Cum s-a sărbătorit Ziua Naţională la Pavilionul României din cadrul Expo Dubai 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
expo dubai 2020

Zeci de participanţi internaţionali la Expo Dubai 2020 au transmis mai multe mesaje de Ziua Naţională a României. În acelaşi timp, Pavilionul României a oferit un program special dedicat zilei de 1 Decembrie.

Zeci de reprezentanţi ai mai multor ţări au transmis un mesaj pentru românii de pretudindeni, de Ziua Naţională a României. Printre aceştia se numără: Polonia, Italia, Grecia, Ucraina, Georgia, Israel,  Marea Britanie, Franţa, Peru şi Japonia.

Pavilionul România din cadrul Expo Dubai 2020 a avut un program special de 1 Decembrie

Vizitatorii au avut prilejul să cunoască frumuseţea României prin intermediul unui program artistic diversificat, inspirat din cultura naţională şi tradiţiile spectaculoase româneşti, de la concerte instrumentale, dansuri tradiţionale, la ateliere meşteşugăreşti şi degustări din bucătăria românească reinterpretată în stil modern.

Oaspeţii care au fost primiţi în zonele speciale dedicate ale Pavilionului începând cu ora 12:00 au privit spectacole live de dans care prezintă vivacitatea României, atât prin intermediul costumelor populare, cât şi prin coregrafiile tradiţionale din Transilvania, Maramureş şi Someş, prezentate de Junii Braşovului, Ansamblul Universităţii Transilvania din Braşov.

De asemenea, au fost  prezentate meşteşuguri tradiţionale maramureşene prezentate de Şcoala rădăcinilor strămoşeşti – „Poarta“, care va oferi publicului internaţional obiecte tradiţionale româneşti precum lingurile de lemn, lanţul din lemn, fusul maramureşean, precum şi tradiţii ce vor fi readuse la viaţă de către artiştii populari români. Atelierele interactive de pictură pe sticlă vor antrena vizitatorii să cunoască arta românească, în timp ce meşteşugul femeiesc va aduce portul popular maramureşean în atenţia oaspeţilor Pavilionului.

Spectacolul live de la ora 19:00 reuneşte muzicienii şi dansatorii români într-un program special dedicat celebrării Zilei Naţionale a României, moment urmat de o degustare cu preparate specifice bucătăriei tradiţionale româneşti, reinterpretate în stil modern.

România la Expo 2020: „New Nature“

În peisajul futurist pe care-l reprezintă expoziţia poţi să cauţi mult şi bine cubul acela alb imaculat, cu firide la colţuri, pavilionul României, pe care-l regăseai anul trecut în toate fotografiile de promovare a viitoarei prezenţei naţionale la Dubai. Îl caut şi eu cu febrilitate la faţa locului – urma să fie un pavilion ca o cutie de rezonanţă, care să amplifice mesajele României şi care, adus în ţară la final, să devină un centru de educaţie alternativă. N-o să-l găsesc, n-o să-l găsim – pentru că nu e, nu s-a mai făcut. Materialele, din China, n-au mai ajuns la timp, din motive de pandemie, aşa că România ocupă în expoziţie un pavilion-standard, pus la dispoziţie de ţara-gazdă. Era fie aşa, fie deloc – şi s-a ales varianta care ne permitea totuşi să participăm.

expo dubai 2020

Cu toată înfăţişarea exterioară schimbată, conceptul, împărţirea spaţiului, a temelor, designul în linii simple, folosirea de materiale reciclate şi reciclabile, toate acestea s-au păstrat, aşa că ne uităm entuziasmaţi la ecranul lung (15x3 metri) din prima încăpere, pe care se succedă, în valuri de apă care curg şi curg, ca o cascadă, patru figuri centrale: George Enescu, Constantin Brâncuşi, Grigore Antipa, Nicolae Georgescu-Roegen. Elementul principal al expunerii pare să fie apa, inclusiv cu atât de apreciatul bar de apă H2RO de la etaj, unde poţi să deguşti toată oferta de ape minerale a României. Şi înţelegem de ce pavilionul nostru poate fi considerat o oază de răcoare, de prospeţime, în insula de ariditate pe care o reprezintă emiratul. Ideea se păstrează inclusiv în modul în care e redat, pe pereţii exteriori, conceptul adus de România la Dubai, cu albastru-cobalt şi litere tremurânde, ca şi cum ar fi un ochi de apă: „New Nature“.

Ce e acesta, vă întrebaţi? Un concept care-şi propune să dezvolte un nou şi atât de necesar echilibru între om şi natură, în contextul provocărilor uriaşe cu care se confruntă planeta. O viziune de dezvoltare sustenabilă, care cere o schimbare urgentă în încercarea de a asigura un viitor omenirii. Iar în interiorul pavilionului, natura şi noile tehnologii merg mână în mână: scanând QR-codurile plasate ingenios pe ici, pe colo, experienţa vizitării se transformă într-o călătorie de cunoaştere a patrimoniul natural şi cultural al României prin intermediul realităţii augmentate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite