Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum vor arăta şi când se vor emite noile carduri de identitate cu cip

7
15 Jul 2019 16:31:18
Autor: Valentin Bolocan

Eliberarea noilor cărţi de identitate “inteligente”, care vor avea obligatoriu CIP, va fi demarată din 3 august 2021, data de la care România trebuie să se alinieze în mod obligatoriu modelului standard european. Apoi, timp de 10 ani, până în 2031, vor fi schimbate toate documentele, pe măsură ce expiră.

Noile cărţi de identitate vor avea dimensiunea permisului de conducere (ID-1), vor avea inscripţionate atât drapelul României, cât şi al Uniunii Europene şi vor conţine un cip contactless care va stoca fotografia şi două amprente ale titularului. Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE. Oricum, noul card de identitate este foarte bine securizat astfel încât va respecta durele standardele minime în domeniu stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). 

Tranziţie de 10 ani

Potrivit MAI, noile norme propuse includ garanţii solide privind protecţia datelor, pentru a asigura faptul că informaţiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autorităţile naţionale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact şi a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune.
În prima fază, nu toată lumea va trebui să îşi schimbe actele din vara lui 2021. Va exista o perioadă de tranziţie de 10 ani. Potrivit legii actuale, persoanelor de peste 55 de ani li se eliberează documente de identitate pe viaţă, în timp ce în regulamentul European la care ne vom alinia şi noi este prevăzută vârsta de 70 de ani.

Probleme în unele ţări UE

Cel mai probabil, după ce aceste noi documente vor intra în circulaţie,  românii care vor merge prin Europa pe baza cărţii de identitate vor scăpa de problemele care apar acum din ce în ce  mai des la trecerea frontierelor. Cu ceva timp în urmă, un astfel de caz ne-a povestit  Marius Maroşan, un român stabilit în Irlanda, care este şi membru în Consiliul Românilor de Pretutindeni şi preşedintele organizaţiei "Romanians in Ireland".
Românul spunea că documentul de identitate româneasc nu îndeplineşte măsuri minime de siguranţă recunoscute de statele membre UE. “În câteva vizite avute în ţări din Uniunea Europeană am fost pe punctul de a pierde avionul din cauza controlului actelor de călătorie”, spunea Moroşan care a precizat că, la o ultimă astfel de experienţă cărţile noastre de identitate nu au fost recunoscute iniţial de către poliţia de frontiera din Portugalia. “Ne-am simţit umiliţi atât la punctul de control cât şi la ieşirea din terminal şi urcarea în avion unde fiecare angajat a dorit să verifice dacă avem actele de călătorie valide. În urma unui sondaj promovat pe pagina Consiliului Românilor de Pretutindeni am aflat că foarte mulţi români, peste 15 la sută, se confruntă cu astfel de probleme”, a subliniat Maroşan.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Stefan din Nord
15.07.2019, 16:42:58

Sa-i va acum pe calugarii, popii si adeptii lor habotnici cum se dau cu curul de pamant pe motiv de 666 ha ha ha .!

+2 (6 voturi)
elfu
15.07.2019, 19:05:00

e.. asta e ca si cu statul paralel ... se afla doar in mintea unora....

+2 (4 voturi)
utzu
15.07.2019, 19:14:59

Da, cel puțin eu unul nu voi primi astfel de acte. Pot să fie ele și mama lui obligatorii și acum, și în 2031 și cât va îngădui Dumnezeu să rămân pe aici :) Din nefericire, nu cred că vor fi prea mulți care să o ia în această direcție.. a habotnicilor și celor ce se dau cu fundul de pământ, vorba unui ante-comentator. Cert e că nu ne mai săturăm de atâta bine făcut obligatoriu. Pare că nu pricepem nimic din istoria recentă.

-1 (3 voturi)
Iosif Beltic
15.07.2019, 19:46:57

daca nu o sa fie implementate, nu o sa vina sfarsitul?

un motan intransigent
15.07.2019, 20:16:15

E posibil ca noutatea sa inspire neincredere. Poate ca si atunci cand s-a inventat roata sau apa calda au fost voci care sa afuriseasca noutatile diavolesti. 'Om trai s'om vedea! Hehe!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările