Cum să-ţi faci un cont pe internet care nu poate fi spart nici în 34.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În mod evident, o parolă sigură nu trebuie să conţină litere sau numere consecutive
În mod evident, o parolă sigură nu trebuie să conţină litere sau numere consecutive

În ciuda zecilor de milioane de oameni ale căror conturi au fost sparte, mulţi utilizatori de internet continuă să folosească parole slabe şi uşor de ghicit. Printre cele mai comune mai apar „123456” sau „qwerty”, parole despre care specialiştii în securitate IT spun că ar fi trebuit abandonate deja de internauţi.

Potrivit experţilor security.org citaţi de portalul gestion.pe, integrarea unei singure litere majuscule într-o parolă de 8 caractere poate creşte exponenţial potenţialul de protecţie a acesteia. Astfel, această parolă cu majusculă va fi spartă de hackeri în 22 de minute, în loc de o secundă cât ar fi durat în varianta fără majusculă.

Mai mult, în cazul în care se utilizează cel puţin o literă majusculă şi un număr, o parolă de opt caractere necesită o oră pentru a fi spartă de un program special conceput de hackeri în acest sens. În fine, dacă se adaugă un simbol, %, #, @, +, *, sau &, de exemplu, parola va fi spartă în opt ore. 

Reţeta parolei perfecte 

Experţii spun că o parolă cu adevărat sigură trebuie să fie mai elaborată. Concret, cei care vor să fie siguri de datele lor trebuie să apeleze la o parolă de douăsprezece caractere cu o literă majusculă, un număr şi un simbol, pe care programul specializat o poate sparge în 34.000 de ani.

Drept urmare, specialiştii au realizat şi un mic ghid pentru cei care îşi doresc parole sigure. Astfel, aceasta trebuie să aibă cel puţin 16 caractere şi trebuie să includă o combinaţie de litere, numere şi caractere. Foarte important, nu folosiţi aceeaşi parolă la conturi diferite. În plus, o parolă nu trebuie să includă informaţii personale ale utilizatorului, cum ar fi data de naştere, adresa sau numărul de telefon, dar nici informaţii care pot fi accesate pe reţelele de socializare, respectiv numele copiilor sau al animalelor de companie. Totodată, în mod evident, o parolă sigură nu trebuie să conţină litere sau numere consecutive.

Soluţia de securitate şi autentificarea în doi paşi 

Mai mult, pentru a fi siguri de conturile lor, utilizatorii de internet ar trebui să-şi instaleze o soluţie de securitate performantă pe toate dispozitivele folosite. O asemenea soluţie va depista asemenea mesaje pe care le va marca drept spam. În fine, fiecare utilizator de internet ar trebui să activeze autentificarea în doi paşi pentru fiecare cont. Astfel se reduce riscul spargerii parolelor şi se asigură un strat suplimentar de protecţie pentru activitatea online.

Experţii security.org au subliniat că numai în 2019 parolele compromise au cauzat 80% din toate breşele de securitate, ducând la pierderi financiare atât pentru companii, cât şi pentru persoanele fizice. Conform unui raport al Federal Trade Commission din SUA, în 2019, pierderile totale cauzate de furtul de identitate, care poate fi cauzat de parole furate, s-au ridicat la 92 de milioane de dolari. Astfel că, în medie, o persoană poate pierde 894 de dolari ca urmare a furtului de identitate.

În plus, programele malware care au furat parole au creat 922 de incidente de securitate cibernetică în 2020. 73% dintre acestea au fost realizate pentru a fura fonduri, iar restul de 27%, în scop de spionaj industrial, cel mai adesea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite