-ul ziarului „Tulcea noastră“. Ştirea este postată online pe 6 iulie 2018. Boncoi consideră că PPA fusese folosită ca „armă biologică“ în Cuba în anii ՚70. Şi de această dată este reluată propaganda Kremlinului precum că „CIA a plasat un container cu virusul“ ajungând printr-un vas direct din Panama. Dezinformarea este distribuită pe reţele sociale de 1,9 mii de ori, ajungând chiar o ştire virală pe Facebook.

Captură după articolul semnat de veterinarul Antal Boncoi (foto Facebook) şi publicat pe site-ul tulceanoastra.ro Sursa: Ziarul Tulcea noastră

Captură după articolul semnat de veterinarul Antal Boncoi (foto Facebook) şi publicat pe site-ul Tulceanoastra

Am căutat mai multe informaţii despre „dezastrul“ provocat de PPA în cea mai mare insulă din Caraibe şi am descoperit că naraţiunea dezinformatoare fusese lansată de presa sud-americană cu state de plată la KGB încă în 1975, făcând trimitere la seria de investigaţii realizate în anii ՚70 de către Comisia Church din Senatul american. Evident că „presa“ sud-americanilor a recurs doar la presupuneri, deoarece în raportul final al comisiei Church întins pe şase volume şi publicat în 1976 nu se menţionează nicăieri despre PPA (African swine fever - ASF). De fapt, n-a existat niciun container al CIA, ci PPA a ajuns pe insulă ca urmare a importului de carne crudă şi uscată din Europa, în special din Spania, unde boala făcuse ravagii decenii întregi începând cu anul 1960.

Desigur că pesta sau „febra porcină africană“ a putut fi lichidată în Cuba abia după măsuri drastice întreprinse de regimul Castro, ajungând chiar la sacrificarea a peste 400 000 de porci. Boala reapare pe insulă în 1980, şi din nou este eradicată definitiv.

Povestea cu „laboratoarele“ şi virusul PPA creat de CIA este reciclat pe 30 august 2018 de Evenimentul zilei prin intermediul articolului „Legătura CIA cu pesta porcină africană! Dezastru planificat. Rolul Rusiei. BREAKING NEWS“ semnat de Anca Andrei, urmând rostogolirea şi preluarea rapidă a ştirei de către mai multe site-uri marginale, sub forma jocului de ping-pong. Naraţiunea trimite la un articol publicat de ziarul San Francisco Chronicle în 1977, fiind disponibil aici. În acelaşi articol vom constata că autorul citează publicaţia Newsday, dar autoarea de la EVZ.ro nu observă acest mic detaliu şi foloseşte ca sursă primă a minciunii „publicaţia americană Newsday“. Aceasta demult nu mai există şi cui serveşte să reactualizezi o „ştire“ cu o vechime de peste patru decenii pentru a explica un eveniment actual? Oare nu Kremlinului?

Însăşi structura reţelei răspândirii dezinformării cu „CIA“ şi PPA în spaţiul informaţional de limbă română a urmat următoarea schemă:

Din graficul de mai sus vedem cum „ipoteza laboratoarelor americane“ este diseminată intens pe diverse site-uri în decurs de câteva zile, la acestea adăugându-se şi site-uri obscure pe teme ortodoxiste, anti-sistme şi naţionalist-conservatoare, cum ar fi OrtodoxINFO.ro sau Cuvântul Ortodox. La o simplă analiză ale acestor două site-uri îţi dai seama că ai de-a face cu teorii ale conspiraţiei, ştiri false, noutăţi aberante: de la înfiinţarea „comisariatului pentru antisemitism“ (sic!) în Germania, legalizarea zoofiliei în România, şi până la osanale pentru Putin şi războaiele sale din Ucraina şi Siria.

Colaj cu articole dezinformatoare culese de pe OrtodoxINFO şi Cuvântul Ortodox. Surse: ortodoxinfo.ro / cuvantul-ortodox.ro

Colaj cu articole dezinformatoare culese de pe OrtodoxINFO şi Cuvântul Ortodox

Câteva date factuale

Aceste naraţiuni dezinformatoare nu se bazează pe niciun fel de date factuale, care ar corespunde cât de cât realităţii. Cazurile răspândirii PPA în România se află sub atenta supraveghere a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Potrivit ultimului comunicat emis de ANSVSA pe 27 septembrie în România virusul a evoluat în 233 de localităţi din 13 judeţe ale ţării, cu un număr de 952 de focare (6,3% din totalul localităţilor din România afectate). Pentru a stopa răspândirea virusului, până în prezent au fost eliminaţi 323 754 porci infectaţi (7,89% din numărul total de 4,1 milioane porci crotalizaţi în România), multe mici gospodării au rămas fără animale, iar în urma crescătoriilor închise sute de persoane şi-au pierdut locul de muncă. Cel mai afectat judeţ rămâne în continuare judeţul Tulcea, cu 42% din localităţi afectate de PPA; în timp ce în judeţul Satu-Mare cele 5 focare ale bolii au fost stinse, neînregistrându-se altele noi.

Totuşi, jurnaliştii de investigaţii Mirela Neag şi Cătălin Tolontan subliniază într-un material jurnalistic publicat pe TOLO.RORomânia este afectată în proporţie de 75% cu focare şi restricţii la vânzarea cărnii de porc. Potrivit investigaţiei, specialiştii de la fostul Sanepid veterinar spun că extinderea la nivelul ţării „e o chestiune de când, nu de dacă“ şi că autorităţile ar fi depăşite de situaţie, acestea încercând să minimalizeze numărul real de focare ale PPA în România. Fermierii le reproşează autorităţilor că n-ar fi luat măsuri prompte şi eficiente pentru a diminua răspândirea PPA şi că dezinfectarea este făcută „de mântuială“.


Afiş al ANSVSA despre interzicerea aducerii în România a cărnii de porc din Ucraina şi Republica Moldova. Sursa: ANSVSA

Afiş al ANSVSA despre interzicerea aducerii în România a cărnii de porc din Ucraina şi Republica Moldova

PPA, a fost semnalată iniţial în Kenia şi cunoscută la început sub denumirea de Boala Montgomery, după numele celui care a identificat-o pentru prima dată, în anul 1909. Denumirea latină de Pestis Africana Suum a fost tradusă în diverse limbi ca: Peste Porcine Africaine (franceză), Africanische Schweinepest (germană) şi Pesta Porcină Africană (română).

PPA este o boală infecţioasă virotică specifică porcinelor domestice şi sălbatice de toate vârstele, foarte contagioasă şi foarte gravă – probabil cea mai periculoasă şi păgubitoare boală a porcinelor, capabilă să producă în focare noi de boală la porcii domestici o mortalitate de până la 100%.

Virusul poate rezista câteva luni în mediul înconjurător şi în cadavre şi se poate răspândi prin: contactul direct al porcilor bolnavi cu cei sănătoşi, hrănirea cu resturi alimentare contaminate, contactul oamenilor cu mistreţii contaminaţi, prin haine şi echipamente.

De asemenea, trebuie de subliniat că PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

PPA şi-a făcut apariţia pe neaşteptate în 2007, după o perioadă lungă de timp, în Georgia unde s-a răspândit foarte rapid, cuprinzând 56 din cele 61 districte ale ţării. De aici virusul a ajuns în Rusia, precum şi alte state. În 2018 boala fusese localizată în aproape toate statele Europei de Est, inclusiv în România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi regiunea Kaliningrad (Federaţia Rusă).

„Americanii e de vină“

 Propagandiştii pro-Kremlin au tot bătut apa-n piuă că virusul PPA fusese „dezvoltat“ într-un laborator (neapărat american) şi că aici ar fi vorba despre celebrul Fort Detrick. Pe de-o parte, fiind vorba despre un obiectiv militar al Pentagonului, şi despre viruşi ale căror origini sunt de neidentificat, pe de alta, designerilor dezinformării nu le rămâne decât să construiască false narative, aruncând spre dezbatere diverse teorii ale conspiraţiei. Toate acestea răspândite cu ajutorul unor „zeloşi“ propagandişti şi „idioţi utili“ de pe Facebook:

Colaj cu „reţeaua românească“ a răspândirii dezinformării cu „laboratoarele CIA“ şi PPA. Sursa: Facebook

Colaj cu „reţeaua românească“ a răspândirii dezinformării cu „laboratoarele CIA“ şi PPA

 Este ceea ce încearcă acum să facă „strategii“ de la Sputnik.md în România, folosind minciunile „falsului expert“ Hrolenko pentru a ne convinge că SUA testează „arme biologice“ în regiunea Europei de Est şi că astfel se pregăteste un „al treilea război mondial biologic“. Materialele de pe Sputnik mai subliniază că Pentagonul ar „controla“ (la distanţă?) răspândirea PPA în Ucraina, R. Moldova şi chiar România prin intermediul „reţelei“ de presupuse laboratoare.

Folosirea teoriilor conspiraţiei de către Kremlin reprezintă o veche tactică de manipulare şi dezinformare încă din perioada sovietică. O „ipoteză“ conspirativă similară despre răspândirea PPA fusese împrăştiată prin presa internaţională încă în anii ՚70 ai secolului trecut. Atunci propaganda sovietică strecurase prin propriile „surse“ povestea că CIA ar fi adus PPA în Cuba cu scopul de a submina economia cubaneză şi a slăbi regimul lui Fidel Castro (vezi şi materialul anterior). În prezent, strategii Kremlinului folosesc aceeaşi teorie a conspiraţiei referitoare la PPA, cu o mică schimbare de nuanţe: pentru a adapta campania noilor realităţi geopolitice de pe teren, de vină pentru răspândirea bolii nu mai e CIA, ci Pentagonul.

În timpul Războiului Rece, anii ՚50, un alt zvon răspândit prin presa sovietică şi cea din Republica Democrată Germană susţinea că gândacii de Colorado ar fi fost introduşi în Uniunea Sovietică şi blocul comunist de către SUA pentru a distruge culturile de cartofi şi a sabota industria alimentară a statelor din Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER). Campania de dezinformare era continuată de presa oficială, ajungând chiar la înaintarea unei note de protest ambasadorului american la Moscova, în ciuda faptului că răspândirea gândacului de Colorado a început în 1855 chiar în American de Nord, ajungând pe continentul european în anii 1876-1877, când Lenin avea doar 7 ani şi încă nu se gândea la Uniunea Sovietică (apărută în abia 1922). Aşadar, „gândacul din America“ n-avea cum să fie folosit în calitate de „instrument de politică externă“ şi nici de „armă biologică“ de către administraţia americană de atunci.

Caricatură a propagandei sovietice semnată de Boris Efimov şi care ilustrează „Clădirea Casei Albe“ unde doi „Gândaci – de Colorado şi american“ se înţeleg pe fundalul hărţii Europei. Sursa: propagandahistory.ru

Caricatură a propagandei sovietice semnată de Boris Efimov şi care ilustrează „Clădirea Casei Albe“ unde doi „Gândaci – de Colorado şi american“ se înţeleg pe fundalul hărţii Europei

O altă „poveste de adormit copiii“ care captase imaginaţia conspirologilor de pretutindeni, fusesea cea prin care SUA erau acuzate de crearea în laboratoare a virusului HIV/SIDA. Operaţiunea „INFEKTION“ fusese lansată prin intermediul unui ziar pro-sovietic din India „Patriot“, lansat de KGB încă în 1962 pentru a răspândi dezinformări, şi a durat de-a lungul a trei ani (1983-1985). Strategii sovietici lansaseră astfel ideea că virusul HIV/SIDA ar fi „produsul unui laborator american de război biologic“ localizat... tot în Fort Detrick, Maryland! Coincidenţă?! Nu prea cred. Desigur că obiectivul pe termen scurt şi mediu fusese încurajarea atitudinilor antiamericane în rândul populaţiilor din diverse state (cu potenţial strategic de a trece în tabăra pro-sovietică), dar acesta se plia perfect şi pe intenţia sovieticilor de a deturna atenţia opiniei publice globale („maskirovka“) de la tentativa de asasinat la adresa Papei, unde se vehicula deja implicarea directă a agenţilor KGB.

Desigur că dezinformarea fusese ulterior reluată de presa domestică, cum ar fi „Literaturnaya Gazeta“ şi „Pravda“ însoţită de o caricatură unde un medic îi oferea unui general o eprubetă cu virusul HIV în schimbul unui teanc de dolari, iar în jurul lor se vedeau picioare desculţe ale celor morţi de SIDA (Vladimir Volkoff, „Tratat de dezinformare. De la Calul Troian la Internet“, Bucureşti, Antet, 2009, p. 105). Interesant e că virusul HIV fusese reprezentat imagistic de propaganda sovietică prin svastici naziste!


Caricatură publicată de ziarul „Pravda“ pe 31 octombrie 1986 reprezentând ipoteza creării virusului HIV în „laboratoarele Pentagonului“. Svasticile naziste din eprubeta doctorului au fost cenzurate din raţiuni etice. Sursa: vk.com/detivich

Caricatură publicată de ziarul „Pravda“ pe 31 octombrie 1986 reprezentând ipoteza creării virusului HIV în „laboratoarele Pentagonului“

Acelaşi tipar al dezinformării l-am întâlnit şi în cazul răspândirii fie a virusului H5N1 (gripa aviară), a antraxului, sau chiar a virusului Zika, ultimul caz fiind instrumentat propagandistic de însuşi celebrul şef al inspecţiei sanitar veterinare a Federaţiei Ruse, Ghenadii Onishchenko chiar la postul BBC în limba rusă. Acesta susţinea că oamenii de ştiinţă ruşi neprecizaţi ar fi identificat apariţia virusului încă din 2012 la ţânţari în regiunea separatistă georgiană Abhazia, aflată în prezent sub controlul direct al Kremlinului, militarizată şi integrată în sistemul de securitate rus: „Acest lucru ne-a îngrijorat pentru că la 100 km de locul unde trăieşte ţânţarul se află un laborator microbiologic al armatei SUA“. De fapt, este vorba despre un laborator de control al bolilor epidemiologice construit în 2011 de către Agenţia de reducere a ameninţărilor în domeniul apărării (Defense Threat Reduction Agency - DTRA), şi care este inclus în componenţa Centrului Naţional al Georgiei de control al Bolilor Infecţioase.

Captură după declaraţia lui Onishchencko: „Americanii pot infecta ţânţarii cu virusul Zika“. Sursa: BBC News

Captură după declaraţia lui Onishchencko

De altfel, virusul Zika s-a răspândit exponenţial în America de Sud, dar fără a se înregistra cazuri formale în restul lumii, cu atât mai puţin din 2012 şi mai ales într-un areal din jurul Mării Negre (Iulian Chifu, Oazu Nantoi coord. „Război informaţional: tipizarea agresiunii informaţionale a Federaţiei Ruse“, Bucureşti, Editura Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu“, 2016, pp. 63-64).

De ce utilizează Kremlinul tactica „reciclării“ naraţiunilor dezinformatoare? Faptul poate fi explicat şi prin referirea din decretul prezidenţial din 31 decembrie 2015 cu privire la Strategia securităţii naţionale a Federaţiei Ruse unde la punctul 19 despre „un lanţ de laboratoare biologice ale SUA amplasate în statele învecinate cu Rusia“ – o referinţă care indică perpetuarea şi dezvoltarea pe viitor a modelului de propagandă.

Câteva concluzii

Psihologii contemporani au ajuns la concluzia că şi cele mai raţionale persoane, cu un spirit critic destul de dezvoltat, pot cădea în tentaculele teoriilor conspiraţiei, reacţionând astfel la disconfortul psihologic dat de sentimentul de incertitudine şi neputinţă de adaptare într-o lume modernă.

Ori, teoriile conspiraţiei despre ameninţările la adresa vieţii sau existenţei umane, cum ar fi bolile infecţioase sau viruşii, sunt eficiente în cultivarea nemulţumirii, neîncrederii, a confuziei şi chiar a fricii.

Utilizând tehnica „hoţul strigă hoţul“ („wolf cries wolf“ – eng.) mass-media controlate de Kremlin îi învinovăţeşte pe americani de practici cu care serviciile de securitate din Federaţia Rusă sunt familiarizate demult.

Aşadar, afirmaţiile Kremlinului privind răspândirea deliberată a PPA de către CIA sau Pentagon ca „armă bacteriologică“ împotriva Rusiei, distrag atenţia publicului faţă de faptul că spionii asasini ruşi au folosit arme radioactive şi neurotoxice pentru a-i omorî pe foştii agenţi Aleksandr Litvinenko (otrăvit cu poloniu radioactiv) şi Serghei Skripal (otrăvit cu neurotoxina Novichok).

„Portavocele“ propagandei pro-Kremlin din România vor continua să otrăvească discursul public cu teorii ale conspiraţiei şi campanii de dezinformări, urmând ca naraţiunile false despre PPA să fie recilate periodic, în funcţie de evoluţia situaţiei şi agenda publică de moment.

Drept dovadă, pe parcursul unei săptămâni, site-ul de propagandă Sputnik.md a mai publicat şase articole dezinformatoare pentru dosarul „Pesta porcină în România“. Aşadar, operaţiunea „PESTA“ continuă.

*Nicolae Ţîbrigan este licenţiat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, absolvent al masterului de Studii de securitate din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. În prezent este înscris la Şcoala doctorală de Sociologie. Începând cu 2013 devine asistent de cercetare la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite