Cum vrea să cedeze Armata Română Consiliului Local Sfântu Gheorghe un poligon pentru amplasarea obeliscului sovietic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antal Arpad vrea să scoată Armata Română din Sfântu Gheorghe FOTO Adevărul
Antal Arpad vrea să scoată Armata Română din Sfântu Gheorghe FOTO Adevărul

Ministerul Apărării Naţionale vrea să renunţe, în favoarea Consiliului Local al oraşului Sfântu Gheorghe, la un poligon de 70 de hectare pentru amplasarea unui obelisc în onoarea soldaţilor sovietici. Asta, după ce în 2010 edilul localităţii, Antal Arpad, şi UDMR au strâns semnături pentru scoaterea Armatei Române din Sfântu Gheorghe.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat la 23 octombrie, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local, că autorităţile locale au în vedere amenajarea unui parc memorial dedicat eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, în care să fie mutat şi obeliscul sovietic din centrul oraşului, informează Romanian Global News.

Parcul ar urma să fie amenajat în fostul poligon militar aflat în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, după trecerea acestuia în proprietatea oraşului. Antal Árpád a precizat că s-au purtat discuţii cu reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Bucureşti pentru a-şi da acceptul în vederea mutării obeliscului şi speră ca răspunsul să fie pozitiv.

Conducerea Primăriei va continua, de asemenea, demersurile pentru transferarea poligonului din proprietatea statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului. În acest scop, autorităţile locale au adoptat un document ce va fi adresat Executivului în vederea promovării unei hotărâri de Guvern.

Iniţiativa este cu atât mai dubioasă cu cât, în urmă cu patru ani, actualul edil a demarat o iniţiativă de scoatere a Armatei din oraş, prin preluarea de către autorităţile locale a tuturor spaţiilor deţinute de MApN la Sfântu Gheorghe.

Poligonul de la Sfântu Gheorghe, înfiinţat prin decret legal

Terenul pe care este amplasat poligonul MApN de la Sfântu Gheorghe nu a fost naţionalizat în perioada comunistă. Este teren cumpărat de statul român în perioada interbelică, pentru a se asigura o prezenţă militară uniformă la nivel naţional.

Centrul de Instrucţie al Infanteriei din Sfântu Gheorghe, înfiinţat prin Decret Regal, constituit prin exproprieri după 1921 şi plătit în totalitate de stat, s-a restrâns în ultimii ani la 70 de hectare. O parte importantă a fost deja cedată, acolo ridicându-se case de vacanţă. Poligonul nu mai este folosit, puţinele unităţi militare din zonă ducându-şi militarii la Braşov pentru trageri.

Potrivit analiştilor citaţi de Romanian Global news, poligonul de la Sfântu Gheorghe are un rol operativ-tactic important pentru zona Harghita-Covasna, în contextul radicalizării mişcărilor extremiste maghiare.

Iniţiativă controversată

La 15 martie 2010, la iniţiativa primarului oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), implicat ulterior în scandalul steagurilor secuieşti, s-au strâns semnături pentru scoaterea Armatei Române din oraş. În localitate au fost amplasate panouri bilingve, care îndemnau localnicii de a semna pentru susţinerea înaintării unei adrese către autorităţile centrale, în vederea trecerii diverselor obiective ale Armatei Române în administrarea locală a municipiului.

Armata deţine în localitate mai multe construcţii şi terenuri, printre care şi poligonul de 70 de hectare. ”Primarul îndeamnă locuitorii oraşului să sprijine iniţiativa de preluare a terenurilor şi clădirilor aflate în patrimoniul Armatei Române”, se putea citi pe panourile amplasate în mai multe zone din oraş.

Pretextul invocat primarul Antal Arpad este că terenurile şi clădirile care aparţin Armatei ar trebui administrate local, pentru că altfel acestea nici nu aduc vreun profit, ci chiar împiedică dezvoltarea oraşului.

Totodată, UDMR Covasna a anunţat, prin vocea deputatului Edler Andras, că va schimba prin referendum denumirea pieţei centrale ”Mihai Viteazul”, pe motiv că domnitorul nu îi reprezintă pe locuitorii oraşului.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite