Cum vor autorităţile să treacă peste noul val de ninsori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima ninsoare, care a dat peste cap sudul şi estul ţării, determină autorităţile să sufle şi în iaurt. Primăriile iau măsuri speciale pentru ca ninsorile şi viscolul anunţate de meteorologi să nu mai paralizeze traficul aşa cum s-a întâmplat până acum. În Capitală, maşinile care blochează artele vor fi ridicate, iar elevii vor fi aşteptaţi la şcoală cu întârziere.

Un nou val de ninsori şi viscol va lovi sudul României. Este prognoza făcută de meteorologi, care a pus pe jar autorităţile ce au decis să ia măsuri speciale inclusiv împotriva şoferilor care, în lipsa locurilor de parcare, îşi lasă maşinile pe carosabil. Astfel, în Capitală, maşinile care vor bloca mijloacele de transport sau circulaţia vor fi ridicate.

Şi tot pentru decongestionarea traficului, în condiţiile în care sunt aşteptate ninsori şi aici elevii din Capitală vor putea merge la şcoală marţi şi miercuri cu o oră, o oră şi jumătate întârziere. În ţară, ca şi la episoadele trecute de ninsoare autorităţile iau în calcul închiderea unor porţiuni de drum, înainte ca zăpada să se aştearnă, iar şoferii să fie blocaţi.

Firea: Maşinile care blochează traficul vor fi ridicate

Cu lecţia învăţată după ultimele ninsori, primarul general al Capitalei a anunţat, luni, noi măsuri menite să uşureze intervenţia utilajelor de deszăpezire. Vizaţi de deciziile edilului sunt şoferii care îşi lasă maşinile aiurea, blocând arterele importante. Concret,  maşinile care blochează circulaţia şi mijloacele de transport vor fi ridicate de o platformă a Administraţiei Străzilor. „Legea, aşa cum ştiţi, s-a clarificat prin norme la sfârşitul anului, acestea trebuie să fie însuşite de către toate primăriile, prin norme interne. Toate maşinile care vor bloca tramvaie, troleibuze, autobuze, transportul în comun în general, alte căi de acces, de asemenea, vor fi ridicate până la aprobarea acestor norme de către consiliile locale, respectiv general, de către o platformă aflată la Administraţia Străzilor şi care va putea să acţioneze urgent“, a anunţat ieri Gabriela Firea, la comandamentul de iarnă de la Primăria Capitalei.

Firea a dat ca exemplu un incident petrecut chiar ieri, când linia de troleibuz 70 a fost blocată de un autoturism timp de două ore. „O parte dintre conducătorii auto au înţeles să-şi lase maşinile ori pe linia de tramvai, ori pe linia de troleibuz, ori blocând staţiile RATB. Am avut iar un asemenea caz. Linia de troleibuz 70 a foat blocată două ore, de la 6 dimineaţa până la 8.10, de un autoturism în zona Bulevardului Basarabia. (...) Înţeleg că este greu, că este iarnă, nu e prima iarnă pe care o depăşim, dar nici să-ţi laşi maşina şi să blochezi accesul atâtor cetăţeni la mijloacele de transport în comun!“, a arătat primarul general.

Elevii din Capitală pot ajunge mai târziu la şcoală

Tot luni, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că elevii vor putea ajunge la şcoală în intervalul 8.00 – 9.30. Măsura vizează zilele de marţi şi miercuri, când sunt anunţate din nou ninsori şi e de aşteptat ca traficul să fie îngreunat.

Concret, elevii vor putea veni la şcoală începând cu ora 8.00, ca de obicei, dar şi dacă ajung mai târziu, la 9.00 – 9.30, cadrele didactice „vor fi mai înţelegătoare“ şi nu le vor pune absenţe pentru prima parte a zilei.

Firea a precizat că a luat această decizie prin consultare cu Inspectoratul Şcolar General. „S-a stabilit ca preluarea elevilor, mâine şi miercuri, să se facă până la ora 9:00-9:30, astfel încât să nu fie absenţe pentru prima oră, deoarece din cauza ninsorii din Bucureşti, traficul va fi îngreunat. Cu alte cuvinte, elevii pot să vină la şcoală fie începând cu ora 8:00, dacă şcoala este mai aproape de casă şi nu sunt dificultăţi în trafic, sau pot să ajungă până la 9:00 - 9:30, cadrele didactice vor fi înţelegătoare şi nu se vor pune absenţe pentru prima parte a zilei“, a declarat primarul general.

Ninsori şi vânt puternic

Meteorologii au emis noi alerte de ninsoare şi viscol. Astfel, în Capitală şi judeţele din sudul şi sud-estul ţării va ninge din nou, cel puţin până miercuri, iar vântul va atinge la rafală viteze de peste 40 de kilometri pe oră. Şi gerul va fi prezent în următoarele zile. Se vor înregistra temperaturi minime şi maxime negative. Începând de miercuri, aria precipitaţiilor va fi mai restrânsă şi va continua să ningă doar local în sudul ţării.

Pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Călăraşi şi Constanţa, meteorologii au emis încă de luni o atenţionare de tip Cod galben, de la ora 23.00, şi este valabilă până marţi la ora 14.00.

În aceste judeţe sunt intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ, temporar viscol. În judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Călăraşi şi Constanţa rafalele de vânt vor depăşi 55...60 km/h şi temporar vor fi ninsori moderate cantitativ, viscolite. În sud-estul judeţului Constanţa vor fi precipitaţii mixte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite