Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum vor să combată poliţiştii violenţa domestică

1
30 Jul 2018 06:07:50
Autor: Sorin Ghica
Victimele violenţei domestice pot obţine un ordin de protecţie provizoriu direct de la poliţist
Victimele violenţei domestice pot obţine un ordin de protecţie provizoriu direct de la poliţist

Victimele violenţei în familie vor fi mai protejate de acum încolo, odată cu noile modificări legislative făcute de Parlament, care dau poliţiştilor puteri mult mai mari. Recent, a fost publicată în Monitorul Oficial al României noua formă a Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Poliţia Română are un termen de 90 de zile pentru a se pregăti să aplice noile norme, care prevăd, printre altele, că victimele vor putea cere un ordin de protecţie provizoriu, direct de la poliţist. Astfel, a fost constituit un grup de lucru, format din specialişti din structurile cu atribuţii în combaterea violenţei domestice, pentru elaborarea unor documente necesare aplicării legii.

Concret, până la împlinirea celor 90 de zile, specialiştii trebuie să întocmească formularul de evaluare a riscului, a metodologiei privind modul de intervenţie, organizare şi desfăşurare a activităţilor specifice Poliţiei Române, privind faptele circumscrise violenţei domestice, formularul de ordin de protecţie provizoriu şi procesul-verbal de comunicare a acestuia.

Poliţiştii vor fi instruiţi cum să intervină

De asemenea, poliţiştii au în lucru o strategie privind pregătirea profesională (iniţială şi continuă) pentru implementarea noilor modificări legislative, respectiv emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

Mai mult, la nivelul Poliţiei Române se află în curs de implementare un proiect al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pe tema ,,Combaterii violenţei de gen“. Proiectul a fost aprobat pentru implementare în trei ţări europene (România, Bulgaria şi Ungaria), în perioada ianuarie 2018 - ianuarie 2020. Acesta presupune pregătirea de formatori şi specialişti, poliţişti şi procurori din fiecare ţară participantă la proiect, în domeniul combaterii violenţei de gen. Nu în ultimul rând, Poliţia va demara o campanie naţională de conştientizare a fenomenului violenţei domestice, care prevede, printre altele, tipărirea unor ghiduri pentru prevenirea violenţei de gen.

Ce este ordinul de protecţie provizoriu

Diferit de ordinul de protecţie reglementat în 2012, ordinul de protecţie provizoriu este un instrument care poate fi emis de poliţist „de îndată“. Modificare esenţială care ar permite oamenilor legii să intervină mult mai repede în caz de pericol iminent pentru sănătatea şi securitatea victimei violenţei domestice şi să înlăture rapid agresorul de la domiciliu. În prezent, doar judecătorul poate dispune măsuri de protecţie a victimei printr-un astfel de ordin. Poliţiştii vor constata existenţa riscului iminent pe baza unei evaluări, în funcţie de probele obţinute în urma verificării sesizării. Emiterea ordinului de protecţie provizoriu nu va împiedica luarea unor măsuri preventive asupra agresorului, precum arestul sau controlul judiciar.Măsurile luate de poliţişti sunt pentru o perioadă maximă de cinci zile, însă acestea se vor prelungi automat dacă se solicită instanţei emiterea unui ordin de protecţie.Legea mai prevede că, în scopul obţinerii de probe, poliţiştii vor avea dreptul să pătrundă în orice locuinţă, fără mandat de percheziţie şi fără acordul proprietarului. Acţiunile poliţiştilor pot fi înregistrate cu mijloace audio-video sau foto, fără consimţământul celor vizaţi, acestea constituind probe.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Carmen Florea
30.07.2018, 12:09:05

... ghiolbanii astia combat violenta la ... masa cu infractorii ...

-1 (1 vot)
Modifică Setările