Curajul şi demnitatea Reginei fără ţară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cred că Regina Ana a însemnat foarte mult în primul rând pentru Regele Mihai, Majestatea Sa fiind un important sprijin – mai ales în perioada exilului.

Deşi niciodată nu a fost încoronată ca Regină a României, a acceptat să se căsătorească cu Regele Mihai în iunie 1948, în exil; s-a împăcat încă din tinereţe cu un destin deloc uşor şi a acceptat să fie devotată unui Rege fără de ţară. A fost în mod clar un model de discreţie şi politeţe, devotament, eleganţă şi iubire. Singura apariţie publică televizată în care a povestit despre viaţa sa personală a fost oferit televiziunii naţionale, prin emisiunea Profesioniştii, cu Eugenia Vodă. Avea 86 de ani. În rest, cu rare ocazii, doar scurte interviuri. Extrem de discretă. Şi-a ascultat şi şi-a înţeles Regele. Niciodată nu a vorbit în numele Regelui. 

Ceea ce prea puţin cunoaştem este faptul că, deşi provenea dintr-o familie de rang înalt, fiind fiica prinţesei Margareta a Danemarcei, a avut de suferit în timpul războiului, fugind din calea naziştilor, prin Spania, Portugalia şi ajungând în America. Ştim că în SUA a lucrat ca vânzătoare într-o florărie a magazinului universal Macy's. Câţi alţi români ar accepta astăzi o muncă pe care mulţi o consideră „de jos“?

A făcut voluntariat timp de trei ani pe front. Care altă Regină ar fi acceptat să fie şofer pe o ambulanţă? Regina transportând răniţi în campaniile Forţelor Franceze Libere din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, pentru ca la final să fie ridicată la gradul de locotenent şi premiată cu Crucea de Război a Franţei. Din acelaşi interviu am văzut că era impresionantă de suferinţa celor răniţi:

„Tineri despre care ştiai că o să moară şi nu puteai face nimic pentru ei, decât, uneori, să-i ţii de mână.“

Familia şi iubirea – valori unice

În mod clar, Regina Ana a fost o mamă devotată şi nu i-a fost uşor să crească cinci fete, să le ofere o educaţie distinsă, să aibă răbdarea şi să accepte toate relele şi acuzele abătute asupra Regelui. 

Regele Mihai s-a aflat în toţi aceşti ani în doliu după ţara lui. „E foarte greu să pierzi o ţară. Gândiţi-vă, pierzi totul! Când îi văd astăzi pe bieţii refugiaţi, mi se pare ceva îngrozitor. Azi vezi refugiaţi peste tot în lume. Să pierzi totul! Nu mai ai rădăcini... Pentru că rădăcinile sunt în ţara ta. E foarte greu. Ce bucurie a simţit când s-a putut întoarce aici, în România, ţara inimii lui...” Regina spunea că Regele face mereu ceea ce este drept.

„Nu are nevoie de sfaturile mele. Nu îl sfătuiesc, vorbim.“

Ce e iubirea şi cum durează 68 de ani?

În interviul Eugeniei Vodă, Majestatea sa declara că „Iubirea e o prietenie ce durează o viaţa întreagă, o prietenie apropiată, cineva care e lângă tine, te ţine de mână, mergeţi împreună sau vă urmaţi. Cred că e mai mult decât iubire, deoarece aparţine fiecărei zile: să fii cu cineva cu care doreşti să fii. Secretul consider că se află în expresia: a merge împreună.“

Cu toate diferenţele de opinie, de piedicile şi supărările vieţii, când doi oameni care şi-au unit destinele decid să meargă împreună, adică să păstreze acelaşi ţel, căsnicia devină fericită.

După 66 de ani, Regina Ana declara următoarele „sunt mândră să-i fiu soţie şi cred că pot privi acolo sus şi pot spune: «Doamne, iţi mulţumesc!»”. Deşi a trăit întreaga viaţă cu greutăţile exilului, cu toate acestea, la întrebarea „cum vă imaginaţi fericirea?”, Regina Ana a răspuns:

„Nu am nevoie să îmi imaginez, sunt fericită.”

Sper să găsească şi multă fericire în Ceruri! Sper ca Regele Mihai şi Familia Regală să prindă putere în aceste zile! Şi sper ca românii să dea dovadă măcar acum de un minim de decenţă şi demnitate şi de respect faţă de Regina Ana şi Familia Regală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite