Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Cum vor să schimbe PSD şi Coaliţia pentru Familie Constituţia. „Urmează o toamnă care va scutura serios societatea românească”

67
3 Sep 2017 19:13:57
Autor: Sorin Ghica, Florinela Iosip, Radu Eremia
21 de ţări
occidentale, dintre care 13 din Europa au legiferat căsătoriile între persoane
de acelaşi sex
21 de ţări occidentale, dintre care 13 din Europa au legiferat căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Disputele din jurul căsătoriilor gay ar putea fi definitiv tranşate dacă PSD va organiza, în această toamnă, referendumul pentru redefinirea familiei. Revizuirea Constituţiei poate fi făcută doar dacă este susţinută de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. „Urmează o toamnă care va funcţiona ca un test pentru cât de pregătiţi suntem la o agresiune totală a politicului asupra societăţii”, spun analiştii.

PSD a decis organizarea, în această toamnă, a referendumului pentru modificarea Constituţiei, în vederea definirii familiei. Anunţul a fost făcut, sâmbătă, de liderul social-democraţilor Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că, decizia s-a luat atât la nivelul grupului senatorial al partidului, cât şi la cel al grupului din Camera Deputaţilor, precum şi la nivelul Guvernului. „Este o decizie politică”, a subliniat Dragnea. Astfel, dacă referendumul privind modificarea Constituţiei va trece, familia va fi redefinită. Astfel, Legea Fundamentală va prevedea în mod expres că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. În forma actuala, Constituţia prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”.

Totul după ce în toamna anului 2015, Coaliţia pentru Familie a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituţiei României pentru modificarea art. 48, alineat 1, „Familia”, pentru a înlocui termenul „soţi” cu exprimarea „bărbat şi femeie”.

Paşii până la modificarea Constituţiei

Iniţiativa cetăţenească este în prezent la Senat, forul decizional în ceea ce priveşte acest demers legislativ. Mai întâi, iniţiativa va fi discutată  în comisiile de specialitate ale Senatului. Ulterior, proiectul trebuie adoptat cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul senatorilor în plen. Va fi o simplă formalitate, în condiţiile în care PSD, PNL şi PMP sprijină modificarea Constituţiei. La Camera Deputaţilor 232 de deputaţi au votat „pentru“, 22 „împotrivă“ şi 13 s-au abţinut. Majoritatea celor care au votat „împotrivă“ au fost de la USR, în timp ce de la PSD a fost un singur deputat care a ales să se opună demersului Coaliţiei pentru Familie: Petre Forin Manole. Şi la Senat, votul ar urma să fie covârşitor pentru susţinerea iniţiativei cetăţeneşti. Singurii care au anunţat că se vor opune au fost cei din USR.

În cele din urmă, după votul din Senat,  revizuirea Constituţiei are loc doar după ce iniţiativa ajunge la referendum, organizat la maxim 30 de zile de la data în care proiectul trece de forul decizional, şi acesta e validat. Pentru a fi validat sunt necesare două condiţii cumulativive:  să fie o prezenţă la urne de 30% din numărul total al celor înscrişi pe listele electorale (aproximativ 18 milioane de alegători), iar din cei prezenţi 50% plus unul să fie „pentru“ modificarea Constituţiei. 

Agresiune politicului asupra societăţii

Sociologul Barbu Mateescu este sceptic în privinţa validării referendumului. Asta pentru că subiectul nu este unul de interes pentru toţi românii. „Cred că va fi destul de dificil pentru Coaliţia pentru Familie să scoate la vot numărul necesar de cetăţeni, astfel încât referendumul să fie validat. Acest subiect nu este unul de interes pentru majoritatea românilor, care mai degabă sunt interesaţi de teme precum  economia, ameninţările externe sau poluarea“, a afirmat sociologul Barbu Mateescu

Nici analiştii politici nu văd cu ochi buni demersul de organizare a referendumului şi se întreabă dacă Liviu Dragnea îşi va asuma şi eventualele consecinţe.

„Liviu Dragnea a definit drept politică decizia de a organiza referendumul în această toamnă. Întrebarea e dacă îşi asumă şi decizia ce va urma în probabilitatea că referendumul va trece şi o categorie socială, indiferent de dimensiunea ei demografică, va fi discriminată oficial? Şi dacă tot politică e şi decizia de a merge pe acest drum care poate întoarce România în timp şi să o deraieze de pe un traseu democratic. (...) Urmează o toamnă care va scutura serios societatea românească şi care va funcţiona ca un test pentru cât de pregătiţi suntem la o agresiune totală a politicului asupra societăţii“, a declarat analistul Dan Ionescu.

Comunitatea LGBT condamnă demersul PSD

Reprezentanţii organizaţiilor care militează pentru drepturile comunităţii LGBT (acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală şi intersexuală), sunt îngrijoraţi de demersul PSD.

„Suntem şi am fost extrem de discriminaţi în România. Iniţiativa de modificare a Constituţiei nu face decât să creeze şi mai multă izolare şi marginalizare. Clasa politică se joacă de-a Constituţia şi ignoră că e vorba de destinul unor oameni, cetăţeni plătitori de taxe. Noi dorim să contribuim la bunăstarea societăţii, nicidecum să distrugem ceva. Ce face PSD-ul este şocant, mai ales că vine din partea unui partid care spune că e ataşat valorilor social-democraţiei“,  spune Vlad Viski, preşedintele Mozaiq (ONG ce militează pentru drepturile persoanelor gay). În acest moment 21 de ţări occidentale, dintre care 13 din Europa au legiferat căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Căsătoriile gay, la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională (CCR) trebuie să se pronunţe asupra excepţiei de neconstituţionalitate în cazul căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

CCR a fost sesizată, în 2015, de doi bărbaţi căsătoriţi în Belgia - Adrian Coman şi Robert Hamilton, care au cerut să li se recunoască mariajul şi în România. Până acum, judecătorii CCR au evitat să se pronunţe asupra cazului, amânând de mai multe ori cauza. Decizia CCR depinde şi de un punct de vedere cerut de judecătorii constituţionali de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.  Practica CJUE este ca drepturile cetăţenilor să fie egale, indiferent de ţara europeană în care se află.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

67 Comentarii

preisner camelia
3.09.2017, 19:38:24

Romania a luat tot ce-i rau (ca exemplu) din "democratia" Occidentala in loc sa ia exemplele bune de a munci si a reforma societatea pentru un progres in toate domeniile !!! Asa au inteles romanii "democratia" ??????????

-2 (20 voturi)
Radu Mircea
3.09.2017, 19:52:15

# Decizie politica , a recunoscut apasat mustaciosu' . Ce nu se prind aparatorii fameliei traditionale , este ca la adapostul cetzii generate de referendum , se scumpeste benzina , se mangleste pilonul ll de pensii , se pregateste vinzarea Rosiei Montane , vine iarna , creste gigacaloria , investitiile sunt la pamint , iar noi traim pe datorie , adica pe bani imprumutati . 6-7 miliarde de euroi de la inceputul anului . Si tema momentului este '' apararea familiei ''' . De cine o aparati ??? Cine o ataca ??? Ce usor de dus de nas este crestinu' roman ......

+3 (25 voturi)
silent warrior
3.09.2017, 19:42:15

Rahatul asta de referendum e doar o diversiune pusa la cale de pesede , pentru a distrage atentia de la marile escrocherii pe care le pune la cale. Ar face bine Iohanis sa le-o ia inainte cu referendumul pe justitie. Si oricare referendum ar trece si ar fi pus in practica, ar insemna ca si cel referitor la parlamentul unicameral, sa fie luat in seama.

+7 (21 voturi)
Stef Ros
3.09.2017, 19:52:05

Avem nevoie sa ne reintoarcem la o societatea patriarhala ca sa putem supravietui ca natiune. Nu am nimic cu homosexualii si nici cu egoismul lor.

-3 (11 voturi)
Harry Porter
3.09.2017, 19:56:34

Schimbati analistii si sociologii, va pacalesc, amesteca graul cu neghina, societatea civila a propus referendumul, nu partidele politice. Nu e nici o agresiune asupra nimanui devreme ce CCR l-a declarat legal. Unele partide s-au agresat singure, au dat cu capul de democratie pana s-au facut tandari, precum USR. Ce mai jale pe neomarxisti, in visele lor umede copiii plang in hohote de dupa zidurile orfelinatelor, din cauza ca nu pot fi adoptati de gay. Chiar asa, de ce nu se fac sondaje si la orfelinate? Danilet, consilierul din oficiu al lebegeilor, s-a chinuit degeaba sa demonstreze in patru episoade, pe contributors, ca ceea ce doreste CpF exista deja in legislatie si banii cu consultarea se cheltuiesc inutil. Dupa strigatele disperate ale "evoluatilor" se pare ca acesta mintea si aveau un plan de rezerva: fie sa schimbe codul familiei fie definitia termenului "soti" in Dex, ceea ce era mult mai usor de realizat.

-2 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (67)

Modifică Setările